Witam, po niedawnym tarle przyszło na chorobę. Teleskop leży na dnie.
Akwarium 72l, są w nim welon złoty + teleskop (tak, wiem, że to mało na dwa welony, czeka je przeprowadzka do 200l).
Podmiany co tydzien 20l (ostatnia podmiana wczoraj, pierwszy raz dodałem do wody dodatek Planta Gainer classic - nawóz dla roślin wodnych i akwariowych - podejrzewam zatrucie tym specyfikiem??). Po wczorajszej podmianie wody dzisiaj była głodówka. Złoty welon pływa normalnie i podjada rośliny, czarny sie rozłożył na dnie.
Warunki:
Temperatura 23*
Filtracja kubełek Elite 40 do akwarium 150l - woda czyściutka
NO2=0 (test kropelkowy)
NO3 sprawdzę jutro
(tylko tymi testami dysponuje)
Rośliny: kryptokoryny, anubiasy, mikrozorium, trawa (nie wiem co to), poza tym korzeń itp. Takie warunki są od ok miesiąca i dotychczas wszystko było ok. Problem wystąpił dzisiaj, pewnie po wczorajszej podmianie wody (woda była nieodstana!).
Dieta: na zmianę: Tetra goldfish crisps, Tropical goldfish colour, Tropical goldfish colour pellet granulki, ocho\tka (ostatnio ponad tydzień temu). Karmienie 2x dziennie, głodówka 1x w tygdoniu (po dzisiejszej głodówce dziwnie się teleskop zachowuje).
Co z nim robić? Leży na brzuchu, czasem trochę pływa. Na ciele żadnych odbarwień, ran, oczy całe, wysypka tarliskowa.
edit: po zgaszeniu światła podniósł się i dryfuje powoli po akwarium
chory teleskop?
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: chory teleskop?
Sprawdź NO3. Najprawdopodobniej jest bardzo wysokie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Artur
- Kontakt:
dzisiaj NO3 na poziomie 30-40 mg/l. Teleskop zachowuje się już normalnie. Czy to mogło być zatrucie NO3 spowodowane dodaniem nawozu do podmienianej wody?
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
bardzo możliwe
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój