Zakładanie akwarium dla welonek

Moderator: ModTeam

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Re: Zakładanie akwarium dla welonek

Post autor: Suja » 2010-12-07, 13:47

aidi pisze:zastosowanie karmnika, bo welonki najbardziej się męczą jak się zapowietrzą,
Przepraszam co ;>
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-12-07, 15:03

nitrific to pożywka dla bakterii azotowych oraz bakterie, pozwala to na ruszenie cyklu azotowego dzięki czemu ryby się nie zatrują amoniakiem który wydalają ani azotanami a rośliny będą miały pożywkę (jony azotanowe)

Suja, w przypadku welonów, jak one łapią swym wielkim pyskiem płatki z powierzchni łapią to razem z płatkami połykają powietrze, przez inny kształt anatomiczny nie wypuszczają go łatwo skrzelami jak bojaki, a to się kumuluje w brzuchu i ryba brzuchem do góry pływa... zastosowanie karmnika lejowego uniemożliwia rybie nałapania powietrza, innym sposobem jest zastosowanie namaczanego pokarmu
roślin na start powinno być 60% przynajmniej

a teraz o rybach w kuli, chcąc nie chcąc przez te 2 tyg one muszą się przemęczyć, jdnak maja nie paść w związku z tym powinnaś robić im regularne podmiany, po 30-40% z uwagi na to, że to są welony to powinnaś robić podmianę co 2 dni po 30-40%, najlepiej odstaną wodą z dodatkiem uzdatniacza uspokajającego

Ps nie wiem czy pisałam ale najwyżej się powtórzę, wszystkie rośliny muszą być żywe, sztuczne rośliny nie mają wartości biologicznej, a na dodatek ranią ryby

i roślina która powinna się utrzymać to rogatek sztywny ma niskie wymagania i wytrzymuje nawet w oczkach ;)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-12-07, 16:07

Ja poleciłabym najbardziej mikrozorium, anubiasy, nurzańca... Nie byłabym pewna czy welony nie zjedzą rogatka, ale spróbować zawsze można ;)
Pamiętaj by dać dużo żwirku; welony kopiąc mogłyby wykopać podkład pod spodem... W około roślin rozmieść kilka niedużych kamieni; utrudni to rybom wykopywanie zieleniny ;)

aniapopstar
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Anna

Post autor: aniapopstar » 2010-12-07, 17:44

Jeszcze raz dziękuję Wam bardzo za pomoc! Na pewno sama nie dała bym rady stworzyć welonom akwarium w którym czuły by się dobrze. Nie ogarnęła bym tych wszystkich informacji. Trzymajcie kciuki :D

ar2r
Forumowicz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: ar2r » 2011-01-04, 15:30

Jak długo przed wpuszczeniem welonów musi stać akwarium 200L, gdy doleję do niego 20L wody z innego akwarium, które ma już rozwnięte bakterie?

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-01-04, 16:22

Tyle samo co każde inne; 2-3 tygodnie.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-01-05, 23:39

Przy takim litrażu pokusiłbym się o 3-4 tygodnie ;)

Nie zapomnij napchać możliwie jak najwięcej roślin szybko rosnących na czas dojrzewania.

ODPOWIEDZ