Akwarium 200-250l prosba o porady

Moderator: ModTeam

technicspl

Re: Akwarium 200-250l prosba o porady

Post autor: technicspl » 2011-03-04, 19:11

Ja mam profilowane i wygląda świetnie nigdy bym prostego akwarium nie chciał, przez pierwszy tydzień ryby pływają przy przedniej szybie profilowanej później odpuszczają i to wszystko, dzięki profilowi z każdej strony z której zobaczymy widzimy ten podwodny świat w całości i jego głębię. Nigdy w życiu nie brał bym prostego, ale to sprawa gustu :)

Awatar użytkownika
Gamaran
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 243
Imię: Kamil

Post autor: Gamaran » 2011-03-04, 21:51

A wiec co dalej;)
Myslimy nad tym czy takie akwa aby na pewno nam sie nie znudzi,czy za 5dni,3miesiace,2lata tez bedzie nam sie podobac ;) Jesli tak to najperw szukamy odpowiedniej szafki pod nie , i miejsca gdzie bedzie stac zebysmy nie zostali z akwarium
i problemem gdzie je dac :) Przypominam ze powinno stac (oprocz LT) na najciemniejszym mozliwym miejscu,gdzie nie padaja praktychnie nigdy promienie slonca i ze takie akwa z woda wystrojem,podlozem i rybkami bedzie wazyc pareset kilo wiec szafka musi wytrzymac to niekiedy kilka/kilkanascie lat . Czekamy jeden dzien z nasza decyzja(zeby sie z nia"przespac")Nastepnie dobieramy wszystkie potrzebne rzeczy (filtr- strone wczesniej byl proponowany bardzo fajny filterek, grzalke,badz dwie,jesli akwa jest bez pokrywy to pokrywe,badz belke oswietleniowa,jesli z pokrywa to myslimy juz o dodatkowym doswietleniu-standardowe jest praktycznie w 100%za slabe ,w tym miejscu myslimy juz jakie roslinki chcemy aby porosly nasze szkielko, zeby oswietlenie zwiekszyc i dostosowac do ich wymagan gdyz jesli bedziemy "uprawiac" ;) moczarki lub rogatki to duze zwiekszenie swiatla nie bedzie potrzebne a jesli roslinki swiatlolubne to juz bedzie musialo przybyc duzo wat ) jesli mamy juz te najpotrzebniejsze rzeczy to zabieramy sie za wystroj;) myslimy co w takim akwa chcemy miec,hodowac,rozmnazac;) Myslimy jaki biotop nas najbardziej ciekawi,interesuje i wystroj akwa, dobieramy konkretnie do niego (nie na odwrot). Potem przychodzi juz czas na konkretne roslinki,wybieramy je rownierz na podstawie wczesniej juz okreslonego biotopu,oraz wczesniej okreslonej kategorii zapotrzebowania na swiatlo ;) Rownierz pod kontem "problematycznosci" w hodowli (na poczatek raczej roslinki malo wymagajace ) zaoparrzamy sie w substraty,kulki torfowe do podloza ,wszelkiego rodzaju piaski ,zwirki ,korzenie,kamienie wybierajac je pod katem wczesniej podjetych decyzji. nastepnie zabieramy sie wkoncu za urzadzanie naszego wymarzonego akwa:)
Jesli o czyms zapomnialem to prosze mnie poprawic ;)
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447

Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-04, 23:16

No na 1 stronie dałem linki do akwarium z szafką i klapą i oświetleniem więc nie powinno być problemu bo lepszego i tańszego się nie znajdzie. Zresztą autor sam napisał że zna sprzedawce "robizoo" więc nie powinno być problemów aby wszystkie rzeczy kupić w jednej przesyłce u niego czyli akwarium z szafka pokrywą i oświetleniem, filtrem zewnętrznym i jedną grzałką 300 wat o wartości około 1100 złoty. Nie ma nic lepszego za te pieniądze, a sam bym brał ten zestaw. Więc autorowi życzę udanego wyboru.

A druga kwestia to taka skoro nie wiecie czy wam się znudzi itd to po co ładować się od razu na największe akwarium i takie duże koszty ?
Posiadam akwarium 5 x mniejsze niż wy planujecie kupić i jest na prawdę super, może wam starczy 112 litrowe akwarium jest też spore przecież a koszt wyjdzie o wiele wydatniejszy powiedzmy takie z szafką pod akwarium, pokrywa, oświetleniem dopasowanym, filtrem i grzałką za 530 złoty zestaw :

http://allegro.pl/multi-zestaw-112l-pro ... 27204.html

Jest to 2 razy mniejsze niż planujecie założyć ja myślę takie by było w sam raz dla was.
Zobaczcie sobie moje 54 litrowe, jestem z niego zadowolony i mogę nawet całe życie w nim coś hodować i uprawiać: (woda zamulona od mangrowca i akurat było podłoże zamieniane dlatego woda nie jest klarowna)

http://www.youtube.com/watch?v=5qdoJ8wI55g

Reszta zależy już od was.

sheryll
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: sheryll

Post autor: sheryll » 2011-03-05, 22:39

aktualnie tak jak pisalem mamy 60l - w kuchni;)
Rozwazalismy tez kupno cos okolo 120l, ale stwierdzilismy, ze moze uda nam sie odlozyc troche kasy i kupic juz takie wieksze 200-250l do salonu zamiast plazmy;)
wiem, ze wieksze wiecej kosztuje i drozsze ciut w utrzymaniu, ale bardziej nam sie podoba dlatego mierzymy wlasnie w takie
Wciaz myslimy nad obsada...

ar2r
Forumowicz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: ar2r » 2011-03-06, 00:12

200 jest spoko, bierzcie takie :) Ja u siebie w 200 mam grzałke 200W aquael (ok. 50zł), filtr Elite Crystal-Flo 80 (ok. 280zł), wszystko daje rade bez zarzutu. Kupowałem u allegrowicza "sklep dwaem" i polecam z czystym sumieniem (brałem u niego dwa akwaria i szafkę). Miał on ceny niższe niż Robizoo. Ja co prawda mam praktycznie bezroślinne malawi, ale już dzielnie odkładam grosz na przeprawdzkę malawi do 500l, a 200l przeznaczę na pięknego roślinniaka :) Jeśli chodzi o koszty to ja wydałem na 200l łącznie ok. 1500-1700zł, z tym że dekoracja (piaskowce) były trochę drogie (300), ryby ok. 200. Tak żebyście mieli pogląd na sprawę :)
Pozdrawiam
Ps. Maol dzięki za fajne wyjaśnienie efektu kuli :)
Ostatnio zmieniony 2011-03-06, 00:13 przez ar2r, łącznie zmieniany 1 raz.

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-06, 00:13

Jeżeli by to miała być moja obsada to bym brał mniej agresywne ryby.
Zwinniki czerwono ustne
http://www.superakwarium.pl/foto/1236527702.jpg
? Duże stado, najlepiej jedna ławica, albo 100 neonów ? To zależy od gustu najlepiej jechać do sklepu i zobaczyć co wam się podoba, napisać z powrotem na forum co wam się podobało a na pewno dobierzemy wam resztę.

sheryll
Nowicjusz
Imię: sheryll

Post autor: sheryll » 2011-03-06, 00:27

no wlasnie neonki ze wzgledu na moja zone odpadaja - miala je kiedys i jej sie nie podobaly - a szkoda, bo wg mnie to bardzo ciekawe wizualnie rybki.
myslimy, aby do nowego duzego akwa przeniesc nasze 2 zalobniczki i dokupic do nich kilka kolejnych -
tak jak pisalem wczesniej -podobaja nam sie razbory klinowe - nie wiemy ile oraz pielegniczka ramireza - tutaj parka oczywiscie - podobaja nam sie rowniez kakadu - moga byc te dwie pary? nie wiemy co jeszcze - napewno jakis glonojad i moze jakies krewetki - zonie sie podobaja, ale nie wiem czy nadaja sie przy takiej obsadzie oraz czy wogole te rybki wymienione przeze mnie moga byc razem
zona upiera sie, aby nie bylo gupikow ani neonek - wec te wykreslilismy z obsady;)
ogolnie przegladam Wasze akwaria w galeriach i jestem zachwycony
nie boje sie na chwile obecna, ze rybki nam sie znudza od od okolo 5 lat zona ma w akwarium stala obsade tzn zalobniczki i brzanki i o ile zalobniczki nie przejawiaja jakos checi do zabawy (sa 2 a powinno byc wiecej ale to tylko 60l wiec nie chce ich upychac) to brzanki szaleja i mozna sie w nie wpatrywac godzinami - jesli tylko jest czas - to lepsze niz tv;)

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2011-03-06, 21:15

sheryll pisze:podobaja nam sie rowniez kakadu - moga byc te dwie pary
Kakadu to harem. Parka ramirez i harem kakadu myślę, ze w 200-250l można spróbować, ale niech się inni jeszcze wypowiedzą.
sheryll pisze:do nowego duzego akwa przeniesc nasze 2 zalobniczki i dokupic do nich kilka kolejnyc
Dobry pomysł.
sheryll pisze:podobaja nam sie razbory klinowe
Myślę, że 10 żałobniczek, 20 razborek, pielęgniczki i zbrojki mogą być.
Krewecie przy pielęgniczkach mog mieć ciężko...

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-07, 12:05

Szkoda wydawac kase na krewetki nie bedzie ich widac w tak duzym akwarium a ramirezy beda je skubac. Za te pieniadze lepiej dokupic wiecej razbor klinowych.

Awatar użytkownika
Interek
Forumowicz
Imię: Daniel
Nazwisko: Wróbel
Kontakt:

Post autor: Interek » 2011-03-07, 19:01

technicspl pisze:Szkoda wydawac kase na krewetki nie bedzie ich widac
polemizował bym....120 krewetek w jednym miejscu to całkiem duża (jeśli chodzi o red cherry) plama czerwieni xD
Pozdrawiam! Daniel

Awatar użytkownika
MickeyMo0use
Stały bywalec
Imię: Kuba :)

Post autor: MickeyMo0use » 2011-03-07, 19:43

sheryll pisze:na chwile obecna wiem tyle, ze chcielibysmy akwarium 200-250l o prostych ksztaltach.

1) do tego bedziemy potrzebowac oczywiscie filtr - prosba o propozycje czegos sprawdzonego do takiego litrażu - chcialbym jak najmniej sprzetu miec w akwarium wiec zewnetrzny, ale czy takie rozwiazanie bedzie dobre?

Hej :)
Jeżeli chodzi o filtr, z czystym sumieniem polecam - Eheim 3 [koszt. 500zł].
Woda jest krystalicznie czysta, można z niej pić! :)
Ponadto na początek polecam jakiś filtr wewnętrzny, jeżeli wraz z małżonką kupicie ZESTAW, polecam Wam filtr wewnętrzny, który będzie zawarty w zestawie.
Nawiasem mówiąc, kupcie świetlówki T5, nie T8, gdyż będziecie płacili mniej za rachunki.. ;)

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-08, 12:30

Interek pisze:
technicspl pisze:Szkoda wydawac kase na krewetki nie bedzie ich widac
polemizował bym....120 krewetek w jednym miejscu to całkiem duża (jeśli chodzi o red cherry) plama czerwieni xD
120 krewetek to koszt taki jak akwarium 240 litrowe z pokrywa i świetlówkami ;D

brocom1
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Grzegorz

Post autor: brocom1 » 2011-03-08, 13:14

120 krewetek to koszt 120zł, jeśli ktoś chce to podam namiar na użytkownika forum który może załatwić w tej cenie, bo raczej cena nie poszla w gore.

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-09, 16:37

120 krewetek to koszt 480 zloty, jeżeli ktoś chce taniej to może skorzystać z forum od użytkowników i odkupić 1 zł za sztukę.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2011-03-09, 17:05

Można kupić na początek mniej. Np. 30.

ODPOWIEDZ