Chciałbym tu zgromadzić podstawowe i w miarę uniwersalna informacje na temat nawożenia przy starcie akwarium. Informacje które odnalazłem na forum są mocno porozrzucane i często niekompletne więc może tu uda się w jednym miejscu to zmieścić. Biorę tu jako bazę wodę kranową.
Proszę o kontynuację:
-światło ok 6-7h dziennie, wydłużając co tydzień o godzinę, do 10-12h. Jeśli to możliwe - nie zaczynać od 100% mocy.
-CO2 - od początku, szczególnie kiedy nei ma jeszcze ryb - nie przejmować się ilością
-nawozy płynne w postaci np. soli... tu nie mam w ogóle jasności. Jedne wypowiedzi podają że od początku K; NO3 i PO4 dopiero później - czy jesczze przed wpuszczeniem ryb?
-mikro - kiedy?
-jak z podmianami? zbyt wiele rozbierznych zdań...
Nawożenie na starcie.
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Nawożenie na starcie.
Podmianki po dojrzewaniu akwarium raz na tydzień, około 30%. Woda koniecznie odstana minimum 24h.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Jakie podłoże, światło, rośliny, obsada, filtracja?daroo pisze:Proszę o kontynuację:
-światło ok 6-7h dziennie, wydłużając co tydzień o godzinę, do 10-12h. Jeśli to możliwe - nie zaczynać od 100% mocy.
-CO2 - od początku, szczególnie kiedy nei ma jeszcze ryb - nie przejmować się ilością
-nawozy płynne w postaci np. soli... tu nie mam w ogóle jasności. Jedne wypowiedzi podają że od początku K; NO3 i PO4 dopiero później - czy jesczze przed wpuszczeniem ryb?
-mikro - kiedy?
-jak z podmianami? zbyt wiele rozbierznych zdań...
Jakie nawozy?
Tak uniwersalnie to sie niestety nie da.Informacje które odnalazłem na forum są mocno porozrzucane i często niekompletne więc może tu uda się w jednym miejscu to zmieścić. Biorę tu jako bazę wodę kranową.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
To są "oczywiste oczywistości" i absolutne podstawy ;) mnie interesuje jak poprawnie wystartować akwa, dać mu dojrzeć.blue_betta pisze:Podmianki po dojrzewaniu akwarium raz na tydzień, około 30%. Woda koniecznie odstana minimum 24h.
Podłoże - ziemia pod bazaltem 2-4mmmarthinez pisze:Jakie podłoże, światło, rośliny, obsada, filtracja?
Jakie nawozy?
światło jak dotąd tzn 18w aquarelle 18w 865 + 24w 965
rośliny... to chyba nie ma znaczenia na początku. Planuję wg "parwideł" startowania tzn większość powierzchni obsadzona szybkorosnącymi roślinami.
filtracja - wewn. aqua szut 750 ceramika+włoknina
CO2 butla+spiek. Kombinowałem jakiś wewn. dyfuzor ale niestety możliwości są małe bez uszczerbku na estetyce ;)
W takim razie na tyle, na ile się da ;)marthinez pisze:Tak uniwersalnie to sie niestety nie da.