Moje 243 litry:)
Moderator: ModTeam
- Gamaran
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 243
- Imię: Kamil
Moje 243 litry:)
Witam
Chcial bym przedstawic wam moje pierwsze akwa
A wiec tak:
243 litry o wymiarach:90dl-60szer-45wys
Oswietlenie:
2 swietlowki po 25 wat
2 lamki aquael deco light 11wat(swieca jak15)
wiec podsumowujac 80 wat,wiem ze troche malo,
lecz za 2 tyg zalatwie jeszcze 2 takie lamki
Filtry:
atman at-202 (600l/h)
elite mini (cos kolo200)
grzalka:
200w. Wystarcza spokojnie do utrzymania 25 stopni
parametry wody mierzone 3 tyg temu wiec podawac nie ma mysle sensu.
Rosliny:
Niestety pamietam jedynie z nazwy ze rosnie u mnie moczarka:(,lecz jak kupowalem to sprawdzalem zgodnosc co do ich wymagan:)
Ryby:
zbrojnik gibbiceps(ze wzgledu na niego wogole zainteresowalem sie akwarystyka wiec nie moglo go zabraknac:)
5 kiryskow pstrych
3 kosiarki
10 prystelek
zamierzam jeszcze dokupic z ok 20 malych rybek lawicowych. I na tym poprzestac,bo przerybione zbiorniki z chaotycznie plywajacymi w kolko rybami jakos nigdy za specjalnie nie przypadly mi do gustu:)
Akwarium chodzi juz pare tygodni,jak narazie nie bylo zadnych problemow,nawet co dziwne woda podczas dojrzewania nie zmetniala. Dojrzewalo 4 tygodnie.
Prosze o ocene,oraz rady co ewentualnie zmienic,dopracowac,poprawic:)
Chcial bym przedstawic wam moje pierwsze akwa
A wiec tak:
243 litry o wymiarach:90dl-60szer-45wys
Oswietlenie:
2 swietlowki po 25 wat
Filtry:
atman at-202 (600l/h)
elite mini (cos kolo200)
grzalka:
200w. Wystarcza spokojnie do utrzymania 25 stopni
parametry wody mierzone 3 tyg temu wiec podawac nie ma mysle sensu.
Rosliny:
Niestety pamietam jedynie z nazwy ze rosnie u mnie moczarka:(,lecz jak kupowalem to sprawdzalem zgodnosc co do ich wymagan:)
Ryby:
zbrojnik gibbiceps(ze wzgledu na niego wogole zainteresowalem sie akwarystyka wiec nie moglo go zabraknac:)
5 kiryskow pstrych
3 kosiarki
10 prystelek
zamierzam jeszcze dokupic z ok 20 malych rybek lawicowych. I na tym poprzestac,bo przerybione zbiorniki z chaotycznie plywajacymi w kolko rybami jakos nigdy za specjalnie nie przypadly mi do gustu:)
Akwarium chodzi juz pare tygodni,jak narazie nie bylo zadnych problemow,nawet co dziwne woda podczas dojrzewania nie zmetniala. Dojrzewalo 4 tygodnie.
Prosze o ocene,oraz rady co ewentualnie zmienic,dopracowac,poprawic:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- hidax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Kontakt:
Re: Moje 243 litry:)
Dodaj więcej roślinek i więcej oświetlenia, ponieważ aktualnie masz coś koło 0.2W/L A powinieneś mieć 0.5W/L więc różnica jest. Wizualnie na początek spoko, więcej zieleni i będzie Bdb.
Edit:
A sorki zapomnialem o tych 2 kolejnych lampkach, ale itak za mało, jak dodasz zieleni i nie dodasz światła to ci roślinki zaczną gnić.
Edit:
I witam mieszkańca DG.
, ja z Zawiercia.

Edit:
A sorki zapomnialem o tych 2 kolejnych lampkach, ale itak za mało, jak dodasz zieleni i nie dodasz światła to ci roślinki zaczną gnić.

Edit:
I witam mieszkańca DG.

60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
- Gamaran
- Stały bywalec
Mysle ze jednak po dodaniu tych 2 lampek powinno wystarczyc. Bedzie wtedy 110 wat na 243 litra . A zadnych bardzo wymagajacych roslinek nigdy nie planuje. Co do nawozenia rozlin to uzywam tetra planta min,i planuje dokupic cos do podloza,moza macie jakies propozycje?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
witam, tajk jak powiedzial hidax
a na podloze to dodaj kulki gliniano-torfowe, mozna kupic za kilka zeta na allegro 

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Na podłoże? Chyba chodziło W podłoże, pod korzenie roślin.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
to prawdablue_betta pisze:Na podłoże? Chyba chodziło W podłoże, pod korzenie roślin.

- Gamaran
- Stały bywalec
Oki kulki torfowe zalatwione
,a co sadzicie o nawozie w granulkach pod korzenie tetry:tetra crypto?

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Też dobre - rośliny "ciągną" papu z korzonków. Dla żabieniczek, czy zwartek bardzo dobre 

- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
I proponuje tło dolożyć zwykłyczarny karton czy brystol i będzie super. podloze fajne jakby było jednego rodzaju ale to kwestia gustu. Jak dołożysz światło roślin i tło to będzie super.
- Gamaran
- Stały bywalec
Lampki dzis juz przyszly:)
Wiec jutro zabieram sie do dosadzenia roslin. Macie moze jakies propozycje,co by tu dosadzic i moze ktos ma dobre oko i rozpoznal by jak nazywa sie ta lisciasta roslinka na 1 zdjeciu,za malym korzeniem:):)
Wiec jutro zabieram sie do dosadzenia roslin. Macie moze jakies propozycje,co by tu dosadzic i moze ktos ma dobre oko i rozpoznal by jak nazywa sie ta lisciasta roslinka na 1 zdjeciu,za malym korzeniem:):)
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
a określ dokładniej miejsce tej roślinki w akwa np. lewy przód czy prawy tył ?
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
Nie 80W,a 72W i nie będzie 110W tylko 94W i tym się sugeruj.Gamaran pisze:2 swietlowki po 25 wat
Ale ,to i tak lipa,bo nawet jak dasz 20 takich lampek po 11W z łączną i mocą 220W,to zbytnio nic nie da,bo ogólna moc owszem duża,ale brak mocy przenikliwej na dno zbiornika,bo to 11W rozłożone po całym zbiorniku.
Krótko ,to ujmując inwestycja z takimi lampkami nie trafiona.
Liściasta roślina powiadasz,tylko nie wiem czy wiesz,ale wszystkie rośliny są liściaste.Gamaran pisze:moze ktos ma dobre oko i rozpoznal by jak nazywa sie ta lisciasta roslinka na 1 zdjeciu,za malym korzeniem:):)
Ta ''Twoja liściasta'' roślina,to kabomba lub sesilifora.
Jeśli takich roślin nie rozpoznajesz,to widać,że musisz najpierw dużo czytać o akwarystyce,by przyswoić sobie podstawową wiedzę,a takowej nie masz i szkoda,że na tym etapie zakładasz akwarium i to jeszcze w takim litrażu. :zdziwko:
- Gamaran
- Stały bywalec
hmm... chyba po to zakladam konto na forum o akwarystyce , aby takowa wiedze zdobywac...
Niestety NA RAZIE nie jestem w stanie nic innego zrobic ,oprocz dodania dwoch lampek ,dopiero za ok miesiac mam zamiar zmienic je na 2 po 40wat. Ponadto akwarium robione jest na zamowienie i ma nizsze scianki niz standardowy zbiornik tej pojemnosci.45 cm wysokosci minus 5cm podloze i3 cm od gory daje nam jedynie 37 cm glegokosci wody.
[ Dodano: 2011-02-16, 21:44 ]
Niestety NA RAZIE nie jestem w stanie nic innego zrobic ,oprocz dodania dwoch lampek ,dopiero za ok miesiac mam zamiar zmienic je na 2 po 40wat. Ponadto akwarium robione jest na zamowienie i ma nizsze scianki niz standardowy zbiornik tej pojemnosci.45 cm wysokosci minus 5cm podloze i3 cm od gory daje nam jedynie 37 cm glegokosci wody.
[ Dodano: 2011-02-16, 21:44 ]
Na pierwszym zdjeciu(akwa 1) za malym korzeniem i z prawej strony tej skalki z piaskowca.Silverrro pisze:a określ dokładniej miejsce tej roślinki w akwa np. lewy przód czy prawy tył ?
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
I bardzo słusznie,tylko najpierw trzeba było wiedzę podstawową zdobyć,by wiedzieć jak zacząć ''gryźć'' ten temat.Gamaran pisze:hmm... chyba po to zakladam konto na forum o akwarystyce , aby takowa wiedze zdobywac...
Więc po co porywasz się na taki litraż,gdzie wiadomo,że im większy tym eksploatacja również.Gamaran pisze:Niestety NA RAZIE nie jestem w stanie nic innego zrobic ,oprocz dodania dwoch lampek
Nie piszę zgryźliwie,tylko piszę Ci,że źle to wszystko zacząłeś.
- Gamaran
- Stały bywalec
1: nie pisze ze nie moge sprostac wymaganiom finansowym takiego zbiornika, i masz racje ze bedzie lepiej gdy do konca tygodnia zalatwie te swietlowki.
2:Dlaczego wnioskujesz ze nic o akwarystyce nie wiem,przez brak znajomosci NAZWY 1 roslinki??
3:sadzisz ze dla poczatkujacego lepsze bylo by 20 litrow?
(z tym akurat zartuje,ale przeciesz sam wiesz dobrze ze im wiekszy zbiornik,tym bardziej "przypomina" naturalny i latwej jest w nim utrzymac rownowage biologiczna,ryby maja wieksza przestrzen itp...)
4:nie kupilem tak duzego akwa by trzymac w nim 50 oszolomionych skalarow lecz by moja skromna obsada " dobrze" (na ile to jest to mozliwe w sztucznym zbiorniku ) sie czula...
2:Dlaczego wnioskujesz ze nic o akwarystyce nie wiem,przez brak znajomosci NAZWY 1 roslinki??
3:sadzisz ze dla poczatkujacego lepsze bylo by 20 litrow?

4:nie kupilem tak duzego akwa by trzymac w nim 50 oszolomionych skalarow lecz by moja skromna obsada " dobrze" (na ile to jest to mozliwe w sztucznym zbiorniku ) sie czula...