Obsada z Indii - 112l
Moderator: ModTeam
- Aravia
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marta
Obsada z Indii - 112l
Przejęłam zarządzanie akwarium, poczytałam trochę i jestem lekko podłamana.
Mam straszny misz masz w zbiorniku i potrzebuję porady.
Obecnie pływają u mnie:
5x żółtaczek indyjski
2x prętnik karłowaty (samice)
2x mułojad
2x neon czerwony
2x neon czarny
1x zwinnik czerwonousty
1x molinezja
1x bocja wspaniała
1x kirysek albinos
1x kirysek spiżowy
1x danio
Proszę tylko nie piszcie, że to koszmar, bo to już wiem sama.
Jutro wybieram się do sklepu i chcę oddać/wymienić część rybek.
Ogólnie stanęło na tym, że nowa obsada będzie się kręcić wokól żółtaczka indyjskiego.
Rybki są jeszcze za młode, żebym dała radę rozpoznać płeć (na razie wypatrzyłam, że jest jeden samiec, reszta nieokreślona).
Drugi gatunek na którym mi zależy to prętnik karłowaty. Mam dwie samice, więc przydałby się samiec/samce (?)
Ewentualnie myślałam o gurami złotym, ale nie wiem czy to już nie będzie za dużo.
Po przeczytanych opisach trudno mi określić jaka konfiguracja byłaby najwłaściwsza - chodzi mi o wielkość stada i ilość samców i samic w każdym z gatunków.
I mam jeszcze pytanie odnośnie oddania ryb do sklepu.
Przyjmą mi te ryby?
Trochę się tym martwię, bo nie mam co z nimi zobić.
Mam straszny misz masz w zbiorniku i potrzebuję porady.
Obecnie pływają u mnie:
5x żółtaczek indyjski
2x mułojad
2x neon czerwony
2x neon czarny
1x zwinnik czerwonousty
1x molinezja
1x bocja wspaniała
1x kirysek albinos
1x kirysek spiżowy
1x danio
Proszę tylko nie piszcie, że to koszmar, bo to już wiem sama.
Jutro wybieram się do sklepu i chcę oddać/wymienić część rybek.
Ogólnie stanęło na tym, że nowa obsada będzie się kręcić wokól żółtaczka indyjskiego.
Rybki są jeszcze za młode, żebym dała radę rozpoznać płeć (na razie wypatrzyłam, że jest jeden samiec, reszta nieokreślona).
Drugi gatunek na którym mi zależy to prętnik karłowaty. Mam dwie samice, więc przydałby się samiec/samce (?)
Ewentualnie myślałam o gurami złotym, ale nie wiem czy to już nie będzie za dużo.
Po przeczytanych opisach trudno mi określić jaka konfiguracja byłaby najwłaściwsza - chodzi mi o wielkość stada i ilość samców i samic w każdym z gatunków.
I mam jeszcze pytanie odnośnie oddania ryb do sklepu.
Przyjmą mi te ryby?
Trochę się tym martwię, bo nie mam co z nimi zobić.
Ostatnio zmieniony 2011-03-14, 21:22 przez Aravia, łącznie zmieniany 1 raz.
- MickeyMo0use
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba :)
Re: Obsada z Indii - 112l
OK, od 80l+Aravia pisze:5x żółtaczek indyjski
Również OK, może być, ale wymień jedną samicę na samca.Aravia pisze:2x prętnik karłowaty (samice)
Od 140l+ bodajże, rosną do 30cm! Wyjmij je teraz, bo potem będziesz się bała włożyć ręke do akwa... hiihihAravia pisze:2x mułojad
Kup 20x ale jednych sztuk. Może czerwonych?Aravia pisze:
2x neon czerwony
2x neon czarny
OK. Daj 8-10 sztukAravia pisze:1x zwinnik czerwonousty
Litraż 150l+Aravia pisze:1x molinezja
Spoko, ale przynajmniej 4-6Aravia pisze:
1x bocja wspaniała
Przyjajmniej po 6 jednego gatunku.Aravia pisze:
1x kirysek albinos
1x kirysek spiżowy
Zbyt ruchliwe.Aravia pisze:1x danio
Aravia pisze:Przyjmą mi te ryby?
Oczywiście! Z pocałowaniem ręki, bądź wymienią na inne/rośliny/gotówkę!
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Z oddaniem ryb możesz mieć problem bo sklepy biorą niechętnie ryby od przypadkowych osób, istnieje obawa przywleczenia różnych chorób.
Obsada faktycznie tragiczna ale wszystko można naprawić.
Co do żółtaczków to się dobrze zastanów, te ryby aniołkami nie są i najlepiej czują się we własnym towarzystwie. Mogą nękać inne ryby, zwłaszcza że potrafią nękać całym stadem.
Obsada faktycznie tragiczna ale wszystko można naprawić.
Co do żółtaczków to się dobrze zastanów, te ryby aniołkami nie są i najlepiej czują się we własnym towarzystwie. Mogą nękać inne ryby, zwłaszcza że potrafią nękać całym stadem.
- Aravia
- Nowicjusz
#kbotor żółtaczek indyjski to ryba z charakterkiem, niestety w necie można spotkać opisy, że jest łagodna i idealna do wielogatunkowego akwa - pan w zoologu też tak potrafi powiedzieć :looka: .
Żółtaczek lubi polować na ryby małe i z ładnymi płetwami/ogonami - kiedyś w jedną noc zeżarły mi 10 simulansów, a ze stadkiem gupików rozprawiły się w miesiąc. Dodatkowo żre rośliny o delikatnych liściach.
Jednak mam słabość, a i dochowałam się nawet parki składającej ikrę (w małym akwa pływają dwa dwumiesięczne żółtaczki).
Z moich obserwacji moge powiedzieć, że żółtaczki, prętniki i gurami nie wchodzą sobie w drogę - dlatego myslałam o tej obsazie, tylko potrzebuję pomocy przy odpowiednij konfiguracji.
Niestety pięć żółtaczek (w tym parka), dwa samce prętnika i dwa gurami dokonały żywota po wizycie pana od dezynsekcji (przy działającym zsypie w bloku takie wizyty raz do roku są konieczne, żeby w domu było czysto). To była jego pierwsza wizyta przy działającym akwa i nie spodziewałam się takich efektów :/
Na dzień dzisiejszy akwa opuszczą molinezja, bocja, danio i kiryski.
Pojadę do starego sklepu prowadzonego od dziestu lat przez to samo małżeństwo (może któryś z warszawiaków zna sklep Sumatra?), a nie do sieciówki i może się dogadam.
Waham się jeszcze co zrobić z neonkami i zwinnikiem czerwonoustym, bo to jednak Amazonka, a miały być Indie. Czytałam też, że ryby z Indii lubią lekko zasoloną wodę, ale z kolei neonki tego nie lubią.
MickeyMo0use nie strasz mnie z tymi mułojadami, bo jak ja je teraz wyciągnę :znudzony:
Zapraszam też do mojego wątku w Galerii i proszę o porady: http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/16263.htm
Żółtaczek lubi polować na ryby małe i z ładnymi płetwami/ogonami - kiedyś w jedną noc zeżarły mi 10 simulansów, a ze stadkiem gupików rozprawiły się w miesiąc. Dodatkowo żre rośliny o delikatnych liściach.
Jednak mam słabość, a i dochowałam się nawet parki składającej ikrę (w małym akwa pływają dwa dwumiesięczne żółtaczki).
Z moich obserwacji moge powiedzieć, że żółtaczki, prętniki i gurami nie wchodzą sobie w drogę - dlatego myslałam o tej obsazie, tylko potrzebuję pomocy przy odpowiednij konfiguracji.
Niestety pięć żółtaczek (w tym parka), dwa samce prętnika i dwa gurami dokonały żywota po wizycie pana od dezynsekcji (przy działającym zsypie w bloku takie wizyty raz do roku są konieczne, żeby w domu było czysto). To była jego pierwsza wizyta przy działającym akwa i nie spodziewałam się takich efektów :/
Na dzień dzisiejszy akwa opuszczą molinezja, bocja, danio i kiryski.
Pojadę do starego sklepu prowadzonego od dziestu lat przez to samo małżeństwo (może któryś z warszawiaków zna sklep Sumatra?), a nie do sieciówki i może się dogadam.
Waham się jeszcze co zrobić z neonkami i zwinnikiem czerwonoustym, bo to jednak Amazonka, a miały być Indie. Czytałam też, że ryby z Indii lubią lekko zasoloną wodę, ale z kolei neonki tego nie lubią.
MickeyMo0use nie strasz mnie z tymi mułojadami, bo jak ja je teraz wyciągnę :znudzony:
Zapraszam też do mojego wątku w Galerii i proszę o porady: http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/16263.htm
- MickeyMo0use
- Stały bywalec
- Imię: Kuba :)
Spokojnie, tylko żartowałemAravia pisze:MickeyMo0use nie strasz mnie z tymi mułojadami, bo jak ja je teraz wyciągnę

Ale w jak te mułojady Ci się wyciągną w akwarium (2x 30cm) to zajmą całe akwarium.
Ja - chłopak bym sam się bał tego wziąć a co dopiero ty - kobieta

- Aravia
- Nowicjusz
No proszę Cię :rotfl:MickeyMo0use pisze:Ja - chłopak bym sam się bał tego wziąć a co dopiero ty - kobieta
Mułojady na razie zostają, bo musiałabym zdemolować całe akwa i spuścić wodę, żeby je złapać.
Rybek już nie ma.Aravia pisze:Na dzień dzisiejszy akwa opuszczą molinezja, bocja, danio i kiryski.
Obsada teraz wygląda tak:
5x żółtaczek indyjski
2x mułojad
2x neon czerwony
2x neon czarny
1x zwinnik czerwonousty
Tylko nie wiem co z tymi neonami i zwinnikiem :/
Poradzicie coś?
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 370
- Imię: Adam
zostaw sobie 1 gat. neonów i dokup tak żeby było min. z 6-8 jak wolisz 

- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Zostaw 2 gatunki ryb stadnych (6-8 sztuk).
1+2 prętnik.
I coś na dno.
Ja bym tak zrobiła.
1+2 prętnik.
I coś na dno.
Ja bym tak zrobiła.