Mam mały problem.. otóż od miesiąca w nurzańcu (Vallisneria) pojawiły się dziury w liściach. Po prostu jest liść i taka mała przerwa np. w połowie. No i jeszcze jedno pytanie.. Niektóre liście mają nawet 2 metry .. z tego co wiem do podcinać w połowie nie wolno, tylko przy korzeniu.. A nie ma innego sposobu? Szkoda całej rośliny tak "podcinac" bo.. długa jest naprawde i długo rosło na taką długość a pięknie to wygląda.. tylko na tafli wody nie ma miejsca dosłownie..
I trzeci problem.. na Limnophili Bezszypułkowej.. tak mniej więcej w 3/4 łodygi liście zrobiły się obumarłe i pokryte glonem brązowym.. cięzko to usunąć.
Hmm. parametrów wody nie podam bo nie mam testów ;/ Podaję Macro Pro (aqua-art) 3 ml codziennie i raz w tygodniu JBL Ferropol. Zapewne te dziury w liściach są niedoborem czegoś tylko nie mam pojęcia czego.. Akwarium ma 100l, oświetlenie 0.5 w/l. Świece 12godzin dziennie.
Zdjęcia:
Nurzaniec

Limnophila (mało widać ale zrobiłem zdjęcie w miejscu w którym jest najwięcej tego brązowego,.. a sądze że to nie jest normalne) :szok:

Przepraszam za jakosć zdjęć robionych telefonem.. ale naprawdę zależy mi na rozwiązaniu tego problemu jak najszybciej..

W skrócie .. jedno wielkie bleeee ;/
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam Wojtek