Moje pierwsze odziedziczone 25l
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Przemek
- Kontakt:
Moje pierwsze odziedziczone 25l
Oto moje pierwsze małe akarium ;)
- Zbiornik: 25l (mały ale dostałem od rodzinki gdyż się przeprowadzają i nie chcą go a trzymali w nim gurami, plectostomusa na oko ok 20cm ;/, które chętnie oddam w dobre ręce choć nie są w najlepszym stanie ale może ktoś z was by je odratował)
-Filtr: Aquael Fan mini (260l/h o ile dobrze pamiętam)
-Oświetlenie: świetlówka 7/35W (była zwykła żarówka 14W)
-Grzałka z termostatem (nie wiem jakiej mocy)
-Korzeń
-Muszla
Co do roślinności:
-kilka pędów Kabomy (najprawdopodobniej)
-kilka sadzonek Żabieniczki (najprawdopodobniej)
-i jakaś trawka, która jak się okazało nie jest rośliną akwariową... :/
Nad obsadą sporo się zastanawiałem i przeczytałem trochę postów na forum. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale dałem:
- Gupik (samce) 3x, nie mam co robić z małymi więc nie chciałem samic a w kilku postach widziałem że teoretycznie można samców trzymać razem)
- Ampularia 1x
- zastanawiam się nad kilkoma krewetkami
Niestety okoliczne zoologi nie mają w ofercie za dużo roślin. Wręcz mógłbym powiedzieć że w ogóle nie oferują a niezbyt od kogo mam wziąć więcej bo pusto trochę jeszcze...
No ale cały czas coś próbuję załatwiać. ;)
Jak tam widzi się baniaczek? ;) "Proszę a nauki, pokutę i rozgrzeszenie" jeśli coś jest nie tak jak powinno ;)
PS niestety moce przerobowe aparatu nie są zbyt wysokie stąd jakość zdjęć za które przepraszam ;)
- Zbiornik: 25l (mały ale dostałem od rodzinki gdyż się przeprowadzają i nie chcą go a trzymali w nim gurami, plectostomusa na oko ok 20cm ;/, które chętnie oddam w dobre ręce choć nie są w najlepszym stanie ale może ktoś z was by je odratował)
-Filtr: Aquael Fan mini (260l/h o ile dobrze pamiętam)
-Oświetlenie: świetlówka 7/35W (była zwykła żarówka 14W)
-Grzałka z termostatem (nie wiem jakiej mocy)
-Korzeń
-Muszla
Co do roślinności:
-kilka pędów Kabomy (najprawdopodobniej)
-kilka sadzonek Żabieniczki (najprawdopodobniej)
-i jakaś trawka, która jak się okazało nie jest rośliną akwariową... :/
Nad obsadą sporo się zastanawiałem i przeczytałem trochę postów na forum. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale dałem:
- Gupik (samce) 3x, nie mam co robić z małymi więc nie chciałem samic a w kilku postach widziałem że teoretycznie można samców trzymać razem)
- Ampularia 1x
- zastanawiam się nad kilkoma krewetkami
Niestety okoliczne zoologi nie mają w ofercie za dużo roślin. Wręcz mógłbym powiedzieć że w ogóle nie oferują a niezbyt od kogo mam wziąć więcej bo pusto trochę jeszcze...
No ale cały czas coś próbuję załatwiać. ;)
Jak tam widzi się baniaczek? ;) "Proszę a nauki, pokutę i rozgrzeszenie" jeśli coś jest nie tak jak powinno ;)
PS niestety moce przerobowe aparatu nie są zbyt wysokie stąd jakość zdjęć za które przepraszam ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Moje pierwsze odziedziczone 25l
1. Muszla do wyrzucenia.
2. Jakie masz światło?
3. Trawka z lewej strony nie jest rośliną, którą można hodować w 100% zanurzeniu
4. Termometr naklejany jest niemierny - proponuję zainwestować w wewnętrzny
5. Akwarium jak najbardziej mi się podoba, ale warto pomyśleć nad czymś, coby użyźnić podłoże dla żabienic.
6. BRAWO za takie podejście
!
7. Krewetki OK, ale najpierw dużo roślin drobnolistnych (i mchy jak najbardziej
).
2. Jakie masz światło?
3. Trawka z lewej strony nie jest rośliną, którą można hodować w 100% zanurzeniu

4. Termometr naklejany jest niemierny - proponuję zainwestować w wewnętrzny

5. Akwarium jak najbardziej mi się podoba, ale warto pomyśleć nad czymś, coby użyźnić podłoże dla żabienic.
6. BRAWO za takie podejście

7. Krewetki OK, ale najpierw dużo roślin drobnolistnych (i mchy jak najbardziej

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Domyślam się że chodzi o parametry wody?Muszla do wyrzucenia.
Pisałem już, że świetlówka energooszczędna 7/34W o barwie 2600k o ile się nie mylę. Wiem że niezbyt ale nic lepszego nie dostałem u siebie w mieście.Jakie masz światło?
To niestety wiem. Ale tak to już jest jak człowiek niewyszkolony idzie do zoologa na zakupyTrawka z lewej strony nie jest rośliną, którą można hodować w 100% zanurzeniu
O tym nie pomyślałem... :zalamany:Termometr naklejany jest niemierny - proponuję zainwestować w wewnętrzny
Póki co nawożę nawozami w płynie. Ale pomyślę o kulkach gliniano torfowych bo z tego co wyczytałem są jak najbardziej ok

Mech jawajski planuje zaszczepić na korzonku no i oczywiście sporo zieleni na pierwszy plan i dopiero wtedy krewecie. ;)
A jak obsada? Póki co Gupiki żyją w zgodzie i nie podgryzają sobie płetw ;)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Marcin
- Nazwisko: H
nie myślałeś o jakimś Ciemniejszym żwirku było by wtedy dużo ładniej:) a tak to mi się podoba:) no jak na taki małe akwa to oprócz gupikow nic nie da rady dołożyć;/
-
- Moderator
- Kontakt:
Muszla zmienia parametry.
7W to trochę za mało, a to, że wydaje się świecić jak 34W to w akwarystyce nic nie znaczy
Można kupić pałeczki nawozowe, ale chyba kulki gin - torf to najlepsze rozwiązanie dla żabienic/zwartek, itp.
Obsada? Hmm, ja to bym kupił jeszcze 1-2 gupiki, to jednak są stadne rybki.
7W to trochę za mało, a to, że wydaje się świecić jak 34W to w akwarystyce nic nie znaczy

Można kupić pałeczki nawozowe, ale chyba kulki gin - torf to najlepsze rozwiązanie dla żabienic/zwartek, itp.

Obsada? Hmm, ja to bym kupił jeszcze 1-2 gupiki, to jednak są stadne rybki.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Szczerze powiedziawszy nawet nie pomyślałem a że tak naprawdę akwa odpalałem w Wigilię i wtedy też kompletowałem niektóre rzeczy w zoologu to wziąłem to co mieli czyli żwir rzeczny płukany. Ogólnie stylistycznie nie jest źle, ale już przy sadzeniu roślin doszedłem do wniosku że jest za 'gruby'...nie myślałeś o jakimś Ciemniejszym żwirku było by wtedy dużo ładniej:)
Co do oświetlenia:
Myślałem że jednak ta druga wartość w świetlówce jest istotna :/ ale widzę, że się myliłem więc na dniach żarówa pójdzie do wymiany ;)7W to trochę za mało, a to, że wydaje się świecić jak 34W
Z tym się zgodzę. Lecz kupiłem na razie tylko 3 sztuki gdyż nie wiedziałem czy wpuszczanie samych samców będzie ok pomysłem. Teraz patrząc jak sobie pływają to faktycznie widać że brakuje im towarzystwa...Obsada? Hmm, ja to bym kupił jeszcze 1-2 gupiki, to jednak są stadne rybki.
Czyli mogę trzymać same samce gupika w jednym akwa? bo chętnie dokupił bym 2, max 3 sztuki bo to naprawdę piękne rybki ;) I jeszcze kwestia taka czy jak wpuszczę te 2-3 sztuki, czy w dalszym ciągu będę mógł wpuścić kilka krewwetek powiedzmy red cherry lub crystal red?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Marcin
- Nazwisko: H
same samce można trzymać jeśli niechcesz mieć młodych, chociaż wątpliwe że by młode przetrwały bo rodzice uwielbiają je jeść:) a co do krewetek to nie jestem znawcą:D musisz posadzić więcej roślinek i mchów 

-
- Moderator
- Kontakt:
Według mnie krewetki do tego mogą być. Na początek 6szt - z czasem ich przybędzie ;)