GLONY brunatne - jak walczyć 240l
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Rafa³
GLONY brunatne - jak walczyć 240l
Temat skierowany do każdego, który może pomóc jak walczyć i co zrobić aby pozbyć się szpecącego wyglądu.
Mam tło strukturalne,które szczególnie glony brunatne sobie upatrzyły. Walka niby EC w dawce x3 ale widzę, że zamiast coraz mniej jest ich coraz więcej. Może mam dawkować z rana? Obecnie dawkuję na noc...
Oświetlenie juwel nature oraz light day - 54W. Jutro mam mieć już zamiast nature będzie z sylvany 54W.
Pytanie może proste - co zrobić aby pozbyć się z akwarium?
Mam tło strukturalne,które szczególnie glony brunatne sobie upatrzyły. Walka niby EC w dawce x3 ale widzę, że zamiast coraz mniej jest ich coraz więcej. Może mam dawkować z rana? Obecnie dawkuję na noc...
Oświetlenie juwel nature oraz light day - 54W. Jutro mam mieć już zamiast nature będzie z sylvany 54W.
Pytanie może proste - co zrobić aby pozbyć się z akwarium?
Małe jest piękne,
większe piękniejsze:)
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: GLONY brunatne - jak walczyć 240l
EC dawkuj z rana. W końcu po co roślinom węgiel w nocy? (Jest im oczywiście potrzebny cały czas, ale wiesz o co mi chodzi ;) )?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
I zwiększ podmiany wody do co drugi dzień przez tydzień - półtora.
-
- Forumowicz
EC hm.... tak podejrzewałem (pamiętając z lekcji biologii) ;)
Czyli tak:
-rano potrójna dawka EC ale jak długo jechać na takich dawkach? bo tanie to nie jest
-co drugi dzień podmianka ok 20% wody ale wcześniej wyszorować glony z tła, roślin itp.
- od dzisiaj już będzie nowa świetlówka 54W z sylvany glo coś tam.
Co jeszcze mogę zrobić?
Czy dodatkowe oświetlenie np. przerobienie i dodanie jednej świetlówki też może pomóc?
Wnioskuję, że jest za słabe oświetlenie.
Akwarium stoi na przeciw okna przy ścianie, w odległości od okna ok 5 metrów. Okno jest od strony wschodnio-południowej.
Czyli tak:
-rano potrójna dawka EC ale jak długo jechać na takich dawkach? bo tanie to nie jest
-co drugi dzień podmianka ok 20% wody ale wcześniej wyszorować glony z tła, roślin itp.
- od dzisiaj już będzie nowa świetlówka 54W z sylvany glo coś tam.
Co jeszcze mogę zrobić?
Czy dodatkowe oświetlenie np. przerobienie i dodanie jednej świetlówki też może pomóc?
Wnioskuję, że jest za słabe oświetlenie.
Akwarium stoi na przeciw okna przy ścianie, w odległości od okna ok 5 metrów. Okno jest od strony wschodnio-południowej.
Małe jest piękne,
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
U mnie się uspokoiło jak przestałem lać EC.
Wychodzi 0,45w/l to wcale nie jest mało. Przy zwiększonym oświetleniu będzie jeszcze trudniej wygrywać z glonami. A jak nawozisz baniaczek?wuchta34 pisze:Wnioskuję, że jest za słabe oświetlenie.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
przy 0/45W/L rosline bedą wegetowac nie rosnąc co daje przewage glonom na szybszy wzrost. Jesli dołożysz tą 54 to rosliny odbiją i moze sie pozbędziesz glonów ;P
-
- Forumowicz
właśnie, jak zaczynałem wlewać PROFITO to następnego dnia pojawiły się glony :zalamany:
zdziwiłem się jak nic ale nie łączyłem tego z preparatem.
Później doradzono abym lał EC potrójną dawkę i tak zacząłem. Niestety już po wlaniu pierwszej porcji EC tragedia jeszcze większa :zalamany: :zalamany:
Odstawiam PROFITO i EC i będę obserwował co się dzieje. Jest mniej ryb (29 neonów, 8 kirysków, 3 pielęgniczki Ramireza i 6 bystrzyków).
Dzisiaj była podmiana 20% wody, w niedzielę kolejna i tak przez kolejne dwa tygodnie. Zobaczymy co będzie. Jest nowa rura sylvania 54W zamiast NATURE. Zobaczymy czy pomoże. Załóżmy jeśli przerobię pokrywę na 3x54W to czy nie będzie za mocne oświetlenie i trafię z deszczu pod rynnę tylko z zielonymi będę walczył?
Jak nawożę baniak? PRO|FITO raz w tygodniu zgodnie z instrukcją ale teraz zaprzestać? Czy dalej dodawać łącznie z EC?
Czy dokupić np. ślimaki? Może to coś pomoże?
Co jeszcze można zrobić?
zdziwiłem się jak nic ale nie łączyłem tego z preparatem.
Później doradzono abym lał EC potrójną dawkę i tak zacząłem. Niestety już po wlaniu pierwszej porcji EC tragedia jeszcze większa :zalamany: :zalamany:
Odstawiam PROFITO i EC i będę obserwował co się dzieje. Jest mniej ryb (29 neonów, 8 kirysków, 3 pielęgniczki Ramireza i 6 bystrzyków).
Dzisiaj była podmiana 20% wody, w niedzielę kolejna i tak przez kolejne dwa tygodnie. Zobaczymy co będzie. Jest nowa rura sylvania 54W zamiast NATURE. Zobaczymy czy pomoże. Załóżmy jeśli przerobię pokrywę na 3x54W to czy nie będzie za mocne oświetlenie i trafię z deszczu pod rynnę tylko z zielonymi będę walczył?
Jak nawożę baniak? PRO|FITO raz w tygodniu zgodnie z instrukcją ale teraz zaprzestać? Czy dalej dodawać łącznie z EC?
Czy dokupić np. ślimaki? Może to coś pomoże?
Co jeszcze można zrobić?
Małe jest piękne,
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Ślimaki mogą pomóc ;) U mnie zjadały krasne z wylotu filtra aż miło.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
U mnie przy 0,3 jakoś nie wegetują?obi wan 16 pisze:przy 0/45W/L rosline bedą wegetowac nie rosnąc co daje przewage

wuchta34, profito tak jesli bedzie dodatkowa świetlówka jak pisze obi wan 16, i wtedy też EC w normalnej ew. podwojonej dawce. Jak nie będzie świetlówki to podmiany co drugi dzień i poczekaj na stabilizację. Oczywiście ślimaki wspomogą

-
- Forumowicz
dzięki za rady
Ślimaki helenki czy te drugie zwykłe na a.....?
Pokombinuję z kolegą przy obudowie i może uda się przerobić na dodatkową świetlówkę.
EC i profito odstawiam, woda co drugi dzień będzie podmieniana. Co zauważyłem z testów paskowych TROPICALA - jest za wysokie ph 7,8 i twardość ogólna wody.
MOże w podmianie będę dawał np. 5 litrów wody przegotowanej?
Ślimaki helenki czy te drugie zwykłe na a.....?
Pokombinuję z kolegą przy obudowie i może uda się przerobić na dodatkową świetlówkę.
EC i profito odstawiam, woda co drugi dzień będzie podmieniana. Co zauważyłem z testów paskowych TROPICALA - jest za wysokie ph 7,8 i twardość ogólna wody.
MOże w podmianie będę dawał np. 5 litrów wody przegotowanej?
Małe jest piękne,
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Helenki to nie na glony tylko na inne ślimakiwuchta34 pisze:Ślimaki helenki czy

Nie widzę sensu.wuchta34 pisze:podmianie będę dawał np. 5 litrów wody przegotowanej
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Zwykłe zatoczki lub rozdętki ;) Nie wiem czy ampularie będą jeść krasne...wuchta34 pisze:Ślimaki helenki czy te drugie zwykłe na a.....?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Jak dla mnie to masz za mało wydajny filtr oraz braki w nawożeniu.
Poczytaj o prawidłowym nawożeniu akwarium roślinnego (chociażby moje archiwalne posty) to nie będziesz musiał odstawiać pro fito.
Wcale nie dziwi mnie fakt wysypu glonów po pro fito oraz to, że nie schodzą po EC.
Baniak rozchwiany na całego i nawożenie zaczęte niestety od d. strony.
Plus do tego rady/zgadywanki typu:
A i w tej chwili nie zawracaj sobie głowy ślimakami - tak jakby mogły w czymś pomóc. :looka:
Poczytaj o prawidłowym nawożeniu akwarium roślinnego (chociażby moje archiwalne posty) to nie będziesz musiał odstawiać pro fito.
Wcale nie dziwi mnie fakt wysypu glonów po pro fito oraz to, że nie schodzą po EC.
Baniak rozchwiany na całego i nawożenie zaczęte niestety od d. strony.
Plus do tego rady/zgadywanki typu:
nie wrózą poprawy.Jesli dołożysz tą 54 to rosliny odbiją i moze sie pozbędziesz glonów
A i w tej chwili nie zawracaj sobie głowy ślimakami - tak jakby mogły w czymś pomóc. :looka:
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Akwarybka, mi ampie pokonały krasnorosty w 100%, fakt że lepiej doprowadzić akwa do normy z parametrami, ale zawsze lepszy rydz niż nic ;)
-
- Forumowicz
filtr - bioflow.3.0 600l /h. Akwa 240litrów to za mało?
Ok czyli jak powinienem zrobić od przodu strony?
- podmianki co dwa dni 20%
- woda przegotowana nie jest potrzebna? Według pasków jest za twarda i ma za wysokie ph.
- zmniejszyć ilość naświetlania ?
- może zacząć dodawać mikro lub makro?
Martinez - prośba co zrobić krok po kroku....
Pozdrawiam.
Ok czyli jak powinienem zrobić od przodu strony?
- podmianki co dwa dni 20%
- woda przegotowana nie jest potrzebna? Według pasków jest za twarda i ma za wysokie ph.
- zmniejszyć ilość naświetlania ?
- może zacząć dodawać mikro lub makro?
Martinez - prośba co zrobić krok po kroku....
Pozdrawiam.
Małe jest piękne,