Ambitnie restartowane 40l - kto pomoże?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kasia
Ambitnie restartowane 40l - kto pomoże?
Podejmuję się w najbliższym czasie całkowitej zmiany aranżacji mojego akwarium. Niezmienna baza projektu to małe akwarium o wym zewn. 60x23x30cm, co daje ok 41l pojemności. Mam do niego pokrywę hand-made z dwiema świetlówkami 15W, z czego jedna padnięta do wymiany. Działa filtr wewnętrzny i termometr. Są dwa korzenie, które muszę wyszorować z glonów, nie ma ani jednej rośliny (były, ale moje obecne ryby-wariatki je wykopały i zeżarły). Ze starej obsady zostaje jedynie bocja.
W planach jest:
- zmiana tła (obecnie mam granatowa folię, będzie czarna),
- zmiana podłoża (teraz mam wysłużony żwirek chyba marmurowy)
- przerobienie akwarium na roślinne, może nawet holenderskie?
- wprowadzenie nowych rybek, myślę nad stadkiem 10-12szt neonów czerwonych lub 8-10 rasbor klinowych. Czy nie będzie ich za dużo? Ew. zamiast takiego stada małych rybek dać parkę ramirez (miałam już kiedyś i bardzo mi się podobało ich zachowanie) i kilka szt innych? Co o tym sądzicie?
Czy przy oświetleniu 2x15W da radę zrobić coś na kształt low-tech? To więcej, niż się podaje dla tego ty[u akwariów... Dodatkowo akwarium będzie zamknięte, w pokrywie jest tylko jeden otwór 8x4cm do karmienia ryb.
Chciałabym, żeby rośliny rosły mi ładnie bez wytaczania ciężkiej artylerii w postaci CO2, różnych nawozów i innych cudów. Jak to zrobić?
W planach jest:
- zmiana tła (obecnie mam granatowa folię, będzie czarna),
- zmiana podłoża (teraz mam wysłużony żwirek chyba marmurowy)
- przerobienie akwarium na roślinne, może nawet holenderskie?
- wprowadzenie nowych rybek, myślę nad stadkiem 10-12szt neonów czerwonych lub 8-10 rasbor klinowych. Czy nie będzie ich za dużo? Ew. zamiast takiego stada małych rybek dać parkę ramirez (miałam już kiedyś i bardzo mi się podobało ich zachowanie) i kilka szt innych? Co o tym sądzicie?
Czy przy oświetleniu 2x15W da radę zrobić coś na kształt low-tech? To więcej, niż się podaje dla tego ty[u akwariów... Dodatkowo akwarium będzie zamknięte, w pokrywie jest tylko jeden otwór 8x4cm do karmienia ryb.
Chciałabym, żeby rośliny rosły mi ładnie bez wytaczania ciężkiej artylerii w postaci CO2, różnych nawozów i innych cudów. Jak to zrobić?
- Interek
- Forumowicz
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Wróbel
- Kontakt:
Re: Ambitnie restartowane 40l - kto pomoże?
polecam czarny brystol na tył akwariummargot pisze:- zmiana tła (obecnie mam granatowa folię, będzie czarna)

zamien go na nowymargot pisze:- zmiana podłoża (teraz mam wysłużony żwirek chyba marmurowy)
Przy tym oświetleniu bardzo możliwemargot pisze:- przerobienie akwarium na roślinne, może nawet holenderskie?

jestem zamargot pisze:- wprowadzenie nowych rybek, myślę nad stadkiem 10-12szt neonów
[ Dodano: 2011-03-07, 21:26 ]
a nawet hight techmargot pisze:Czy przy oświetleniu 2x15W da radę zrobić coś na kształt low-tech?

co2 napewno będzie potrzebne przy tym oświetleniu i pewnie inne nawozy.margot pisze:Chciałabym, żeby rośliny rosły mi ładnie bez wytaczania ciężkiej artylerii w postaci CO2, różnych nawozów i innych cudów. Jak to zrobić?
Pozdrawiam! Daniel
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Jaka bocja? One są bardzo stadne. min. to 6, lepiej jak ją oddasz. Min. to 100l moim zdaniem dla karłowatych.margot pisze:Ze starej obsady zostaje jedynie bocja.
Podłoże na co chcesz zmienić?
Lekka przesada ;)margot pisze:10-12szt neonów czerwonych lub 8-10 rasbor
10 neonów lub 6 razbor. Ramirezy wymagają jednnak wiekszego akwarium.
30W na 40l to daje 0.75W/L a więc bardzo dużo.. Tu już musi być nawożenie i CO2, a wiec raczej HT ;)margot pisze:Czy przy oświetleniu 2x15W da radę zrobić coś na kształt low-tech?
-
- Nowicjusz
Jak się będą zachowywały rośliny, jeśli przy tym oświetleniu nie będzie podawane CO2?
A może lepiej wprowadzić jakieś rośliny pływające - typu pistia i ograniczyć dopływ światła wgłąb akwarium?
Co do Ramirez - miałam już kiedyś parkę i dobrze się czuły. wiem, że litraż niewielki, ale wydaje mi się, że dla jednej pary w zarośniętym akwarium pełnym kryjówek byłoby ok. Neony są łagodne i nie będą niepokoiły pielęgniczek.
Podłoże to w zasadzie niewiadoma. Podoba mi się i czarny żwirek i jasny piasek. Jak to połączyć??
A może lepiej wprowadzić jakieś rośliny pływające - typu pistia i ograniczyć dopływ światła wgłąb akwarium?
Co do Ramirez - miałam już kiedyś parkę i dobrze się czuły. wiem, że litraż niewielki, ale wydaje mi się, że dla jednej pary w zarośniętym akwarium pełnym kryjówek byłoby ok. Neony są łagodne i nie będą niepokoiły pielęgniczek.
Podłoże to w zasadzie niewiadoma. Podoba mi się i czarny żwirek i jasny piasek. Jak to połączyć??
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Grzegorz
W sumie to CO2 to nie taki duży koszt jeśli pomyślisz o bimbrowni (polecam). A pistie przy takim mocnym świetle się z góry wysuszą, sam to już miałem w swoim akwarium..
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Obawiam się zamoknięcia brystolu. Czasem spod pokrywy sączy się woda i nie wyglądałoby to dobrze. Dlatego jednak będzie folia naklejona na tylną szybę.Interek pisze:polecam czarny brystol na tył akwariummargot pisze:- zmiana tła (obecnie mam granatowa folię, będzie czarna)![]()
-
- Stały bywalec
Ja sam mam w mojej 72ce z worka foliowego, w podpisie link, akwarium może nie idealne, ale mi się podoba,. czekam aż zarośnie i wlasnie w tym akwa mam bimbrownie, w drugim podaje CO2 z butli, ale zdjęc nie wrzucam na forum jak narazie bo jest przed przycinką, ale jakby ktoś chciał to na pw mogę pokazać ten busz;)
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Ja mam brystol i mi nic się nie dzieję. Także spokojnie możesz dać.margot pisze: Interek napisał/a:
margot napisał/a:
- zmiana tła (obecnie mam granatowa folię, będzie czarna)
polecam czarny brystol na tył akwarium
Obawiam się zamoknięcia brystolu. Czasem spod pokrywy sączy się woda i nie wyglądałoby to dobrze. Dlatego jednak będzie folia naklejona na tylną szybę.
-
- Nowicjusz
maradona pisze:Ja mam brystol i mi nic się nie dzieję. Także spokojnie możesz dać.margot pisze: Interek napisał/a:
margot napisał/a:
- zmiana tła (obecnie mam granatowa folię, będzie czarna)
polecam czarny brystol na tył akwarium
Obawiam się zamoknięcia brystolu. Czasem spod pokrywy sączy się woda i nie wyglądałoby to dobrze. Dlatego jednak będzie folia naklejona na tylną szybę.
A czy sączy ci się woda czasem po szybie akwarium jak u mnie?
-
- Stały bywalec
Wychodzi na to że masz źle dopasowaną pokrywę, proponuję dać jakąś uszczelkę żeby ta woda się nie wydostawała.margot pisze:A czy sączy ci się woda czasem po szybie akwarium jak u mnie?
-
- Nowicjusz
Masz rację, pewnie jest nieszczelna - jak napisałam wcześniej to wyrób hand-made ze sklejki. Nie przeszkadza mi to, ale wiem, że brystol mi się nie sprawdzi i dlatego kupie folię do naklejenia. Myślę, że co do tego zagadnienia to już chyba wszystko zostało powiedziane. Kartonowe tło nie u każdego się sprawdzibrocom1 pisze:Wychodzi na to że masz źle dopasowaną pokrywę, proponuję dać jakąś uszczelkę żeby ta woda się nie wydostawała.margot pisze:A czy sączy ci się woda czasem po szybie akwarium jak u mnie?

Bardziej potrzebuję porady odnośnie podłoża. Co tam dać? Nie chcę się pchać w duże koszty.
-
- Stały bywalec
Ja proponuję ziemię pod żwirek, dostępna w każdym sklepie ogrodniczym i kwiaciarni;)
A żwirek np Czarny bazalt (3-5mm granulacja)
A żwirek np Czarny bazalt (3-5mm granulacja)
-
- Nowicjusz
No to jest jedna z opcji rozważanych przeze mnie. Boje się tylko latającego po akwarium syfu, zwłaszcza podczas sadzenia nowych roślin. Nie wiem, czy to zabieram się do tego nieumiejętnie, czy co, ale do tej pory żeby umieścić roślinę w miarę stabilnie w podłożu musiałam dokopać się najczęściej do samego szkła i przysypywać korzenie żwirkiem. Nawet proste wtykanie w żwir roślin łodygowych ze ścinek nie wychodziło mi jak trzeba, rośliny co chwilę wypływały na powierzchnię i trzeba było zaczynać zabawę od nowa... Chyba, że to wina zbyt grubego żwiru, kto wie? I teraz ja już widzę podczas tych manewrów latającą dookoła wzruszoną ziemię :szok: , masakra...
Niby czytałam, że to niekoniecznie tak wygląda, ale moja wyobraźnia tego nie ogarnia. Jak sadzić i przesadzać, żeby nie zrobić bagna w akwarium?
A może odpuścić ta ziemię i dać coś innego? Co? Może być sam żwirek, czy muszą być jakieś inne dodatki?
[ Dodano: 2011-03-08, 00:12 ]
Miałam kiedyś pistie i nie zauważyłam ich wysuszania się. Jak wszystko inne zostały pożarte albo zgniły, nie pamiętam dokładnie.
Niby czytałam, że to niekoniecznie tak wygląda, ale moja wyobraźnia tego nie ogarnia. Jak sadzić i przesadzać, żeby nie zrobić bagna w akwarium?
A może odpuścić ta ziemię i dać coś innego? Co? Może być sam żwirek, czy muszą być jakieś inne dodatki?
[ Dodano: 2011-03-08, 00:12 ]
Ciekawebrocom1 pisze: pistie przy takim mocnym świetle się z góry wysuszą, sam to już miałem w swoim akwarium..

-
- Stały bywalec
Jak dasz pod spód ziemię, daj większą warstwę podłoża np około 5 cm, rośliny sadzi się w takim przypadkiem pincetą. Z samym żwirkiem HT nie otrzymasz raczej, według mnie będzie ciężko z LT.
nie dawaj takiej dużej warstwy żwiru, tylko tyle daj żeby rośliny miały się gdzie wybić to akwarium 40 litrowe nie zrobimy z niego 240 litrowego. Spokojnie z roślinami, nalejesz tylko 10 litrów zalewając żwir i zaczniesz sadzić, to ja początkujący mogę powiedzieć ze nie potrafię sadzić a sam sadze w kilka sekund i nic nie wypływa na wierzch w dodatku jeszcze tabletki nawozowe daje pod rośliny i wlewam CO2 w płynie (za 12 zloty 100ml - 100 dni użytkowania). Bez nawozu i CO2 w płynie (najlepiej w płynie) nie masz co zaczynać z roślinami, a to jest przecież nie drogie a rośliny rosną szybciej i są zdrowe, nie używaj żadnej ziemi. Mam około 15 litrów większe akwarium niż twoje i mam 2 x mniej światła wszystko rośnie super szybko i bardzo zielono jest. Takie CO2 w płynie masz na allegro od razu z tabletkami nawozowymi byś wzięła wyszło by ci około 50 zloty za wszystko z przesyłka (butelki w płynie CO2 sa 100 ml 250 ml i 500 ml). Powodzenia