Wkłady do filtrów
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Wkłady do filtrów
Gąbka, ceramika. W odpowiedzi na oba pytania. Węgiel to złoże służące raczej do oczyszczania wody ze zbędnej chemii (np. leków). Nie polecam go na złoże biologiczne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
Mam filtr z jednym dosyć sporym koszyczkiem. Czy można np. w nim wymieszać nitras z ceramiką? Czy wogóle można ze sobą wkłady wymieszać?
- maol
- Moderator
Można wkłady mieszać, choć trzeba pamiętać o ewentualnych późniejszych problemach z rozdzieleniem (np. do czyszczenia). Pamiętajcie też o jednym - nie ma sensu zbytnie kombinowanie. Z reguły typowe jednorodne wkłady sprawują się doskonale. Jeżeli nie ma wyraźnej potrzeby, nie ma sensu tego zmieniać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
Właśnie zamówiłem ceramikę i watę filtracyjną... nad gąbkę wstawię nieco waty aby ewentualne drobiny się nie przedostały. Do koszyka wsypię ceramikę. Pytanie teraz ile tego wsypać, chyba można pełny koszyk?
... do tej pory miałem non stop węgiel aktywny nie zdając sobie sprawy z jego działania. Wychodzi na to, że zbierał wszystkie dodatki które dodawałem roślinom. Nie wymieniałem go, więc pewnie z czasem oddawał też wszelakie szkodliwości...
... do tej pory miałem non stop węgiel aktywny nie zdając sobie sprawy z jego działania. Wychodzi na to, że zbierał wszystkie dodatki które dodawałem roślinom. Nie wymieniałem go, więc pewnie z czasem oddawał też wszelakie szkodliwości...

- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Watę bym sobie darował.Palmo pisze:gąbkę wstawię nieco waty aby
Jak najbardziej.Palmo pisze:Pytanie teraz ile tego wsypać, chyba można pełny koszyk?
-
- Forumowicz
A jak z obsługą ceramiki, co jaki czas wymieniać?
- maol
- Moderator
Nigdy nie wymieniać. Co jakiś czas, kiedy zaobserwujesz wyraźnie zmniejszony przepływ wody delikatnie opłukać z zatrzymanych śmieci. I to wszystko, ceramika nie wymaga żadnych innych zabiegów - co najwyżej, przed włożeniem nowej do filtra wypada opłukać ją z pyłu.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
Czy ceramikę też trzeba usunąć gdy stosuje się środek przeciw glonom?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Nie.Palmo pisze:ceramikę też trzeba usunąć gdy stosuje się środek przeciw glonom
- maol
- Moderator
"Środki przeciw glonom" są zbędne - jeżeli warunki w zbiorniki są prawidłowe, glonów w nim po prostu... nie będzie.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
...a samochodem lepiej nie jeździć, żeby nie było wypadków. Biednym nie pomagać tylko zmienić politykę, w despotyzm nie ingerować niech się wybiją, złodzieja nie gonić tylko lepiej dobra zabezpieczać albo zmienić prawo?. Chorego nie leczyć tylko zmienić mu warunki życia?maol pisze:"Środki przeciw glonom" są zbędne - jeżeli warunki w zbiorniki są prawidłowe, glonów w nim po prostu... nie będzie.
Maol, hodowanie ryb w akwarium jest zbędne - jeżeli mieszkasz w pobliżu ich naturalnego środowiska. Widzisz analogię? Jeśli jest z czymś problem, są inne sposoby.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Palmo, nie ma analogi, glony są oznaką kłopotów ze zbiornikiem a nie braku środka na glony, środek na glony obniża jedynie skutek a przyczyna jak była tak i jest i nadal szkodzi rybom, warto sprawdzić czemu masz glony a nie lać ,,bo tak łatwiej"
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Piotrek
Mam filtr wewnętrzny z dwoma koszykami. (jeden dołączony do drugiego).
Od nowości miałem chyba watę perlonową (taka włóknina podobna do wełny mineralnej do ocieplania domu).
No ale teraz chyba trzeba to wymienić bo marnie wygląda, zajmuje już ok 1/3 koszyka.
I moje pytanie jakie wkłady kupić najlepiej to prostego akwarium 72 L
Czytałem że znakomite są wkłady ceramiczne (wałki) ale czy je same się stosuje czy upycha np obok waty czy może jeden koszyk waty drugi ceramika?
Od nowości miałem chyba watę perlonową (taka włóknina podobna do wełny mineralnej do ocieplania domu).
No ale teraz chyba trzeba to wymienić bo marnie wygląda, zajmuje już ok 1/3 koszyka.
I moje pytanie jakie wkłady kupić najlepiej to prostego akwarium 72 L
Czytałem że znakomite są wkłady ceramiczne (wałki) ale czy je same się stosuje czy upycha np obok waty czy może jeden koszyk waty drugi ceramika?
- kiler520
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
może byś jeden koczyk waty i jeden ceramiki najlepiej tak jak ja mam w jakiejś siateczce która będzie ci pozwala na łatwe płukanie jej. Proponuje tez zeolit jako wkład bardzo przydatny i zwalcza złe substancje z akwa a także klaruje wodę

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Piotrek
ale ten zeolit wymieszać z ceramiką czy lepiej powkładać gdzieś koło waty? Jakie proporcje mniej więcej?
Pozdrawiam
Pozdrawiam