Nawożenie na starcie.

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Nawożenie na starcie.

Post autor: daroo » 2011-02-21, 20:36

Chciałbym tu zgromadzić podstawowe i w miarę uniwersalna informacje na temat nawożenia przy starcie akwarium. Informacje które odnalazłem na forum są mocno porozrzucane i często niekompletne więc może tu uda się w jednym miejscu to zmieścić. Biorę tu jako bazę wodę kranową.
Proszę o kontynuację:
-światło ok 6-7h dziennie, wydłużając co tydzień o godzinę, do 10-12h. Jeśli to możliwe - nie zaczynać od 100% mocy.
-CO2 - od początku, szczególnie kiedy nei ma jeszcze ryb - nie przejmować się ilością
-nawozy płynne w postaci np. soli... tu nie mam w ogóle jasności. Jedne wypowiedzi podają że od początku K; NO3 i PO4 dopiero później - czy jesczze przed wpuszczeniem ryb?
-mikro - kiedy?
-jak z podmianami? zbyt wiele rozbierznych zdań...

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Nawożenie na starcie.

Post autor: blue_betta » 2011-02-21, 23:49

Podmianki po dojrzewaniu akwarium raz na tydzień, około 30%. Woda koniecznie odstana minimum 24h.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2011-02-21, 23:55

daroo pisze:Proszę o kontynuację:
-światło ok 6-7h dziennie, wydłużając co tydzień o godzinę, do 10-12h. Jeśli to możliwe - nie zaczynać od 100% mocy.
-CO2 - od początku, szczególnie kiedy nei ma jeszcze ryb - nie przejmować się ilością
-nawozy płynne w postaci np. soli... tu nie mam w ogóle jasności. Jedne wypowiedzi podają że od początku K; NO3 i PO4 dopiero później - czy jesczze przed wpuszczeniem ryb?
-mikro - kiedy?
-jak z podmianami? zbyt wiele rozbierznych zdań...
Jakie podłoże, światło, rośliny, obsada, filtracja?
Jakie nawozy?
Informacje które odnalazłem na forum są mocno porozrzucane i często niekompletne więc może tu uda się w jednym miejscu to zmieścić. Biorę tu jako bazę wodę kranową.
Tak uniwersalnie to sie niestety nie da.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Post autor: daroo » 2011-02-22, 00:09

blue_betta pisze:Podmianki po dojrzewaniu akwarium raz na tydzień, około 30%. Woda koniecznie odstana minimum 24h.
To są "oczywiste oczywistości" i absolutne podstawy ;) mnie interesuje jak poprawnie wystartować akwa, dać mu dojrzeć.
marthinez pisze:Jakie podłoże, światło, rośliny, obsada, filtracja?
Jakie nawozy?
Podłoże - ziemia pod bazaltem 2-4mm
światło jak dotąd tzn 18w aquarelle 18w 865 + 24w 965
rośliny... to chyba nie ma znaczenia na początku. Planuję wg "parwideł" startowania tzn większość powierzchni obsadzona szybkorosnącymi roślinami.
filtracja - wewn. aqua szut 750 ceramika+włoknina
CO2 butla+spiek. Kombinowałem jakiś wewn. dyfuzor ale niestety możliwości są małe bez uszczerbku na estetyce ;)
marthinez pisze:Tak uniwersalnie to sie niestety nie da.
W takim razie na tyle, na ile się da ;)

ODPOWIEDZ