jak zmniejszyć poziom GH w akwa
Moderator: ModTeam
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
jak zmniejszyć poziom GH w akwa
Akwa ma 18 l. pracuje od 6 m-cy
i dziś zauważyłem ze bojek jest ospały i mało sie rusza
Zrobiłem testy JBL paskowe i GHjest wysokie >21 d
Filtracja aquael fun mini plus i grzałka z termostatem
akwa LT
i dziś zauważyłem ze bojek jest ospały i mało sie rusza
Zrobiłem testy JBL paskowe i GHjest wysokie >21 d
Filtracja aquael fun mini plus i grzałka z termostatem
akwa LT
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: jak zmniejszyć poziom GH w akwa
A jak wyszły inne testy? Szczerze wątpię by GH zaszkodziło bojkowi ;)
czyli bardzo mało wiarygodne :/Silverrro pisze:testy JBL paskowe
- Silverrro
- Przyjaciel forum
innych nie mam i nikt ze znajomych mi innych testów nie zrobi
A bojek jak usiadzie na korzeniu tak siedzi jak filtr dmuchnie woda w niego i zaczepi sie o roślinę to tak zsoatje dłuższą chwile moze cierpi na brak amic ?
A bojek jak usiadzie na korzeniu tak siedzi jak filtr dmuchnie woda w niego i zaczepi sie o roślinę to tak zsoatje dłuższą chwile moze cierpi na brak amic ?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Silverrro, maksymalnie na brak roślin, nie spotkałam się jeszcze z bojakiem który by cierpiał na brak samic, ogólnie to bardzo wytrzymały gatunek, ma jakieś inne objawy?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Zacznijmy od tego - a po co tą twardość ruszać? Dla ryb takich jak bojownik nie ma ona znaczenia. Ospałość i osowiałość ryby ma na pewno inne przyczyny.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Silverrro
- Przyjaciel forum
roslin am dużo. a poza w/w objawami nie ma innych moze po prostu mi sie wydaje tylko ?
- maol
- Moderator
Ospałość może wskazywać na wiele spraw. Zaczynając na wysokich stężeniach NO3, kończąc na wielu chorobach. popatrz, czy nie jest to chwilowe lub czy nie ma innych objawów.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- KryH
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Krys
- Nazwisko: Kolis
- Kontakt:
Jeśli już wątek o GH to zapytam o Wasze doświadczenia z proporcjami wody destylowanej mieszanej z kranówką. Oraz o doświadczenia z filterami RO, zwłaszcza małymi (tanimi <500zł) a także o Zooleka Filtrax K, kiedyś miałem saszetki z nim regenerowalne w soli kuchennej ale przepadły 
Czy ktoś z Krakowian wie czy/gdzie można w naszym mieście dostać wodę z RO. Kiedyś miałem ją co tydzień z nieistniejącego :zalamany: sklepu na ul. Szlak. Do tego miałem ją po 1zł/l dla zasady

Czy ktoś z Krakowian wie czy/gdzie można w naszym mieście dostać wodę z RO. Kiedyś miałem ją co tydzień z nieistniejącego :zalamany: sklepu na ul. Szlak. Do tego miałem ją po 1zł/l dla zasady

- maol
- Moderator
1 zł za litr to... ekstremalnie drogo. Przy 200l akwarium po ~15 podmianach właśnie wydałeś tyle, co na własny filtr. Generalnie, z filtrami RO nie ma większych problemów. Jeżeli są one właściwie złożone i podłączone, po prostu... działają.
Co do mieszania kranówki i RO - jedna szkoła mówi pół na pół na początek, a potem eksperymentalne zmiany w kierunku wymaganych wartości. Druga szkoła twierdzi, że najlepsze jest czyste RO i własnoręczna, precyzyjna remineralizacja wody do żądanych parametrów. Obie szkoły są prawidłowe.
Co do mieszania kranówki i RO - jedna szkoła mówi pół na pół na początek, a potem eksperymentalne zmiany w kierunku wymaganych wartości. Druga szkoła twierdzi, że najlepsze jest czyste RO i własnoręczna, precyzyjna remineralizacja wody do żądanych parametrów. Obie szkoły są prawidłowe.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- KryH
- Forumowicz
- Kontakt:
Upss, pomyliłem złote z groszami
Szkoda tyko że źródełko wyschło :zalamany: ale może jakaś Krakowianka albo Krakowiak podpowie czy jest gdzieś jeszcze dostępna taka woda. Choć w domu RO też by się przydał

Szkoda tyko że źródełko wyschło :zalamany: ale może jakaś Krakowianka albo Krakowiak podpowie czy jest gdzieś jeszcze dostępna taka woda. Choć w domu RO też by się przydał

- maol
- Moderator
Prawdę mówiąc, nie bardzo chce mi się wierzyć w GH 40.... Sprawdź to innym testem. Zresztą - przy tak wysokiej twardości miałbyś problem np. z pienieniem się mydła przy zwykłym myciu rąk.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- KryH
- Forumowicz
- Kontakt:
Masz rację maol, że taka gH to szok :przestraszony: więc gdy się wyleczę to kupię nowy test (ten jest "sery" dość leciwy) i znowu policzę krople byle nie pomylić z testera z piwem ;) bo mi język skręci.