Podłoże
Moderator: ModTeam
- l3niwi3c
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Podłoże
moje akwarium:
http://www.youtube.com/watch?v=mE5b0qRPLK0
Podłoże to tylko same żwirek (kamyki) o różnej wielkości. Roślinki rosną (w sumie zaczęły jak zacząłem podawać CO2 - w płynie) ładnie, jednak nie są tak pięknie zielone. Posiadają jakieś tam plamki, troszkę listki gniją czasami. Czy powianiem podłożyć coś pod te kamyki np: Ziemię ogrodową?
http://www.youtube.com/watch?v=mE5b0qRPLK0
Podłoże to tylko same żwirek (kamyki) o różnej wielkości. Roślinki rosną (w sumie zaczęły jak zacząłem podawać CO2 - w płynie) ładnie, jednak nie są tak pięknie zielone. Posiadają jakieś tam plamki, troszkę listki gniją czasami. Czy powianiem podłożyć coś pod te kamyki np: Ziemię ogrodową?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Podłoże
Ziemię można, ale to wiąże się z restartem. Myślę, że dołożenie nawet 8W oprawki polepszyłoby sytuację ;)
Obawiam się, że limnophila aquatica przy tym świetle nie pociągnie
Obawiam się, że limnophila aquatica przy tym świetle nie pociągnie

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
kulki glin- torf, nawozy w płynie a do tego światło, i będzie dobrze
- l3niwi3c
- Forumowicz
- Kontakt:
na oświetlenie 15W mam założony odbłyśnik - czy można liczyć, że mam z 22W ?
A z ziemia ogrodowa dużo da?.
Czy mógłbym wodę zlać, kamienie wybrać położyć ziemię i wszystko z powrotem włożyć. Wtedy też potrzebny byłby restart?
A z ziemia ogrodowa dużo da?.
Czy mógłbym wodę zlać, kamienie wybrać położyć ziemię i wszystko z powrotem włożyć. Wtedy też potrzebny byłby restart?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Dalej masz 15W. Nie wierz w to co piszą w opisach aukcji internetowych :hyhy:l3niwi3c pisze:na oświetlenie 15W mam założony odbłyśnik - czy można liczyć, że mam z 22W ?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Mam akwarium 240 litrów - czy jak popatrzę na nie przez szkło powiększające to mogę liczyć na to, że ma 300 litrów?l3niwi3c pisze:na oświetlenie 15W mam założony odbłyśnik - czy można liczyć, że mam z 22W ?

- l3niwi3c
- Forumowicz
- Kontakt:
Zamiast wyśmiewając innych powiedziałbyś, co z restartem 3 posty wyżej.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Po kolei. odbłyśnik nie zwiększa ilości światła. 15W to 15W. Potrzebujesz nowej, większej lampy i Marthinez po prostu w humorystyczny sposób to Ci napisał. Mam nadzieję, że to jasne.
Co do restartu - możesz tak zrobić - zbierz do wiader (czystych mam nadzieję) jak najwięcej "starej" wody. Nie czyść przez przypadek "przy okazji" filtra, najlepiej jakby w którymś z wiader pracował w czasie przeróbek bez przerwy. Wymień podłoże, zasadź roślinki i wlej stara wodę, co najwyżej uzupełniając braki świeżą. Masz w obsadzie dość wytrzymałe ryby, nie powinno być większych problemów z wpuszczeniem ich od razu.
Pamiętaj, że warstwę ziemi ogrodowej trzeba przykryć warstwą pisaku klub żwiru.
P.S. Na filmie przez dłuższy czas widać podejrzanie (jak dla mnie) pływającego neona. Nic mu nie jest, zachorował czy nie żyje?
Co do restartu - możesz tak zrobić - zbierz do wiader (czystych mam nadzieję) jak najwięcej "starej" wody. Nie czyść przez przypadek "przy okazji" filtra, najlepiej jakby w którymś z wiader pracował w czasie przeróbek bez przerwy. Wymień podłoże, zasadź roślinki i wlej stara wodę, co najwyżej uzupełniając braki świeżą. Masz w obsadzie dość wytrzymałe ryby, nie powinno być większych problemów z wpuszczeniem ich od razu.
Pamiętaj, że warstwę ziemi ogrodowej trzeba przykryć warstwą pisaku klub żwiru.
P.S. Na filmie przez dłuższy czas widać podejrzanie (jak dla mnie) pływającego neona. Nic mu nie jest, zachorował czy nie żyje?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- l3niwi3c
- Forumowicz
- Kontakt:
Dzięki za konkretną odpowiedź.maol pisze: P.S. Na filmie przez dłuższy czas widać podejrzanie (jak dla mnie) pływającego neona. Nic mu nie jest, zachorował czy nie żyje?
Co do neona. Tak właśnie pływa od wczoraj. Dzisiaj to samo. Nie wiem co się z nim dzieje
- maol
- Moderator
Oddziel go natychmiast i uważnie obserwuj. Tak właśnie wygląda często początek choroby neonowej. Jak zacznie "stawać na głowie", zobaczysz odbarwienia ciała lub gwałtowne chudniecie - natychmiastowa eutanazja.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- l3niwi3c
- Forumowicz
- Kontakt:
neonek oddzielony. Niestety w słoiku bo nie mam innej opcji 
Ziemia ogrodowa jakaś specjalna czy najtańsza w sklepie? Ile jej kupić do mojego akwarium 60x30 cm?

Ziemia ogrodowa jakaś specjalna czy najtańsza w sklepie? Ile jej kupić do mojego akwarium 60x30 cm?
- maol
- Moderator
Jeżeli ziemia ogrodowa, to zdecydowanie najtańsza, bez żadnych dodatków, nawozów, ulepszaczy itp. Ile kupić? Myślę, że 10 kilo to będzie aż nadto. To nieduże akwarium i sądzę, że nawet 5kg warstwa pod żwirem wystarczy
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- l3niwi3c
- Forumowicz
- Kontakt:
ok ziemia kupiona mam ją przepłukać?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Nie. I pamiętaj, że ziemia nie może dotykać bocznych ścianek, na które padają promienie słoneczne - inwazja glonów murowana. Zrób 2-3cm przerwy i tyle 

- l3niwi3c
- Forumowicz
- Kontakt:
zrobiłem 6 cm od każdej ze ścianek