Witam. Jestem tu po raz pierwszy i bardzo proszę Was o pomoc. Mam 60 l akwarium. założyłam je w połowie grudnia. wszystko było ok. Woda ładnie sie klarowała aż do soboty 1,5 tyg temu kiedy to znów zaczęła mętnieć tak ze nic nie było widać. Jak zwykle po tyg zrobiłam podmianę ok.12 l ale woda w ogóle się nie polepszyła. na drugi dzień była tak samo metna jak przed podmianą. nie mam żadnych testów. W akwa mam 4 ramirezy, 3 molinezje, 3 mieczyki i 7 kirysków panda. oślinkio 2 anubiasy, lotos bananowy ,Alternanthera Colorata, Echinodorus TROPICA, Rotala Vallichii, Rotala Makranda small i jeszcze 2 których nie znam nazwy. Wczoraj podmieniłam 15 litró wody, dodałam soli akwa (tak dordzili mi w sklepie) i 2 tabletki baktozym Tetry. Dzis woada jest może ciut lepsza ale do dobrej jeszcze jej psoro brakuje. Czy mam jeszcze poczekać parę dni czy może mysleć o restarcie :kwasny:
Dziękuję i pozdrawiam
Problem z woda :(
Moderator: ModTeam
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Problem z woda :(
A jaki filtr?
Nie koniecznie trzeba słuchac porad w sklepie.mika... pisze: dodałam soli akwa (tak dordzili mi w sklepie) i 2 tabletki baktozym Tetry
Raczej myśleć o zmianie obsady. Po restarcie i tak wystąpienie zakwitu pierwotniaków jest większe niż po zwalczeniu tego.mika... pisze:poczekać parę dni czy może mysleć o restarcie
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: monika
Filtr Aquael fan1 plus.
Czyli ten zakwit to przez złą obsadę? A jaką proponujesz?
Lub jak zwalczyć ten zakwit. Już nie wiem sama. Dziś 2 dzień włączam światło na 3 godz. Co jeszcze?
Czyli ten zakwit to przez złą obsadę? A jaką proponujesz?
Lub jak zwalczyć ten zakwit. Już nie wiem sama. Dziś 2 dzień włączam światło na 3 godz. Co jeszcze?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Adam
Zerknij na
mój temat mam to samo co ty. Ja mam mętną białą wodę. Nie wiem jaką ty masz wodę - białą czy zieloną bo są dwa rodzaje zakwitu :zly:
mój temat mam to samo co ty. Ja mam mętną białą wodę. Nie wiem jaką ty masz wodę - białą czy zieloną bo są dwa rodzaje zakwitu :zly:
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Za małe akwarium, za dużo ryb, złe parametry. I tyle - ogranicz obsadę lub znacznie zwiększ zbiornik, doprowadź parametry do normy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: monika
Dzięki za podpowiedź. Z tych 2 wariantów wolę powiększenie zbiornika :)Studi zaraz zęrknę na twój temat.
U mnie dziś troszkę lepiej. NIe wiem czy ta sól czy ten bactozym pomógł czy krótkie świecenie ale ważne że nie ma już takiego mleka. Woda jeszcze nie jest klarowna ale jestem dobrej myśli
U mnie dziś troszkę lepiej. NIe wiem czy ta sól czy ten bactozym pomógł czy krótkie świecenie ale ważne że nie ma już takiego mleka. Woda jeszcze nie jest klarowna ale jestem dobrej myśli

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Ani jedno, ani drugie nie pomogło. Śmiem twierdzić, że obie zaszkodziły. Zakwit pierwotniaków to nie epidemia, ale wskaźnik złych warunków w zbiorniku. Sól tego nie zmieni, a baktozym... bardzie zaszkodzi bakeriom nitryfikacyjnym niż pierwotniakom. Obie metody z osobna a tym bardziej razem tylko przerzedzą pierwotniaki, a za to jeszcze bardziej rozchwieją i tak marną równowagę takiego zbiornika. I problem za chwile powróci - gdyż jego przyczyna pozostała nieusunięta. A co zbiornikowi pomoże? Po prostu cierpliwość. Pierwotniak tak jak szybko się namnażają, tak szybko, na skutek swojej własnej działalności zginą. Wystarczy dać im trochę czasu.
P.S. W tych rozmiarach zbiorniku i przy tej obsadzie restart nic nie da - po prostu problem wróci za kilka dni/tygodni. Zwróć również uwagę, że ryby oprócz atrakcyjnego wyglądu mają pewne wymagania - np. co do wielkości terytorium.
P.S. W tych rozmiarach zbiorniku i przy tej obsadzie restart nic nie da - po prostu problem wróci za kilka dni/tygodni. Zwróć również uwagę, że ryby oprócz atrakcyjnego wyglądu mają pewne wymagania - np. co do wielkości terytorium.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Popieram wypowiedz "maol"
Jeszcze jedyne co moge dodać to światła w ogóle nie włączaj przez 2-3 dni...u mnie to zawsze pomagało na zakwit pierwotniaków. Acha i nie zapomnij że filtr ma chodzić 24/na dobe.
Pozdrawiam
Jeszcze jedyne co moge dodać to światła w ogóle nie włączaj przez 2-3 dni...u mnie to zawsze pomagało na zakwit pierwotniaków. Acha i nie zapomnij że filtr ma chodzić 24/na dobe.
Pozdrawiam