Witam. Po kilku latach różnych przygód z obecnym baniakiem, czas na zmiany. Całkowite. Myślałem mocno o zastosowaniu ziemii. Nasuwa mi się pytanie - czy ziemia nadaje się tylko do akarium typu LT? ilosci światła nie zamierzam zmieniać , więc docelowo to 50W/90L net. Jeden z kolegów w wątku dot. ziemii napisał że przy większym oświetleniu niż 0,3-0,4W/L z ziemią jest ciężko - duże ryzyko "powikłań". Jak niezbyt wytrawny akwarysta wolałbym uninąć wysokiego ryzyka...
Zaświtała mi więc jeszcze inna myśl - gdyby zamiast ziemii dać pod żwir niedużą warstwę substratu, w stylu AS+. Całe podłoże z substratu odpada ze względów finansowych, poza tym z powodów wyżej wymienionych nie jestem przekonany czy bym sobie z tym poradził.
Proszę doświadczonych kolegów o konsultację ;)
Ziemia czy substrat pod żwir?
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: Ziemia czy substrat pod żwir?
Miałem ziemię przy 0.8W/L, widziałem akwaria na ziemi przy 1W/L jakie niby to te powikłania mają być?
To, że trzeba podać CO2 do wody i pomyśleć nad nawożeniem słupa wody?
To, że trzeba podać CO2 do wody i pomyśleć nad nawożeniem słupa wody?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#77305
stąd zacząłem się zastanawiać czy jednak ziemia nie jest lepszym rozwiązaniem dla stricte LT tzn. mniejszego oświetlenia.
stąd zacząłem się zastanawiać czy jednak ziemia nie jest lepszym rozwiązaniem dla stricte LT tzn. mniejszego oświetlenia.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Wiesz co no nie wiem ja miałem glony, ale jakoś masakry to nie było.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Też widziałem zbiorniki na ziemi przy oświetleniu większym niż standardowe i było bez problemów. Jak zrobi się jakiś błąd to i bez ziemi glony wyskoczą. Grunt do odpowiednio ją przysypać żwirkiem i dobrać odpowiednie rośliny do tego.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Odpowiednie tzn do ziemii czy oświetlenia? czy przy ziemii jakieś rośliny są niepożądane/wykluczone?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
I do tego i do tego. Na ziemi lepiej sadzić rośliny które mają rozbudowany system korzeniowy, ale też trzeba dobierać je pod względem oświetlenia które posiadamy. Zwartki, nurzaniec, żabienice różnego rodzaju to rośliny łatwe w hodowli i czerpiące pokarm z rozbudowanego układu korzeniowego. Wszelkie łodygowce czerpią składniki z wody i mają mizerny system korzeniowy, choć też są pożądane w zbiornikach na ziemi do wyłapywania i szybkiego przetwarzania związków amoniaku, które wytwarzają rybki.daroo pisze:Odpowiednie tzn do ziemii czy oświetlenia