Czy potrzeba CO2
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Czy potrzeba CO2
Witam.
Mineły 3 dni od zalania mojej kostki.Zasadzilem w niej Utracularie Graminifolie,Echinodorus Tunelus i kabombe tak tylko zeby glony miały cieżej.
Słup wody nawoże PG Ferro+, ES Kalium i Carbo.
Podłoze składa sie z JBL Aquabasis a na tym JBL Manado. Kostke oświetla świetlowka Philips Tornado 23W 6500K.Temp. wody 26*C
Moje pytanie to czy koniecznoscią jest nawozenie Co2(gaz) zeby U.Graminifolia mogła dobrze rosnąc ??
Czy bimbrownia drożdzowa załatwiła by sprawe ?
Mineły 3 dni od zalania mojej kostki.Zasadzilem w niej Utracularie Graminifolie,Echinodorus Tunelus i kabombe tak tylko zeby glony miały cieżej.
Słup wody nawoże PG Ferro+, ES Kalium i Carbo.
Podłoze składa sie z JBL Aquabasis a na tym JBL Manado. Kostke oświetla świetlowka Philips Tornado 23W 6500K.Temp. wody 26*C
Moje pytanie to czy koniecznoscią jest nawozenie Co2(gaz) zeby U.Graminifolia mogła dobrze rosnąc ??
Czy bimbrownia drożdzowa załatwiła by sprawe ?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Czy potrzeba CO2
CO2 w dowolnej postaci jest dla roślin praktycznie jedynym źródłem węgla - czyli naszego podstawowego budulca tkanek. I tak - jest konieczne.I tak - bimbrownia na tak mały zbiornik wystarczy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Następne pytanie 
Moje kabomby wypuszczaja białe korzenie tak w połowie swojej wysokosci.Gęste i cieniutkie jak wlosy. Czy jest to oznaka niedoboru jakis pierwiastków czy normalny system korzeniowy?

Moje kabomby wypuszczaja białe korzenie tak w połowie swojej wysokosci.Gęste i cieniutkie jak wlosy. Czy jest to oznaka niedoboru jakis pierwiastków czy normalny system korzeniowy?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Roślina pobiera papu z toni wodnej, bo z podłoża jej nie starcza.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
tak to oznaka że zaczynają czerpać mikro i makro z wody
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
no i chyba tez jak wyczytalem brakuje w wodzie azotu bo kabomba pozera azot wiec bd musiał dodawac do wody KNO3, K2SO4 i może MgSO4 bo raczej chyba w 27L nie bd trzymał rybek
- maol
- Moderator
...a może czas na test na NO3? I pozostałe składniki mineralne? To pomaga znacznie bardziej niż zgadywanie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
wiem,wiem ze najlepiej pomierzyc ale znowu jak bym miał te wszytskie testy kupic to troche kasy zejdzie
- maol
- Moderator
Jak nie kupisz, to skąd wiesz, ile jakiego nawozu potrzebujesz? Po objawach na roślinach? Wtedy często będzie już za późno. Łatwo również przedawkować nawozy - szczególnie w tak małym zbiorniczku. A to mu na pewno służyć dobrze nie będzie.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
samo NO3 kosztuje 40zl a gdzie tam reszta...rozumiem ze jest to niezbędne do tego zeby miec super baniak ale wszytsko to blokują fundusze
-
- Moderator
- Kontakt:
Nie przesadzajmy ;)
Za 90zł można kupić teczkę, w której jest nawet więcej niż podstawowe testy (przy paletkach zawsze kupuję, bo wychodzi najtaniej [chyba]
)
Za 90zł można kupić teczkę, w której jest nawet więcej niż podstawowe testy (przy paletkach zawsze kupuję, bo wychodzi najtaniej [chyba]

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Darek
A gdzie? :/blue_betta pisze:Nie przesadzajmy ;)
Za 90zł można kupić teczkę, w której jest nawet więcej niż podstawowe testy (przy paletkach zawsze kupuję, bo wychodzi najtaniej [chyba])
-
- Moderator
- Kontakt:
Zobacz sobie tutaj -> http://allegro.pl/chemia-i-nawozy-testy-28052