Co jest lepsze??
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 95
- Imię: Adrian
- Nazwisko: O
- Kontakt:
Co jest lepsze??
Witam. Moje akwa to 95l i w pełni bez chemii w systemie LT, ale ostatnio zacząłem czytać o podłożach. I oto moje pytanie czy takie podłoże jest dobre i czy warto robić restart zbiornika, aby wymienić na JBL MANADO? Będą roślinki lepiej rosnąć?
JBL MANADO
JBL MANADO
- ra_
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: kamil_
Re: Co jest lepsze??
Manado samo w sobie jest jałowe.
Dodając substrat (tego samego producenta) aqua basis (lub inny) pod spód znacznie polepszasz sytuację. Stosuję tą mieszankę od jakiegoś czasu i efekty są zadowalające, rośliny szybko się ukorzeniają, widać że pasuje im ta kombinacja.
W zbiorniku typu LT też spełni swą rolę.
Dodając substrat (tego samego producenta) aqua basis (lub inny) pod spód znacznie polepszasz sytuację. Stosuję tą mieszankę od jakiegoś czasu i efekty są zadowalające, rośliny szybko się ukorzeniają, widać że pasuje im ta kombinacja.
W zbiorniku typu LT też spełni swą rolę.
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Rosną dobrze teraz w najbliższym czasie planuje kupić CO2 w płynie, ale chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś widoczna różnica i jak to wygląda. Z czystej ciekawości zapytałem, ponieważ sądzę, że wiecie więcej, a ja mogę się uczyć i dowiadywać. Wolałem zapytać niż kupować w ciemno.
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Jeśli rosną dobrze na ziemi, to nie proponuję EC. Rozregulujesz tylko sobie zbiorniki i zaczną się problemy. Zaczniesz podawać co2, rośliny zaczną zużywać więcej makro, będzie nadmiar mikro i zielenice murowane...Smolas69 pisze:e planuje kupić CO2 w płynie
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Powtórzmy pytanie - a na ziemi źle rośnie?
...lepsze jest wrogiem dobrego. Najprościej zaproponować Ci hightech typu ASA. Tylko... po co jeżeli na zwykłej ziemi ogrodowej efekt jest taki sam? A koszty 10x mniejsze?
...lepsze jest wrogiem dobrego. Najprościej zaproponować Ci hightech typu ASA. Tylko... po co jeżeli na zwykłej ziemi ogrodowej efekt jest taki sam? A koszty 10x mniejsze?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Rados³aw
- Kontakt:
Panie #maol mam pytanie muszę zrobić restart mam JBL AQUABASIS PLUS ale pewnie to pójdzie w kibel bo restart ,dlatego me pytanie mogę dać ziemię ogrodowa a na nią JBL MANADO - chodzi o koszta
I wtedy ile tej ziemi kupić 5 litrów ?? Bym prosił o wskazówki
Dziękuję

- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Teraz w biedronce znów sezon to tanio można kupić, a i jeszcze roślinom na parapecie zostanie podsypaćraftaj pisze:ziemi kupić 5 litrów

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Rados³aw
- Kontakt:
Tak tak 25 litrów 2,90 w biedronce 

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Pytanie w temacie dość ciekawie postawione
co jest lepsze ? To mniej wiecej jak pytanie czy lepsze są pierogi czy schabowy ;) Wszystkie podłoża mają wady i zalety podstawową wadą tych firmowych jest...cena jeśli dla kogoś nie stanowi różnicy czy wydaje 5 zł czy 100zł to może kupić firmowe.Ja tam uważam jednak że sztuką jest zrobić to tak żeby wydać jak najmniej a uzyskać zadowalające efekty.Dlatego też ja swój zbiornik mam na ziemi która kosztowała mnie 10 zł i żwirek który kupiłem z zaprzyjaźnionej betoniarni za drugie 10 z ł:) Koszt 20 zł jesli chodzi o podłoże .Stosując firmowe np AS II musialbym zapłacic ok 1400zł jak dla mnie róznica jest widoczna ;) własciwosci firmowych podłoży sa ogólnie znane wiec nie ma co pisac natomias ziemia super sie sprawdza w hodowli roślin.Finał jest taki że koniec konców i tak trzeba nawozić słup wody i tak .Dla mnie wybór jest oczywisty.Ziemia .

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi, więc pozostanę przy ziemi, którą już mam w zbiorniku.