Dziwne rozmieszczenie rybek

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

kejdz
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 70
Imię: Karol

Dziwne rozmieszczenie rybek

Post autor: kejdz » 2011-01-31, 12:39

Witam wszystkich!

Posiadam akwarium 72L z gęstą roślinnością, korzeniem, sztucznych ozdób brak. Wodę natleniam poprzez ruch tafli wody wywołany przez wylot filtra ustawionego w kierunku tafli. Podłoże to żwirek rzeczny. Posiadam 11 czerwonogłówek, 3 garra rufa, 1 bojownika i 7 bystrzyków (chyba poziomkowych) są małe ok. 1,5cm długości o jasnej pomarańczowej barwie. Moje pytanie dotyczy następującej kwestii: większość rybek (a raczej wszystkie) przesiadują najczęściej po lewej stronie akwarium (rybki mają normalne barwy, apetyt więc nie uważam, że są chore). Czym może być to spowodane? Ja podejrzewam dwie rzeczy: prawa strona jest zaciemniona przez roślinkę która gęsto mi się rozrosła i zakrywa połowe powierzchni akwa. Czy zaciemnienie tamtej strony może być tego przyczyną? Czy może w/w roślinka przez to że zatrzymuje fale na tafli i nie rozchodzą się na prawą stronę zbiornika woda tam jest mniej natleniona?

Czekam na odpowiedzi :)

Pozdrawiam
Karol
Bojowniki to mordercy raków

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Dziwne rozmieszczenie rybek

Post autor: maol » 2011-01-31, 13:58

W tak małym zbiorniku nie zauważysz strefowych różnic w natlenieniu, cała woda jest w nim jednakowa. Poszukałbym bardziej prozaicznej przyczyny - np.ogrzewania. Zaciemnienie może być przyczyną, ale... ryby wolą ciemniejsze miejsca, i raczej tam by siedziały, gdyby nie jakaś inna przyczyna.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

kejdz
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 70
Imię: Karol

Re: Dziwne rozmieszczenie rybek

Post autor: kejdz » 2011-02-01, 12:25

Witaj maol!

Dzięki za podpowiedź, ale to chyba również nie jest kwestia ogrzewania, termometr jest po stronie po której rybki "nie lubią" przebywać i wskazuje 25 stopni, to chyba nie jest za niska temperatura.... ale może rzeczywiście po tamtej stronie jest stopień więcej i one to odczuwają. No cóż dopóki nic złego sie nie dzieje nie będe ingerował. Dzięki jeszcze raz! Zdrówka życze!
Bojowniki to mordercy raków

ODPOWIEDZ