Krewetkarium <Shrimp set 30>
Moderator: ModTeam
Krewetkarium <Shrimp set 30>
Chcialem zamowic z allegro zestaw SHRIMP SET 30 w sklad ktorego wchodza grzalka filtr i akwarium firmy AQUAEL. z przesylka wychodzi 150 zloty, czy jest warto kupic ten zestaw ? nie bedzie z tym jakichs problemow ? Moze juz ktos posiada ten popularny zestaw i moze cos wiecej powiedziec.
http://allegro.pl/shrimp-set-30-aquael- ... 50483.html
http://allegro.pl/shrimp-set-30-aquael- ... 50483.html
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Krewetkarium <Shrimp set 30>
Ten zestaw kusi mnie od jakiegoś czasu i pewnie go kupię. Ogólnie nie wychodzi drogo, zobacz sobie na typowe 25l. Z tymże można zmienić filtr na kaskadę, ale nie jest to absolutnie konieczne.
Czytałem, że oświetlenie często pada, jednak jest na to udzielana gwarancja i nie robią problemów z wymianą na nową lampkę (podobno nowsze serie miały być o wiele mniej awaryjne).
Czytałem, że oświetlenie często pada, jednak jest na to udzielana gwarancja i nie robią problemów z wymianą na nową lampkę (podobno nowsze serie miały być o wiele mniej awaryjne).
- ra_
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: kamil_
Od kilku miesiecy zajmuje sie tego typu zbiornikiem, ale dwudziestolitrowym.
Prawde mowiac dostajemy zgrabna kostke i jestesmy zobligowani do kolejnych wydatkow.
Po pierwsze grzałka - nie ma termostatu wiec grzeje cały czas, wiec warto zaopatrzyc sie w regulator temperatury zewnetrzny.
Dwa oswietlenie - jesli w secie 20l oswietlenie standardowe to 11W - mozna przezyc, choc sam dolozylem jeszcze 9W - to w 30l bedzie to malo - dokupilbym jeszcze jedna lampe 11w, ale warto zaznaczyc odpowiedni modul oswietleniowy - do wyboru: sunny 6500K i plant 8000K .
Po trzecie filtracja - zbyt maly filterek wewnetrzny nie sprawdza sie - polecam wymiane na filtr kaskadowy fzn-1 - zupelnie inna bajka.
Jak narazie defektow oswietlenia nie bylo.
Po skompletowaniu wszystkiego jak nalezy zbiornik cieszy oko.
Prawde mowiac dostajemy zgrabna kostke i jestesmy zobligowani do kolejnych wydatkow.
Po pierwsze grzałka - nie ma termostatu wiec grzeje cały czas, wiec warto zaopatrzyc sie w regulator temperatury zewnetrzny.
Dwa oswietlenie - jesli w secie 20l oswietlenie standardowe to 11W - mozna przezyc, choc sam dolozylem jeszcze 9W - to w 30l bedzie to malo - dokupilbym jeszcze jedna lampe 11w, ale warto zaznaczyc odpowiedni modul oswietleniowy - do wyboru: sunny 6500K i plant 8000K .
Po trzecie filtracja - zbyt maly filterek wewnetrzny nie sprawdza sie - polecam wymiane na filtr kaskadowy fzn-1 - zupelnie inna bajka.
Jak narazie defektow oswietlenia nie bylo.
Po skompletowaniu wszystkiego jak nalezy zbiornik cieszy oko.
-
- Moderator
- Kontakt:
Światło - jeżeli ktoś nie chce mieć wymagających roślin takie światło jak najbardziej wystarczy. Nie każdy chce robić z każdego litrażu max holendra. Przy świetle ponad 0,73W/l trzeba już zobaczyć na nawozy, etc. A ja nie wiem czy dla niewprawionego nie będzie to za trudne.
Filtr - dla ubogiej obsady, taki filtr jest przecież wystarczający.
Filtr - dla ubogiej obsady, taki filtr jest przecież wystarczający.
grzałka grzeje cały czas ? to dziwne skoro to zestaw, powinien być przemyślany przez ta firmę aquael i dać z termostatem,
odnośnie grzałek właśnie mam dzisiaj problem. mam 60 litrowe akwairum i grzalke AQUAEL 50 ustawioną na 25 stopni, dzisiaj kupiłem termometr rtęciowy za 6.50 zł i wskazał od razu 27 stopni ! zmieniłem na grzałce na 24 chyba i teraz jest 26 stopni w akwarium, dziwne coś. Nie wiem komu wierzyć,
odnośnie grzałek właśnie mam dzisiaj problem. mam 60 litrowe akwairum i grzalke AQUAEL 50 ustawioną na 25 stopni, dzisiaj kupiłem termometr rtęciowy za 6.50 zł i wskazał od razu 27 stopni ! zmieniłem na grzałce na 24 chyba i teraz jest 26 stopni w akwarium, dziwne coś. Nie wiem komu wierzyć,
-
- Moderator
- Kontakt:
W zestawach grzałki są chyba 5W, a taka moc zbytnio nie podniesie temperatury.
Być może termostat jest nie do końca precyzyjny. Trzeba 'wyczaić' temperaturę na termostacie i tyle. Chyba, że jest na gwarancji, to bym reklamował.
Termometry chyba są alkoholowe ;)
Być może termostat jest nie do końca precyzyjny. Trzeba 'wyczaić' temperaturę na termostacie i tyle. Chyba, że jest na gwarancji, to bym reklamował.
Termometry chyba są alkoholowe ;)
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Chyba w tych zestawach nie ma grzałki ztermostatem ?
nie chodzi mi teraz o krewetkarium tylko o moje 60 litrowe tam jest ta grzałka aquael, ona już ma 5 lat. Dałem na niej 23,5 stopni C. a na termometrze na przyssawce jest teraz 25 stopni. Więc chyba tak zostawię, będę kontrolować temperatury. W obudowie jest filtr wmontowany co był ten zestaw 60 litrowy z 3 koszykami wyjmowanymi u góry , fajna sprawa ale wirnik się zepsuł po tych 5 latach i teraz mam dokupiony wewnętrzny filtr ;/ kijowo . Z tymi koszyczkami było super wygodnie. Moze gdybym znalazl ten filtr i spisal model i sprobowal poszukac.
- Interek
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Wróbel
- Kontakt:
To sobie jakiś zaklep, bo mogę być pierwszy ;)blue_betta pisze:Ten zestaw kusi mnie od jakiegoś czasu i pewnie go kupię.
A ja występuję z zapytowaniem. 0,66 W/L to już trzeba nawozy? Czy jeszcze pociągnie bez? Ja rozumiem że CO2 to na pewno

"134,50 zł za komplet "
"Przesyłka kurierska pobraniowa: 29,00zł"
z tym to oni naprawdę jajca niezłe odwalają

Ja już kompletnie nie wiem co wybrać...Pomocy!
Jeśli chodzi o sprzęt to ten zestawik co w temacie tylko filtr na FZN-1 wymieniony.
Sprawa oświetlenia. Jeden moduł czy dokupić drugi(9w)? Pomocy

Podłoże (POMOCY!) Biogrunt? Shrimp Sand/Soli ? A może coś innego.
Pomóżcie

[ Dodano: 2011-02-26, 20:45 ]
Bacopa australis
Microsorum pteropus narrow
Hygrophila polysperma
Sagittaria subulata
Riccia fluitans (wgłębka)
Mchy:
Taiwan moss
Jaba Moss
Willow Moss
Christmas moss
Phoenix Moss
Erect Moss
Takie roślinki bym chciał. Jakie dla nich podłoże tanie i bezpieczne dla krewetek?
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Raczej tak.Interek pisze:A ja występuję z zapytowaniem. 0,66 W/L to już trzeba nawozy?
-
- Moderator
- Kontakt:
9W wystarczy spokojnie.
Podłoże shrimp sand jest dobre, możesz zobaczyć na red bee sand.
Do tego akwarium sagittarie bym sobie darował, za duża będzie.
Podłoże shrimp sand jest dobre, możesz zobaczyć na red bee sand.
Do tego akwarium sagittarie bym sobie darował, za duża będzie.
- Interek
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Wróbel
- Kontakt:
Dzięki blue ;) i maradona. No to kupie Srimp Sand. A mały henio lub glosia poradzi sobie przy 0.36W/L i na tym podłożu? 

Pozdrawiam! Daniel
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Mały henio raczej na pewno nie da radyInterek pisze:A mały henio lub glosia poradzi sobie przy 0.36W/L i na tym podłożu?

- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Heniek jest wymagającą rośliną.... Możesz spróbowac z glosią jedynie.