Akwarium 54 litry - nowa odsłona

Moderator: ModTeam

technicspl

Akwarium 54 litry - nowa odsłona

Post autor: technicspl » 2011-03-01, 23:02

Czego w tym akwarium jeszcze może brakować według was ?
Macie jakieś propozycje ?
Jakieś roślinki ciekawe jeszcze ? Czy roślin już starczy?
Woda po mangrowcu jest brązowa ale podmieniam co tydzień 10 litrów
"Trzeba tylko w cierpliwość się uzbroić" - powiedział #maol

I czy ogólnie wam się podoba ??

Obrazek

Obrazek

Czy te anubiasy to są barteri nana ?
Takie jak tu http://sklep.roslinyakwariowe.pl/anubia ... -1784.html
?? I czy kiedyś zakwitnie ? :)

Trochę porosło. Minęło kilka tygodni dopiero.
Doszedł nowy filtr: JBL Cristalprofi i60
Jak wiemy w zestawach Aquael dają zawsze o połowę za słabe oświetlenie, więc trzeba było dorobić, od kolegi wziąłem 11 wat Aquael z zestawu z jego strychu i dałem się w montowanie. Było 11 wat (zapewne) dołożyłem 11 wat (pewne) Więc mamy 22 Waty na 54 litry (brutto). Około 0.4 w/l. Mam jeszcze jedną ale nie ma miejsca żeby ją wmontować.. a tak to wygląda :

Obrazek

LOTOS CZERWONY bardzo szybko rośnie!
Obrazek

Mangrowiec z obsadą 10 anubiasów:

Obrazek

Nowy korzeń z giełdy z mchem (bąbelkował pierwsze dwa dni - proszę o nazwę tej odmiany mchu):
Obrazek

Ogólne 2 zdjęcia :

Obrazek

Obrazek

Za miesiąc kolejny update jak już się rozrośnie :)) PozdrawiamObrazek
Ostatnio zmieniony 2011-03-28, 18:44 przez technicspl, łącznie zmieniany 7 razy.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Akwarium 54 litry - nowa odsłona

Post autor: blue_betta » 2011-03-01, 23:26

Całkiem fajnie, ale:
zagęściłbym hygrophilę z tyłu akwarium (przyciął i zasadził obok)
strasznie żółte światło - co to jest?
roślinek nigdy dosyć, tym bardziej, że anubiasy to rośliny wolno rosnące, więc rogatka/nurzańca/zwartkę bym jeszcze gdzieś wpakował ;)
bardzo fajny korzeń, ale na takim spadku traci na atrakcyjności - ja bym dodał ciut piasku.

Zakup bardzo dobry, nawet na allegro za tyle nie kupisz :D

U mnie plus :)

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-01, 23:37

Oczywiście kupię jeszcze 2 torby piachu w sklepie, ale w tym drugim akwarystycznym... do tamtego gdzie kupiłem anubiasy na razie nie idę, bo jeszcze będą kazać mi dopłacić jeżeli jeszcze tam pomagierzy będą :rotfl:
Korzeń później ładnie umieszczę. Za 10 dni dokupię jeszcze gęsto roślin. Co do obsady nie najlepsza bo tu od siostry kilka ryb dostałem i od drugiej kilka ryb dostałem i tak trochę dużo ławic ale dopasowane na tyle że jest spokój i harmonia.
Obsada to:
4 neon innesa
4 neon czarny
4 zwinnik jarzeniec
3 rasbory
Parka ramirez
2 kiryski spiżowe
2 kiryski sterba
1 kirysek panda

A jeżeli chodzi o te dwa pierwsze zdjęcia to wina aparatu jakiś dziwny tryb się włączył chyba "ZIMA". Kolejne dwa już lepiej wyszły, przy czym widać że akwarium jeszcze puste od roślin :)
Było więcej roślin i takie dwie bardzo duże i wyrośnięte Kabomby wodne włożyłem je chwilowo do mniejszego akwarium gdzie młode gupiki szukają schronienia.
Dzisiaj się sam przekonałem że sadzenie roślin to nie jest takie rach ciach i gotowe.

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-03-02, 13:40

Teraz zwróciłem uwagę - trawka z prawej nie jest roślina do hodowli w pełnym zanurzeniu, bo to ophi/ocośtam japonica :P

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-03, 12:51

Mozecie mi jeszcze w czyms pomoc ?
Pozyczylem od kolegi nie uzywany dyfuzor drabinkowy ale jest nie kompletny t.z. nie ma tam tej najwazniejszej czesci ktora rozpuszcza to co2 na mniejsze babelki. Wiec chcialem kupic takie cos :

http://allegro.pl/co2-do-twojego-akwari ... 38044.html

Nawozenie CO2 za pomoca bimbrowni, wiec drugie pytanie czy moge kulki nawozowe kupic przy jednej przesylce od tego samego sprzedawcy z allegro :

http://allegro.pl/nawoz-kulki-glin-torf ... 37545.html

Czy na razie nie mam kupowac tych kulek?
A jezeli juz wejdziecie w tego linka to mi powiedzcie ile tych kulek jest za te 3 zlote bo tam nie ma nigdzie napisano tylko obrazek jest.

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-03-03, 13:51

Oczywiście, że można kupić i to i to za jednym zamachem (ja kulki od tego Pana kupuje dzisiaj ;) ). Nawet jeżeli teraz nie będziesz używał kulek to przecież ich termin przydatności nie mija w ciągu tygodnia ;) a zaoszczędzisz 6zł na następnej przesyłce.

Oj chyba nie do końca czytasz opis aukcji ;)
1 KOMPLET TO AŻ 35 KULEK!!!
;)

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-03, 13:55

blue_betta pisze:Oj chyba nie do końca czytasz opis aukcji ;)
1 KOMPLET TO AŻ 35 KULEK!!!
jestem w pracy przy komputerze, chodza szefowe ja musze minimalizowac okienka co kilka sekund, ciezko doczytac sie wiesz. Ok to kupie te kulki od razu. A dzieki temu zestawowi juz nie bede musial miec drugiej butelki z woda? teraz tylko sama butelka z drozdzami i reszta tego co z aukcji ? Czy butelka z woda dalej musi byc ?

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-03-03, 14:06

No chyba, że taką masz sytuacje ;)

Według mnie nadal druga buteleczka byłaby potrzebna, ale niech się inni wypowiedzą :)

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-03, 16:17

technicspl pisze:Czy butelka z woda dalej musi byc ?
Bezpieczniej jak będzie druga butelka.

Awatar użytkownika
Interek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Daniel
Nazwisko: Wróbel
Kontakt:

Post autor: Interek » 2011-03-03, 20:17

technicspl pisze:Czego w tym akwarium jeszcze może brakować według was ?
Roślin i większego korzenia :)
technicspl pisze:Macie jakieś propozycje ?
ww.
technicspl pisze:Jakieś roślinki ciekawe jeszcze ? Czy roślin już starczy?
http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
wybierz sobie :)
technicspl pisze:I czy ogólnie wam się podoba ??
Ogólnie jak dodasz więcej roślinek, to ciekawie będzie.

moje zastrzeżenia:
Za dużo podłoża po prawej stronie. Ogólnie to nie przypadły mi do gustu białe żwirki ale przecież, to Tobie ma sie podobać :)
Pozdrawiam! Daniel

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-03, 21:00

Interek pisze: moje zastrzeżenia:
Za dużo podłoża po prawej stronie. Ogólnie to nie przypadły mi do gustu białe żwirki ale przecież, to Tobie ma sie podobać :)
Z tym żwirkiem to była taka sytuacja że go posiadam od 6 lat bo dawno temu używałem go i nie chciałem wydawać pieniędzy na kolejny skoro jeden czysty już posiadałem :)

Jeszcze jedno pytanie dla was, ponieważ mam propozycję. w to miejsce gdzie są anubiasy te wszystkie dokupię już wymoczony korzeń (za 15 złoty) i przywiąże do niego 3 anubiasy a kolejne 2 do tego co już jest z tymi małymi. i ubiorę tego żwirku żeby było 2 x mniej, dokupię dużo roślin (nurzańce) i 2 paczki piasku jeszcze na lewą stronę. Co wy na to ? Czy lepiej żeby wszystkie 5 anubiasów zasadzić na 1 nowym korzeniu, a tamten zostawić z 3 małymi NANO anubiasami które na nich już od 2 tygodni są przyczepione.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2011-03-03, 21:48

Ja bym przywiązała anubiasy do dwóch korzeni. Te co masz już przywiązane zostaw. To Tobie ma się podobać. ;)

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-03, 22:03

maradona pisze:Ja bym przywiązała anubiasy do dwóch korzeni. Te co masz już przywiązane zostaw. To Tobie ma się podobać. ;)
no ale na tym korzeniu który już jest od dawna są na nim 3 małe malutkie anubiasy nano. A jeżeli kupię korzeń to wszystkie 5 na niego dać ? chodzi mi o to bo poradniku co użytkownik wyżej wysłał o roślinach jest napisane że anubiasy nie mogą być zakopane żwirkiem korzeń główny musi być na wierzchu. Więc nie chcę ich męczyć w żwirku tylko do korzenia bym je przywiązał. 2 listki zwiędły to chyba wina transportu bo zanim trafiły do zbiornika minęło 60 minut ale ogólnie nie przemarzły.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2011-03-03, 22:09

technicspl pisze:no ale na tym korzeniu który już jest od dawna są na nim 3 małe malutkie anubiasy nano
I ja bym je zostawiła na tym korzeniu.
technicspl pisze: A jeżeli kupię korzeń to wszystkie 5 na niego dać ?
Przywiązałabym do niego(nowego korzenia) kolejne 2 anubiasy.

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-03, 23:39

a co z kolejnymi 3 anubiasami w żwirku mają być ? Czy kupić kolejny korzeń (trzeci) i do niego 3 zaczepić. A żwirku odsypać żeby było go mniej? I posadzić dużo nurzańców. Dobry pomysł ? ja dopiero od miesiąca zacząłem kontynuować przygodę z rybkami, którą nie dokończyłem w wieku 13 lat bo byłem bezinteresowny.

ODPOWIEDZ