Słuchajcie, urodziły mi sie kiryski pstre. i mam pytanie bo przełożyłam je do dużego słoika, dałam troche żwiru i roślinkę i czy one muszą mieć napowietrzacz??? czy dadzą sobie rade same???
A i czy moge je przenieś do małego akwa gdzie są małe gupiki- nie zjedzą ich?
małe kiryski- pomocy
Moderator: ModTeam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: małe kiryski- pomocy
tak jak napisałem w innym temacie, jeżeli gupiki są bardzo młode to nie powinny zjeść kirysków...
Co do napowietrzania - ważniejszy wydaje mi się filtr, ale powietrze też się przyda... Wydaje mi się, że malutkie rybki potrzebują jeszcze lepszych parametrów i lepszych warunków niż dorosłe osobniki...Jeśli więc nie możesz im zapewnić odpowiednich warunków, to może jakimś rozwiązaniem byłby kotnik wkładany do dużego akwarium - wtedy odpada problem dodatkowego filtra itp, a młode są odseparowane od reszty rybek, więc nie zostaną zjedzone... Takie kotniki można kupić nawet za 10 pln... są dostępne 2 komorowe więc mogła byś nawet osobno trzymać gupiki i kiryski... Pamiętaj też żeby dać rybkom możliwość schowania się więc tak jak napisałaś jakieś roślinki...
Co do napowietrzania - ważniejszy wydaje mi się filtr, ale powietrze też się przyda... Wydaje mi się, że malutkie rybki potrzebują jeszcze lepszych parametrów i lepszych warunków niż dorosłe osobniki...Jeśli więc nie możesz im zapewnić odpowiednich warunków, to może jakimś rozwiązaniem byłby kotnik wkładany do dużego akwarium - wtedy odpada problem dodatkowego filtra itp, a młode są odseparowane od reszty rybek, więc nie zostaną zjedzone... Takie kotniki można kupić nawet za 10 pln... są dostępne 2 komorowe więc mogła byś nawet osobno trzymać gupiki i kiryski... Pamiętaj też żeby dać rybkom możliwość schowania się więc tak jak napisałaś jakieś roślinki...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Bardzo ważna jest grzałka i pH, poprzez kotnik nie trzeba martwić się o te żeczy ale : nie możesz używać chemi ( czy chemii ? ) bo ona może zabić małe rybki.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
RZeczyDoma pisze:żeczy
chemii...Doma pisze:chemi ( czy chemii ? )
apropos PH, jakie czy dla narybku musi być trochę inne niż dla dorosłych rybek?
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Nie, ale musi być stałe.
Pozdrawiam Dominika ;-)