mam problem z roślinkami
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: mam problem z roślinkami
Piotrekxx1, możesz kupić gotową kostkę lipową ;)
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Z ziemią jak pisał żólwik wiąże się restart. Czyli wszystko wybebeszasz i robisz od nowa. Można i tak, tylko póki co można same kulki zastosować jak nie da większego efektu wtedy reset ;)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Gdzie taki dyfuzor mozna kupic?lub ta kostke lipowa i jak ona wyglada?macie jakis link do jakiegos sklepu internetowego?chodzi mi narazie o cos najtanszego zrobiłem sobie na poczatek bimbrownie samemu:-) a mianowcie tak:
bimbrownia CO2" to nazwa domowej roboty urządzenia które może zaopatrywać nasze akwarium w dwutlenek węgla. Całość opiera się na fermentacji drożdży przy udziale cukru w wyniku czego wydziela się dwutlenek węgla i alkohol (stąd nazwa bimbrownia).
Należy na wstępie zaznaczyć że urządzenie to jest raczej przeznaczone do niewielkich zbiorników jednak jego wydajność można modyfikować. Poniżej przedstawiony jest najprostszy przepis na bimbrownię.
Potrzebne nam będą:
butelka 1,5 litra
butelka 0,5 litra
wężyk jak do napowietrzacza
uszczelniacz, np. sylikon
1/4 drożdży piekarskich
4 szklanki cukru
A więc bierzemy najpierw tą wiekszą butelkę. W jej korku robimy 1 dziurę tak aby jak najlepiej pasował do niej nasz wężyk. Wkładamy go do butelki przez tą dziurę ok. 2-3 cm i uszczelniamy dookoła naszym uszczelniaczem.
Natomiast w korku drugiej mniejsze butelki robimy 2 takie same dziury. W jedną dziurkę wkładamy (wężyk ale właśnie ten którego pierwszy koniec jest w dużej butelce) tak aby dosięgał dna butelki, zaś w drugą dziurę wkładamy go tylko na 2-3cm pod korek. Oczywiście wszystkie dziury uszczelniamy.
Teraz pozostaje nam przygotować zacier, czyli to coś z czego będzie się ulatniał dwutlenek węgla. 4 szklanki cukru rozpuszczamy w ok. 1 litrze wody. Możemy ją trochę podgrzać aby się lepiej rozpuszczał. Po wystudzeniu rozpuszczamy także w tym roztworze 1/4 kostki drożdży. Następnie całość wlewamy do naszej dużej butelki. Ważne jest aby wężyk w tejże butelce nie był zanurzony w roztworze a był ponad nim. Do małej butelki wlewamy wody do 3/4 pojemności. Zakręcamy korki. Na wężyk który wychodzi z małej butelki zakładamy dyfuzor i instalujemy w akwarium. Produkcja CO2 powinna się rozpocząć niebawem.
Zrobiłem dokładnie tak jak wyżej napisane tylko brakuje mi tego dyfuzora.:-( gdzie go dostac?
bimbrownia CO2" to nazwa domowej roboty urządzenia które może zaopatrywać nasze akwarium w dwutlenek węgla. Całość opiera się na fermentacji drożdży przy udziale cukru w wyniku czego wydziela się dwutlenek węgla i alkohol (stąd nazwa bimbrownia).
Należy na wstępie zaznaczyć że urządzenie to jest raczej przeznaczone do niewielkich zbiorników jednak jego wydajność można modyfikować. Poniżej przedstawiony jest najprostszy przepis na bimbrownię.
Potrzebne nam będą:
butelka 1,5 litra
butelka 0,5 litra
wężyk jak do napowietrzacza
uszczelniacz, np. sylikon
1/4 drożdży piekarskich
4 szklanki cukru
A więc bierzemy najpierw tą wiekszą butelkę. W jej korku robimy 1 dziurę tak aby jak najlepiej pasował do niej nasz wężyk. Wkładamy go do butelki przez tą dziurę ok. 2-3 cm i uszczelniamy dookoła naszym uszczelniaczem.
Natomiast w korku drugiej mniejsze butelki robimy 2 takie same dziury. W jedną dziurkę wkładamy (wężyk ale właśnie ten którego pierwszy koniec jest w dużej butelce) tak aby dosięgał dna butelki, zaś w drugą dziurę wkładamy go tylko na 2-3cm pod korek. Oczywiście wszystkie dziury uszczelniamy.
Teraz pozostaje nam przygotować zacier, czyli to coś z czego będzie się ulatniał dwutlenek węgla. 4 szklanki cukru rozpuszczamy w ok. 1 litrze wody. Możemy ją trochę podgrzać aby się lepiej rozpuszczał. Po wystudzeniu rozpuszczamy także w tym roztworze 1/4 kostki drożdży. Następnie całość wlewamy do naszej dużej butelki. Ważne jest aby wężyk w tejże butelce nie był zanurzony w roztworze a był ponad nim. Do małej butelki wlewamy wody do 3/4 pojemności. Zakręcamy korki. Na wężyk który wychodzi z małej butelki zakładamy dyfuzor i instalujemy w akwarium. Produkcja CO2 powinna się rozpocząć niebawem.
Zrobiłem dokładnie tak jak wyżej napisane tylko brakuje mi tego dyfuzora.:-( gdzie go dostac?
-
- Forumowicz
- Kontakt:
[quote="Plewek01"]Piotrek trochę wysiłku LINK[/quo
Dzięki Pawle.
Kupiłem tą kostke co dałeś link,a oprócz niej taki nawóz ( http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s0 ... 68396.html ) i w zoologicznym zakupiłem FERRO-AKTIV-zawiera biologicznie przyswajane żelazo w formie chelatu.Ale zapodam to dopiero jak zrobię restart akwa,na spód dam ziemię torfową.(dzisiaj lub jutro)
Dzięki Pawle.
Kupiłem tą kostke co dałeś link,a oprócz niej taki nawóz ( http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s0 ... 68396.html ) i w zoologicznym zakupiłem FERRO-AKTIV-zawiera biologicznie przyswajane żelazo w formie chelatu.Ale zapodam to dopiero jak zrobię restart akwa,na spód dam ziemię torfową.(dzisiaj lub jutro)
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Lepiej dołóż to tej ziemi trochę sproszkowanego wapna dolomitowego lub innych wapienno-pochodnych materiałów. Zbyt kwaśna gleba źle działa na rośliny.piotrekxx1 pisze:na spód dam ziemię torfową.(dzisiaj lub jutro)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Restart akwa zrobiony,da dół dałem ziemie torfową a na wierzch zwykły żwirek pod kazda roślinkę dałem po jednej tabletce(nawóz firmy niemieckiej) i dolałem 10ml na ten moj112l baniak FERRO-AKTIV z Tropicala.Dwutlenek węgla zrobiłem tak jak wam wcześniej pisałem,czekam tylko na tą kostke z lipy,jeszcze "światło" i mam nadzieje ze cos za jakis czas rusza się te roślinki(no i troche beda inaczej rybki wyglądały przy innym świetle)Akwarybka pisze:Lepiej dołóż to tej ziemi trochę sproszkowanego wapna dolomitowego lub innych wapienno-pochodnych materiałów. Zbyt kwaśna gleba źle działa na rośliny.piotrekxx1 pisze:na spód dam ziemię torfową.(dzisiaj lub jutro)
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Tak naprawdę przy ziemi pod żwirkiem możesz nie nawozić niczym dodatkowo na początku. Poczekaj na stabilizację parametrów. Dodaj tylko co2 i światło zmień.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Co sądzisz o tym co mi Basia podała? Mogą takie być czy Ty masz Pawle inny pomysł?Plewek01 pisze:Tak naprawdę przy ziemi pod żwirkiem możesz nie nawozić niczym dodatkowo na początku. Poczekaj na stabilizację parametrów. Dodaj tylko co2 i światło zmień.
1 świetlówka ''roślinna'': http://www.zoolight.pl/product-pol-56-1 ... 0000K.html
2 świetlówka ''normalna'': http://www.zoolight.pl/product-pol-63-1 ... 6500K.html
Ostatnio zmieniony 2010-12-13, 21:53 przez piotrekxx1, łącznie zmieniany 3 razy.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Nie działają mi linki, ale wnioskuję, że sa to philipsy więc śmiało można brać. ;)
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Linki już naprawiłam ;)Plewek01 pisze:Nie działają mi linki, ale wnioskuję, że sa to philipsy więc śmiało można brać.