Dziwactwa waszych ryb

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Re: Dziwactwa waszych ryb

Post autor: Doma » 2007-06-02, 15:18

Mam pewne podejrzenie. Może one zdziczały?
Przez 8 - 9 h nie ma mnie w domu a potem przez resztę dnia gapię się w akwa. Tylko ja się nim zajmuję.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2007-06-03, 22:51

ja swoim też. Po tym co ostatnio robie z akwarium żeby funkcjonowało jak nalerzy: filtr samorubka, nieudany, restart akwa, filtr mastodont od kumpla 700l/h wciśnięty do 25l w fazie testów, ryby w kotniku sobie mieszkają. W ramach tej akcji mój zbroiniczek zmienił barwe z ciemnobrązowej na jasnobrązowąi sie chowa między grzałą a kamykiem na kturym jest mech javajski. Obym szybko zakończył tą farse bo na rybach może się to źle odbić, lub im odbić :-)
Jak po tym zdziczeją to sie nie zdziwie ;-)

Awatar użytkownika
Vinnitshekh
Forumowicz
Pojemność akwarium: 140

Opetana molinezja

Post autor: Vinnitshekh » 2007-06-06, 16:54

Ja mam opetana molinezje-feministke. Odratowalem ja kiedys z malego akwarium z metna woda, wygladala jakby umeirala w nim. Przenioslem ja do zbiornika z czysta woda, zastosowalem na wszleki wypadek srodki wzmacniajace. Udlao mi sie ja odratowac ale pozniej byla bardzo smutna i osowiala. Dokupilem jej wiec samca. Kilka peirwszych dni wszystko bylo ok. Molinezja zrobila sie weselsza, plywala razem z samcem nie odstepujac go na krok. Ta sielanka jednak nie trwala wiecznie. Minal moze tydzien i w samiczke wstapil diabel. Teraz gdy tylko zoabczy samca odgania do, zwlaszcza w porze karmienia. Kiedy jej sie nudzi, tez go szuka i goni po calym akwarium. Zaczela takze napadac na mieczyki. Jej ataki co prawda sa o tyle szybkie co zupelnie niegrozne - zadna z atakowanych ryb nigdy nie miala obrazen. Niemniej zal mi czasem tego biednego samca, ktory przez wieksza czesc dnia ukrywa sie w lisciach przed ta hetera.

Nigdy nie slyszalem zeby molinezje byly agresywne - a na pewno nie slyszalem o agresywnych samicach. Sam mialem je przez wiele lat i zawsze byly to mile i zgodne rybki. Tym razem jednak trafilem na jakis wybitny wyjatek.
Art is the expresion of a dream. And dreams, my friend, are what we are as heart...

Vinnitshekh - Slimak Chaosu

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2007-06-12, 21:46

to i ja coś dodam miałam swojego czasu welonkę, jak była młoda zachowywala się jak normalna ryba jednak gdy osiągneła 5 cm poprzewracało jej się we łbie i zaczeła robić fikołki,i pływać do góry brzuchem i tak jej zostało :-( po przeprowadzce ryby dostał mój kuzyn jego ryby były agresywne kiepsko się dla niej to skończyło :cry:

Ebi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Kuba
Nazwisko: Dziok
Kontakt:

Post autor: Ebi » 2007-06-13, 20:28

Teraz ja. Gdy wyciągam jedzenie zza akwarium skalary podpływają do szyb i patrzą na jedzenie. Gdy wyciągne palce nad akwa skalary prawie wyskakują z akwa.

Awatar użytkownika
Evqa
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 60
Kontakt:

Post autor: Evqa » 2007-06-13, 20:36

Ja tez tak mam gdy karmie rybe. .^^ A jak temperatura się podniosła od upałów to moje ryby pływały ukośnie. ;) <teraz juz ok>

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2007-06-13, 22:36

Moja zona doczytała gdzies o karmieniu zbrojnika niebieskiego kalafiorem kupila kalafior podgotowała odlamała kawałeczek dowiazała kamyk i na nitce puscila do akwarium i.... i nie wiem co sie stało mojemu bojownikowi ? po prostu pilnuje kalafiora na dnie nie pozwalajac innym rybka sie do niego zblizyc plywa wokolo niego i go pilnuje na chwile co jakis czas podpływa pod powierzchnie zaczerpnac powietrza i dalej pilnuje pływajac dookola , albo położy sie na dnie koło niego i patrzy czy cos sie nie zbliza . trwa to juz z 10 godzin :) jak wyciagłem kalafiora to chwile pływał szukajac go , po chwili przeszedł do swoich normalnych zajec tzn pływania po całym akwarium . jak wrzuciłem kalafior z powrotem to znowu go pilnuje
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2007-06-25, 19:49

przypomniała mi się akcja jaką miał mój znajomy: ma on akwarium z 500 litrów i trzyma tam jakieś durze ryby, w tym pielęgnice ale jeszcze jakieś. Same drapierzne i agrestwne, oprucz tego dwa zbrojniki lamparcie. główną bochatrką obu historyjek jest jedna ryba, nie wiem co to za gatunek, ale chyba nie pielęgnica, wyglądu też nie opisze bo nie pamiętam (byłem u niego tylko raz i to w zeszłym roku)
pierwsza to stosunki tej rybki ze zbrojnikiem: czasem jak zbrojnik wyleguje się na kamieniach tam ta podpływa do niego, łapie zębami za pysk i przestawia (jest od niego miejsza)
druga jeszcze lepsza to o stosunkach kumpla z tą rybą: kiedyś Sebastjan coś robił przy akwarium, karmił albo coś, pochylił się nad tonią, a tamta warjatkw wyskoczyła z wody i ugryzła go w nos!
to jest fakt bo sam widziałem ślady zębów na jego nosie :-)

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum

Post autor: Doma » 2007-06-26, 08:23

Che che, ma pecha. Też chce mieć 500l !
Pozdrawiam Dominika ;-)

Ebi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Kuba
Nazwisko: Dziok
Kontakt:

Post autor: Ebi » 2007-06-26, 09:19

Ryba nosożerca :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kubutek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Kontakt:

Post autor: Kubutek » 2007-06-26, 10:55

A moze ta drapieżna ryba to Arowana.Wiem ze te ryby dobrze skaczą :!:
Ebi pisze:Ryba nosożerca :mrgreen:
Dobrze powiedziane :lol:

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2007-06-26, 13:43

to napewno nie Arowana. ten gryzinosek był mniejszy, ciemny i miał inną bydowe pyska. nie wiem co to jest, może jeszcze go kiedyś spodka i dowiem się więcej

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum

Post autor: Doma » 2007-06-27, 08:45

Tylko jak spotkasz tą rybke na żywo, to uważaj na nos!
Pozdrawiam Dominika ;-)

Gaber

Nie do wiary...

Post autor: Gaber » 2007-06-27, 15:59

Kiedyś zakupiłem dorosłą parkę bojków.
Na zajutrz Samiec upienił niemałe gniazdo po czym zagonił lubą pod pianę i doszło do tarła.
Po 2 dniach bojka dopadła pleśniawka i niedługo potem padł.Byłem przekonamy,że cała ikra się zmarnuje wskutek pleśnienia lub samica zrobi sobie jajecznicę,ale ku mojemu zdziwieniu tak się nie stało :-/
Pałeczkę macierzyństwa nad ikrą i później świeżo wyklutym narybkiem przejęła nie wyłowiona samica,która opiekowała się niemal tak troskliwie jak robią to samce. :shock:
Szukałem bezskutecznie na necie artykułu potwierdzającego takie zachowanie.

JS
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0

Post autor: JS » 2007-08-28, 22:49

Kalafiorowy bojownik rządzi! Po prostu padłam...

News z ostatniej chwili - myśleliście że grubowargi to rybki terytorialne i agresywne! Nic z tego!
Moja koleżanka przyniosła mi kiedyś maleńką kosiarkę. Ledwie dychala, ale udało się ja odratowac. Jakiś czas później to sama historia powtórzyła się z Labeo.

Przez dłuższy czas nie zwracały na siebie uwagi, a trzy dni temu obserwuję moje rybie towarzystwo i co widzę?

Obydwie rybki pływają razem. myślę - e, przypadek. Ale od tej pory zaczęłam sie baczniej przyglądać.
Kosiarka i Labeo pływają razem bez przerwy, obok siebie. Bywa, ż esie ganiają - na zmianę. Mało tego - śpią razem pod jednym korzeniem, a jesli jedna z nich przesunie się trohe dalej, odpłynie kawałek za daleko - druga podąza za nią jak cień. Czy to jest przyjaźń... czy to jest kochanie?

Maa nadzieję że żadna z ryb teraz nie zdechnie, bo to by była po prostu tragedia...

ODPOWIEDZ