Roślinki amazonka, ogólniak

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

justynatita
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 250
Imię: Justyna
Kontakt:

Roślinki amazonka, ogólniak

Post autor: justynatita » 2011-02-08, 17:56

Witajcie drodzy forumowicze! ;)

Czy pomożecie mi w doborze roślinek do następujących zbiorników:
-250l ogólniak (czyli byle rosło ;)) oświetlenie średnie/dobre
-jeszcze nie wiem jakie duże, ale coś ok. 60l "biotopik" amazonka, konkretnie domek dla 2 ramirezek albo haremu kakadu.

Nie ukrywam, że już koszty kupna tych zbiorników i sprzętu sporo mnie kosztowały, więc szukam czegoś w miarę taniego, co się rozrośnie i co można potem komuś oddać i kupić coś ciekawszego :)

Ew. sam biotop nie musi być zbyt biotopowy, no ale wypowiedzcie się ;)
A właśnie, mam jeszcze kotnik do obsadzenia... :/ Tam się jakiejś kabomby nasadzi ;P

Pozdrawiam :)

[ Dodano: 2011-02-08, 16:57 ]
Ach bardzo proszę o nazwy polskie i najlepiej jeszcze łacińskie, bo nie wszędzie można się dogadać ;)
Pozdrawiam
justynatita ;)

dugi.1985
Forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Damian

Re: Roślinki amazonka, ogólniak

Post autor: dugi.1985 » 2011-02-08, 20:33

Witaj, do tego większego ogólnego na pewno mogę ci polecić nurzańca. Ja kupiłem 4 młode sadzonki i po ok 6 miesiącach wyciągam co 2 tygodnie kilka sztuk bo mi zarasta inne rośliny. Rogatek też fajny szybko rośnie, ale zrezygnowałem z niego bo denerwowało mnie to że gdzie bym go nie uczepił to duł gnił a góra rosła jak szalona. Moczarki szybko rośna mi się podobają. Mchy na korzonkach czy kokosach ładnie zapełnią zakamarki i dno. Anubiasy są dość drogie ale bardzo wytrzymałe. Oczywiście różnego rodzaju mikrozoria. Te nie oszałamiają prędkością wzrostu, ale u mnie w miarę szybko rosną i nie potrzebują jakiegoś super światła. Niektóre gatunki ludwigi dość szybko rosną i również mogę polecić. Na ten biotop to muszą się wypowiedzieć osoby z doświadczeniem z zakładaniem takich akwariów. Ja ci do ogólnego poleciłem to co u mnie rośnie bezproblemowo na standardowym oświetleniu.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Roślinki amazonka, ogólniak

Post autor: blue_betta » 2011-02-08, 23:24

Od tego trzeba zacząć - co to znaczy "oświetlenie średnie/dobre" :zdziwko: ?
Z naprawdę mało wymagających należy wymienić również wątrobowce (pellia, mini pellia, suBwassertang, wgłębka), bolbitis, strzałka, hygrophila polysperma, limnophila sessiliflora, gałęzatka, kryptokoryny.

ODPOWIEDZ