Odziedziczyłem akwarium , które była w bardzo złym stanie , ale żeby uratować rybki
przyjąłem je do siebie.
Akwarium jest 100 litrowe, posiada filtr Tetra 1000IN oraz grzałkę 200W.
Akwarium jest nowe z klapą z jarzeniówkami.
Światło mają od 21 do 9.
Rybki w akwarium :
2 Welony
3 Komety
Ponieważ nie byłem przygotowany na to, że stanę się właścicielem akwarium oraz
rybek, mało jeszcze na ten temat wiem. Staram się czytać jak najwięcej informacji
na temat rybek, żeby miały jak najlepiej.
Jak już mówiłem akwarium było w bardzo złym stanie, więc wyrzuciłem z niego wszystko
a rybki bezpiecznie przeczekałły 2 dni w wielkiej bali. Zakupiłem Aqua Safe i przygotowałem
odpowiednio akwarium, żeby rybki mogły spokojnie rozprostować w nim swoje płetwy
zanim kupię odpowiednie roślinki. Pływają drugi dzień i widać , że czują sie super bo są bardzo
żwawe.
Zdziwił mnie fakt, że kiedy tylko przechodze one płyną do mnie odrazu. Kiedy przejdę i stanę po lewej stronie
akwarium to płyną do lewej a jak przeniosę się na prawo to one za mną. Karmię je regularnie więc
to raczej nie głód Tongue
Doczytałem, że welony są wiecznie głodne, ale nie myslałem, że będą przypominać mojego
wiecznie nie najedzonego psa Smiley
Domyślam się, że akwarium może być małe dla takich ryb jak welony i komety jednakże ryby narazie są
małe, więc pomyśle w przyszłości o większym. Zastanawiam się jednak czy nie mógłbym
dokupić jakiś malutkich rybek np. ze 4 neony i glonojada.
Proszę o rady dotyczące roślin i rybek, chętnie wchłonę każdą poradę.
Jestem z Wrocławia więc może ktoś poleci jakiś dobry sklep.
Pozdrawiam
Witam. Potrzebna pomoc.
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Witam. Potrzebna pomoc.
Do brze się domyślasz. To znacznie za małe akwarium dla tej ilości ryb. Poza tym to ryby zimnolubne. Tak więc dokupywanie neonek i "glonojadów" jest raczej niemożliwe. Rośliny... zostaną zniszczone. To takie ryby.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back