dobra kilka rzeczy i odpowiedzi
- obyło się bez restartu - skończyło sie na podmianie wody 1/3 pojemności

powód użyłem do filtra kulek torfowych i pH spadło do 6 , rośliny to była jedna wielka dziura zwłaszcza żabienice nurzaniec gnił na potęgę.
- żabienic było 6 sztuk ze względu na wielkość zostały dwie jak widac na foto
- akwarium jest nadal prowadzone jako LT - żadnych nawozów
- przez trzy miesiące zeszłego roku akwa chodziło na jednej świetlówce

i rośliny fajnie wybujały
- dokupiłem końcem grudnia Diversa Opti Natural i wsadziłem ją na tył zbiornika i od ręki w strumieniu wody z filtra na nurzańcu pojawił się krasnorost i to dużo tak samo na tylnej szybie pojawił się glon
- zamieniłem świetlówki miejscami wywaliłem końcówki nurzańca zaatakowane krasorostami i się uspokoiło
- teraz delikatnie glony małymi kropkami pokazały się z przodu , ale świetlówka na tyle znowu padła tak że od 2 tygodni akwa leci na jednej świetlówce
- dziury w liściach to brak minerałów z tym to co jest teraz to już końcówka wyglądało to we wrześniu dużo gorzej -widać że akwa dochodzi do siebie .
- ryby :
2 skalary

niestety samica jest chora pisałem o tym jakiś czas temu nie mam serca jej uśmiercić
2 paletki
4 bocje striata
2 kosiarki
2 barwniaki czerwonobrzuche- mają małe dośc często ale nie odławiam ich
2 dorosłe zbrojniki i około 30 małych od 2 do 4 - 5cm- nie chce ktoś ? oddam za darmo warunek odbiór osobisty
woda nie podmieniana dolewki w ilość 5-7 litrów raz na jakiś czas jak jest potrzeba
filtr pracuje od 8,30 do 14,00 i od 16,30 do 22,30
oświetlenie od 8,30 do 14,00 i od 16,30 do 22,30