Razbory
Moderator: ModTeam
- wojtek229
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: wojtek
Razbory
Hej!
Mam mały problem.. 2 dni temu zakupiłem 10 razbor klinowych do mojego akwarium.. dzisiaj patrze 2 razbory nie żyją.. nie było żadnych objaw.. teraz.. jedna razbora koło filtra "siedzi" przy samej górze tafli.
Obsada to para pielęgniczek ramireza, już .. 8 razbor klinowych i 9 neonów inessa.
Mam mały problem.. 2 dni temu zakupiłem 10 razbor klinowych do mojego akwarium.. dzisiaj patrze 2 razbory nie żyją.. nie było żadnych objaw.. teraz.. jedna razbora koło filtra "siedzi" przy samej górze tafli.
Obsada to para pielęgniczek ramireza, już .. 8 razbor klinowych i 9 neonów inessa.
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
Re: Razbory
możliwe że to ramirezki wykończyły twoje razborki
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- wojtek229
- Stały bywalec
ale to chyba nie to.. teraz widze jak ta jedna.. cały czas "nabiera" powietrze z góry tafli.. bimbrownie "wyłączyłem" i załączyłem napowietrzanie w filtrze.. bo może im powietrza brakuje ;/ nie wiem ..
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Krzysiek
- Nazwisko: Marciniak
- Kontakt:
może zła aklimatyzacja w zbiorniku. Zanim wpuszcza się ryby do akwarium najpierw postawia się woreczek w akwarium na jakieś 10-15 min, potem dolewa się wody z akwa, odczekać o powtórzyć tą czynność i dopiero po tym wpuszcza się ryby, by nie doznały szoku związengo z nagłą zmianą parametrów wody. Jeżeli o tym zapomniałeś najprawdopodobniej to jest przyczyna. Nie powinno być już więcej ''ofiar'' bo razborki się już przyzwyczaiły ;)
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
a może to poprostu ze stresu. Dojechały do zoologa tam pobyły dwa dni i siup do ciebie .
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
przy takim zgonie stawiam na brak kwarantanny w zoologu
- wojtek229
- Stały bywalec
Aklimatyzacja raczej dobra, robiłem tak jak mówisz Krzysiek. Gosia chyba tak.. z 10 razborek zostało 5.. ramirezki im nic nie robią.. obserwuję akwarium ... Ale co przychodzę to o 1 razborę mniej.. z innymi rybami jest ok.
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Aż tak wrażliwych emocjonalnie ryb chyba nie ma.a może to poprostu ze stresu
Po niewłaściwej aklimatyzacji przeważnie ryby zawijają się szybko.
Problemy z oddychaniem mogą być spowodowane namnożeniem pasożytów skrzelowych albo niewłaściwymi parametrami wody. Biorąc pod uwagę, że ani jednego, ani drugiego nie możesz zdiagnozować... trudno powiedzieć.
Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Krzysiek
- Nazwisko: Marciniak
- Kontakt:
wątpię by było coś nie tak z Twoim zbiornikiem Wojtek... z tego co piszesz masz też pielęgniczki ramireza, a choroba, lub złe parametry wody pierwsze to im by coś zrobiły. Może zoologiczny miał już chore rybki??
- wojtek229
- Stały bywalec
Dobra.. to tak: okazało się .. że w zoologu padły też te ryby (wszystkie Oo) .. dla mnie to nauczka jest.. ale nie ma co "rozpaczac" stało się
Ramirezki i neony inessa trzymią się dobrze
dzięki za pomoc