Akwarium 200-250l prosba o porady
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: sheryll
Akwarium 200-250l prosba o porady
Witam,
jestem nowy na forum - spedzilem tu juz troche czasu na zapoznaniu sie z ogolna tematyka.
Moja przygoda z akwariami zaczela sie gdy mialem okolo 5 lat - wtedy zajmowali sie tym rodzice - bardzo szybko ta przygoda sie jednak skonczyla - obecnie wraz z zona posiadamy akwarium 60l - mamy w nim: 4 brzanki sumatrzanskie, 4 brzanki zielone, 2 zalobniczki i 2 male glonojady oraz nieoszacowana liczbe malych slimaczkow:) - wiem jest troszke ciasno - szczegolnie zle dla zalobniczek, bo 2 to nie stado, ale nie chce zwiekszac obsady, aby nie bylo bardziej ciasno - brzanki nie sa agresywne i obcuja z zalobniczkami - cale szczescie.
Mamy rowniez jakies roslinki, ktorych nazw nie pamietam, filtr wewnetrzy z napowietrzaniem, grzalke itd - wiadomo
Obecnie zanosimy sie z kupnem czegos wiekszego - 200-250 litrow i zastanawiamy sie co w nim chodowac? - czy przeniesc do niego obecna obsade a to 60l akwa zostawic do (odpukac) kwarantanny badz rozrodu - troche za duze. mogloby tez zostac ze zmieniona obsada - tylka jaka? czy tez je sprzedac?
No i nie wiemy co miec w tym 200-250l akwarium - pewne jest, ze nie chcemy zbyt agresywnych ryb - chcemy by byly ciekawe - przykuwały wzrok i byly w miare latwe do chodowania - czekam na jakies propozycje zarowno gatunkowe jak i ilosciowe - bedziemy bardzo wdzieczni
Chcialbym rowniez prosic o porade odnosnie potrzebnego sprzetu tzn co powinno byc to wiem ale jakie modele i marki polecacie, jaki pokarm, rosliny, swiatlo, grzalka, szafki itd - poprostu nie chcialbym, aby na naszych bledach ucierpialy rybki;)
w naszym malym 60l akwarium jak do tej pory jest wszytsko ok - zadnych epidemii tylko duuuza ilosc slimaczkow, ktore draznia moja zone. Problem jest rowniez z glonami, ale to chyba przez to, ze jedna ze scianek akwarium jest narazona na slonce - i wlasnie na tej scianie glownie sa glony.
No i rybki mimo podawanego roslinnego pokarmu zjadaja nam rosliny - tez nie wiem co poradzic - ostatnio zauwazylem rowniez, ze o te rosliny sie ocieraja tak dziwnie - robia przy tym spirale czy cos w tym rodzaju - nie wiem czy to normalne
W kazdym razie bardzo prosze o sugestie, porady i jakies info dotyczace mojego tematu - z gory dziekuje za poswiecony czas.
Pozdrawiam
jestem nowy na forum - spedzilem tu juz troche czasu na zapoznaniu sie z ogolna tematyka.
Moja przygoda z akwariami zaczela sie gdy mialem okolo 5 lat - wtedy zajmowali sie tym rodzice - bardzo szybko ta przygoda sie jednak skonczyla - obecnie wraz z zona posiadamy akwarium 60l - mamy w nim: 4 brzanki sumatrzanskie, 4 brzanki zielone, 2 zalobniczki i 2 male glonojady oraz nieoszacowana liczbe malych slimaczkow:) - wiem jest troszke ciasno - szczegolnie zle dla zalobniczek, bo 2 to nie stado, ale nie chce zwiekszac obsady, aby nie bylo bardziej ciasno - brzanki nie sa agresywne i obcuja z zalobniczkami - cale szczescie.
Mamy rowniez jakies roslinki, ktorych nazw nie pamietam, filtr wewnetrzy z napowietrzaniem, grzalke itd - wiadomo
Obecnie zanosimy sie z kupnem czegos wiekszego - 200-250 litrow i zastanawiamy sie co w nim chodowac? - czy przeniesc do niego obecna obsade a to 60l akwa zostawic do (odpukac) kwarantanny badz rozrodu - troche za duze. mogloby tez zostac ze zmieniona obsada - tylka jaka? czy tez je sprzedac?
No i nie wiemy co miec w tym 200-250l akwarium - pewne jest, ze nie chcemy zbyt agresywnych ryb - chcemy by byly ciekawe - przykuwały wzrok i byly w miare latwe do chodowania - czekam na jakies propozycje zarowno gatunkowe jak i ilosciowe - bedziemy bardzo wdzieczni
Chcialbym rowniez prosic o porade odnosnie potrzebnego sprzetu tzn co powinno byc to wiem ale jakie modele i marki polecacie, jaki pokarm, rosliny, swiatlo, grzalka, szafki itd - poprostu nie chcialbym, aby na naszych bledach ucierpialy rybki;)
w naszym malym 60l akwarium jak do tej pory jest wszytsko ok - zadnych epidemii tylko duuuza ilosc slimaczkow, ktore draznia moja zone. Problem jest rowniez z glonami, ale to chyba przez to, ze jedna ze scianek akwarium jest narazona na slonce - i wlasnie na tej scianie glownie sa glony.
No i rybki mimo podawanego roslinnego pokarmu zjadaja nam rosliny - tez nie wiem co poradzic - ostatnio zauwazylem rowniez, ze o te rosliny sie ocieraja tak dziwnie - robia przy tym spirale czy cos w tym rodzaju - nie wiem czy to normalne
W kazdym razie bardzo prosze o sugestie, porady i jakies info dotyczace mojego tematu - z gory dziekuje za poswiecony czas.
Pozdrawiam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Akwarium 200-250l prosba o porady
Co rozumiesz przez ciekawe ryby? Kilka (2-3) większych czy większą ilość maluchów?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

Roslinki to tylko twarde typu ANUBIAS ryby nie daja rady go zjesc, jest bardzo ladny, dlugo rosnie, latwa uprawa. :hyhy:
A jezeli chodzi o epidemie slimakow to w kazdym akwarystycznym sklepie sa takie slimaki o nazwie HELENKI, kupic ich 5 sztuk jeden kosztuje 4 zlote, zjedza w migu ten nalot slimakow.
A jezeli chodzi o ryby do duzego akwarium to lepiej do sklepu isc zobaczyc co wam sie spodoba dowiedziec sie nazw i napisac ponownie na forum wypisac nazwy i zapytac czy moga byc razem i co by jeszcze do nich dodac.
A jezeli chodzi o epidemie slimakow to w kazdym akwarystycznym sklepie sa takie slimaki o nazwie HELENKI, kupic ich 5 sztuk jeden kosztuje 4 zlote, zjedza w migu ten nalot slimakow.
A jezeli chodzi o ryby do duzego akwarium to lepiej do sklepu isc zobaczyc co wam sie spodoba dowiedziec sie nazw i napisac ponownie na forum wypisac nazwy i zapytac czy moga byc razem i co by jeszcze do nich dodac.
-
- Nowicjusz
ciekawe rybki - mam na mysli wiecej a mniejszych - byleby zyly ze soba w jako takiej zgodzie - pamietam, ze jak bylem dzieckiem i mialem mieczyki to bylo nie ciekawie - samce walczyly ze soba do upadlego - wolalbym raczej ryby o spokojniejszym nastawieniu - wiem, ze to natura, ale nie chcialbym odlawiac pogryzionych samcow do osobnego akwarium - choc o posiadanych przeze mnie brzankach tez wyczytalem, ze sa agresywne - u mnie jednak tego nie zauwazylem
p.s. dziekuje za zainteresowanie tematem - prosze o dalsze propozycje i sugestie w miare posiadanego czasu
pozdrawiam
p.s. dziekuje za zainteresowanie tematem - prosze o dalsze propozycje i sugestie w miare posiadanego czasu
pozdrawiam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Zobaczcie sobie z żoną na spokojnie np.:
razbory
neonki innesa, czarne, czerwone
bystrzyki
świeciki kongolańskie
platki
kiryski
gupiki endlera
kardynałki
pielęgniczki ramirezy, kakadu
danio
gurami mozaikowe
Oczywiście nie wszystko na raz, ale żebyśmy się +/- orientowali jaki macie gust
Na ślimaczki popatrzcie sobie na Helenki
razbory
neonki innesa, czarne, czerwone
bystrzyki
świeciki kongolańskie
platki
kiryski
gupiki endlera
kardynałki
pielęgniczki ramirezy, kakadu
danio
gurami mozaikowe
Oczywiście nie wszystko na raz, ale żebyśmy się +/- orientowali jaki macie gust

Na ślimaczki popatrzcie sobie na Helenki

- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Jako tako agresywne nie są. Agresje rozładowują w stadzie. Nie łączy się ich z rybami o długich płetwach - zostaną ogolone na zerosheryll pisze:choc o posiadanych przeze mnie brzankach tez wyczytalem, ze sa agresywne

-
- Nowicjusz
na chwile obecna wiem tyle, ze chcielibysmy akwarium 200-250l o prostych ksztaltach.
1) do tego bedziemy potrzebowac oczywiscie filtr - prosba o propozycje czegos sprawdzonego do takiego litrażu - chcialbym jak najmniej sprzetu miec w akwarium wiec zewnetrzny, ale czy takie rozwiazanie bedzie dobre?
2) kwestia grzałki - 2 czy jedna? no i jaka powinna byc moc? - jakas konkretna firma? - wiadomo, ze z termostatem
3) jakie podloze? - jakis ciemny zwirek czy cos innego? - wiem tyle, ze powinno sie dobierac pod ryby i rosliny - nie wiem tez jaka ilosc i czy sam zwirek czy cos jeszcze?
4) odnosnie roslin tez chcielibysmy miec troche, aby bylo zielono -zalezy nam na mchach - dowiedzialem sie, ze przy duzej obsadzie roslin konieczne jest nawozenie oraz CO2 - jakis konkretny producent?- jakie do takiego litrazu?
5) akwarium chcielibysmy z pokrywa - wiec jakie oswietlenie byc powinno? - biorac pod uwage rosliny, ryby i litraz? - akwarium bedzie stalo w rogu pokoju pozbawione - mam nadzieje - promieni slonecznych
6) co do obsady to na chwile obecna wymyslelismy, aby w naszym starym 60l pozostawic te 8 brzanek (4 sumatrzanskie i 4 zielone) i 2 male glonojady a do nowego duzego akwa przeniesc nasze 2 zalobniczki i dokupic do nich kilka kolejnych -
do tego spodobaly nam sie razboy klinowe - nie wiemy ile oraz pielegniczka ramireza - tutaj parka oczywiscie - podobaja nam sie rowniez kakadu - moga byc te dwie pary? nie wiemy co jeszcze - napewno jakis glonojad i moze jakies krewetki - zonie sie podobaja, ale nie wiem czy nadaja sie przy takiej obsadzie oraz czy wogole te rybki wymienione przeze mnie moga byc razem
zona upiera sie, aby nie bylo gupikow ani neonek - wec te wykreslilismy z obsady;)
7) biorac pod uwage taka obsade o ile jest prawidlowa - to jakie rosliny i podloze i swiatlo jest potrzebne oraz jakie inne gatunki mozemy dobrac do tych oraz w jakiej ilosci
8) Nie wiem tez czy zamawiac sprzet na allegro czy szukac gdzie indziej
9) Nie wiem tez jakiej grubosci szyby musza byc do takiego litrazu? - 8mm wytrzyma czy lepiej dolozyc i kupoic 12mm?
to chyba na chwile obecna tyle
bardzo prosze o sugestie
Pozdrawiam
1) do tego bedziemy potrzebowac oczywiscie filtr - prosba o propozycje czegos sprawdzonego do takiego litrażu - chcialbym jak najmniej sprzetu miec w akwarium wiec zewnetrzny, ale czy takie rozwiazanie bedzie dobre?
2) kwestia grzałki - 2 czy jedna? no i jaka powinna byc moc? - jakas konkretna firma? - wiadomo, ze z termostatem
3) jakie podloze? - jakis ciemny zwirek czy cos innego? - wiem tyle, ze powinno sie dobierac pod ryby i rosliny - nie wiem tez jaka ilosc i czy sam zwirek czy cos jeszcze?
4) odnosnie roslin tez chcielibysmy miec troche, aby bylo zielono -zalezy nam na mchach - dowiedzialem sie, ze przy duzej obsadzie roslin konieczne jest nawozenie oraz CO2 - jakis konkretny producent?- jakie do takiego litrazu?
5) akwarium chcielibysmy z pokrywa - wiec jakie oswietlenie byc powinno? - biorac pod uwage rosliny, ryby i litraz? - akwarium bedzie stalo w rogu pokoju pozbawione - mam nadzieje - promieni slonecznych
6) co do obsady to na chwile obecna wymyslelismy, aby w naszym starym 60l pozostawic te 8 brzanek (4 sumatrzanskie i 4 zielone) i 2 male glonojady a do nowego duzego akwa przeniesc nasze 2 zalobniczki i dokupic do nich kilka kolejnych -
do tego spodobaly nam sie razboy klinowe - nie wiemy ile oraz pielegniczka ramireza - tutaj parka oczywiscie - podobaja nam sie rowniez kakadu - moga byc te dwie pary? nie wiemy co jeszcze - napewno jakis glonojad i moze jakies krewetki - zonie sie podobaja, ale nie wiem czy nadaja sie przy takiej obsadzie oraz czy wogole te rybki wymienione przeze mnie moga byc razem
zona upiera sie, aby nie bylo gupikow ani neonek - wec te wykreslilismy z obsady;)
7) biorac pod uwage taka obsade o ile jest prawidlowa - to jakie rosliny i podloze i swiatlo jest potrzebne oraz jakie inne gatunki mozemy dobrac do tych oraz w jakiej ilosci
8) Nie wiem tez czy zamawiac sprzet na allegro czy szukac gdzie indziej
9) Nie wiem tez jakiej grubosci szyby musza byc do takiego litrazu? - 8mm wytrzyma czy lepiej dolozyc i kupoic 12mm?
to chyba na chwile obecna tyle
bardzo prosze o sugestie
Pozdrawiam
Jeżeli chcecie akwarium nowe to tutaj macie bardzo fajny okaz, dobry sprzedawca, sam nad nim myślę (z szafką, pokrywą ABS i oświetleniem) (799 złoty)
http://allegro.pl/akwarium-240l-profil- ... 56682.html
do tego oczywiście filtr zewnętrzny od tego samego sprzedawcy : (180 złoty)
http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-hw-30 ... 87039.html
grzałka jedna 300 wat (40 złoty)
http://allegro.pl/super-grzalka-z-termo ... 33123.html
To wszystko by poszło jedną przesyłką (120 lub 80 złoty) a koszt z przesyłka kurierską to 1139 złoty za wszystko co potrzebne na początek. Taki zestaw sam bym wybrał. Może wam trochę doradziłem. Za resztę twoich pytań niech się biorą profesjonaliści
http://allegro.pl/akwarium-240l-profil- ... 56682.html
do tego oczywiście filtr zewnętrzny od tego samego sprzedawcy : (180 złoty)
http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-hw-30 ... 87039.html
grzałka jedna 300 wat (40 złoty)
http://allegro.pl/super-grzalka-z-termo ... 33123.html
To wszystko by poszło jedną przesyłką (120 lub 80 złoty) a koszt z przesyłka kurierską to 1139 złoty za wszystko co potrzebne na początek. Taki zestaw sam bym wybrał. Może wam trochę doradziłem. Za resztę twoich pytań niech się biorą profesjonaliści

Ostatnio zmieniony 2011-03-04, 00:00 przez technicspl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
sprzedawca napewno sprzawdzony - rowniez przeze mnie - juz kilka razy;) -- to tak OT
nie wiem tylko jak z profilem akwarium, bo gdzies wyczytalem, ze powinno miec w podstawie prostokat - moze sie tu ktos wypowie i zargumentuje
nie wiem tylko jak z profilem akwarium, bo gdzies wyczytalem, ze powinno miec w podstawie prostokat - moze sie tu ktos wypowie i zargumentuje
- maol
- Moderator
Nie ma żadnych konkretnych przeciwwskazań dla akwariów profilowanych, ale wygięta szyba działa jak soczewka i zniekształca widok. Kwestia gustu 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Gamaran
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 243
- Imię: Kamil
Dokladnie:) ryby w akwa sa jakby lekko powiekszone,mnie osobiscie sie to nie podoba,lecz znajomy za tym rozwiazaniem "szaleje" wiec trzeba pojechac do sklepu i sie przekonac jak zapatrujecie sie nato wy ;)maol pisze:Nie ma żadnych konkretnych przeciwwskazań dla akwariów profilowanych, ale wygięta szyba działa jak soczewka i zniekształca widok. Kwestia gustu
Co do grzalek to dal bym raczej dwie po 100-150 wat (zalezy od temp jaka macie w domu ;) (co do producenta: mialem 2 elite,obie wariowaly i oddalem,2 tetry i tez byl problem , bo 1 termostat przeklamywal o 4 stopnie a druga grzala caly czas... obecnie mam mniej "prestizowa" atman i nic sie nie dzieje ;) Wiec osobiscie polecam ta firme .choc moze wisi nade mna jakies grzalkowe fatum(pozyczylem kiedys tez grzalke od kolegi i pochodzila ze 4godziny:),ale pomijajac wybor , na pewno przetestowac ja pare dni.
Jeszcze co do zbiorniczka : w akwa dosc dlugich i wysokich za to waskich ciezej jest stworzyc jakas fajna pomyslowa aranzacje wnetrza( jest mniej na to miejsca)
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447
Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447
Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem
-
- Nowicjusz
co do profili to gdzies wyczytalem, ze w tych wypukluch ryby czuja sie mnoej komfortowo i sa batdziej podatne na choroby przez to jak postrzegaja swiat poza akwarium - i jqkies chroby oczu czy cos je spotyka - nie wiem czy to prawda - wciz sie ucze a w zasadzie to dopiero zaczynam jak sie okazalo
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
To raczej tyczy się kuli. Jedna szyba delikatnie profilowana nic nie zrobi ;) 45l mam profilowane i żadnej podatności na choroby nie zaobserwowałem 

- maol
- Moderator
Sheryll, ryby na pewno nie chorują przez "postrzeganie świata poza akwarium". Równie dobrze mogłabyś próbować nauczyć je czytać - to nie ludzie, i ich inteligencja kończy się na poziomie rozpoznawania "duża jasna żółta plama". Nie widzą nas, naszego pokoju i telewizji w sposób jaki my to postrzegamy - gdyż nie posiadają odpowiednio rozbudowanego mózgu -najważniejszego do tego celu narządu.
A co do chorób ryb w kuli - nie ma bezpośredniego związku kształtu zbiornika z konkretną chorobą. Za to jest ze stresem, który może (i często jest) przyczyną chorób właśnie. Dla ryb bardzo ważnym narządem jest tzw. linia boczna, która służy do odbierania drgań środowiska - czyli np. zbliżającego się drapieżnika. W kuli na skutek odbić od ścianki skupiających się w jej centrum (bo tak działa zwierciadło kuliste) ryba cały czas odbiera swoje własne ruchy - co sprawia że żyje w nieustannym stresie. A to właśnie powoduje podatność na różne choroby. Rozmiar kuli nie ma tu znaczenia - są dostępne również kule po 100l, ale ten właśnie efekt pozostaje w nich bez zmian.
A co do chorób ryb w kuli - nie ma bezpośredniego związku kształtu zbiornika z konkretną chorobą. Za to jest ze stresem, który może (i często jest) przyczyną chorób właśnie. Dla ryb bardzo ważnym narządem jest tzw. linia boczna, która służy do odbierania drgań środowiska - czyli np. zbliżającego się drapieżnika. W kuli na skutek odbić od ścianki skupiających się w jej centrum (bo tak działa zwierciadło kuliste) ryba cały czas odbiera swoje własne ruchy - co sprawia że żyje w nieustannym stresie. A to właśnie powoduje podatność na różne choroby. Rozmiar kuli nie ma tu znaczenia - są dostępne również kule po 100l, ale ten właśnie efekt pozostaje w nich bez zmian.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
tak jak mówiłem uczę sie cały czas
No ok czyli zakładany że takie częściowo profilowane może być
co dalej?
No ok czyli zakładany że takie częściowo profilowane może być
co dalej?