jestem "swierzakiem" na tym forum dlatego pragne goraco powitac wszystkich forumowiczow. Zwracam sie do was z prosba o pomoc w urzadzeniu mojego zbiornika. Na poczatku myslalem o biotopie Malawi ale jest to kompletnie nie w moim guscie. Od zawsze podobalo mi sie Akwarium z duza iloscia roslin i skalar jako glowny bohater

Docelowo chcialbym 3 dobrane pary skalarow choc nie jestem pewien czy to nie za duzo jak na 240 litrow. chcialbym tez stado neonow inessa albo innych nie duzych rybek stadnych. Mysle tez o rybkach dennych i tych pomagajacych w utrzymaniu czystosci

Co do roslin to tez nie bardzo wiem jakie dobrac. Napewno na trzeci plan jakies wysokie z duzymi liscmi, moga byc tez takie co maja duze kapelusze plywajace po powierzchni wody bo podoba mi sie lekki polmrok a raczej przeswity promieni swiatla

Zachecam wszystkich forumowiczow do wziecia udzialu w przygotowaniu mojego zbiornika. dodam ze mam troche doswiadczenia w prowadzeniu akwarium. Aktualnie posiadam 50l zbiornik z neonkami i danio, krewetka i sumikiem. Mam je od ponad polowy roku i wszystko jest ok. Rybki sa zdrowe, roslinki rosna a woda jest przejrzysta