[54] profil jakie oświetlenie
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
[54] profil jakie oświetlenie
Witam posiadam akwarium 54litry 30/30/30 profil- wiec i litrów mniej.
Nie nawożę nie podaje CO2
Wydaje mi się że z tyłu jest za ciemno a mam tam roślinki moczarkę kabombe rogatka i nurzańca.
Pokrywa jaką posiadam to Diversa z 15W świetlówka która świeci tak na biało, każdy mały pyłek widać. W akwa będą roślinki mało wymagające tak przynajmniej teraz zakładam.
W tej pokrywie nie mam dostępu do statecznika itd by sprawdzić co tam w ogóle jest.
Moje Pytania:
1. Da się wymienić samą świetlówkę montując ją na miejsce starej i czy ma to sens.
2. Ewentualnie jaką świetlówkę na tył i co mi jest potrzebne i jaki tego koszt.
Pozdrawiam
Nie nawożę nie podaje CO2
Wydaje mi się że z tyłu jest za ciemno a mam tam roślinki moczarkę kabombe rogatka i nurzańca.
Pokrywa jaką posiadam to Diversa z 15W świetlówka która świeci tak na biało, każdy mały pyłek widać. W akwa będą roślinki mało wymagające tak przynajmniej teraz zakładam.
W tej pokrywie nie mam dostępu do statecznika itd by sprawdzić co tam w ogóle jest.
Moje Pytania:
1. Da się wymienić samą świetlówkę montując ją na miejsce starej i czy ma to sens.
2. Ewentualnie jaką świetlówkę na tył i co mi jest potrzebne i jaki tego koszt.
Pozdrawiam
- hidax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Kontakt:
Re: [54] profil jakie oświetlenie
A więc masz chyba takie samo akwarium jak ja, statecznik da się wyjąć, najpierw odcinasz tą "Kapsułę" nożykiem od reszty pokrywy, a potem jeszcze jedną warstwę przecinasz i wyciągasz statecznik, ale uprzedzam, czasochłonne. Wymiana świetlówki ma sens dopiero po roku, bo ta którą masz wypali sie po 1-2 latach. Moim zdaniem najlepiej dać dwie świetlówki. Tematów było sporo, zaraz wyślę ci na priva 1 z nich.
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
- hidax
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ja mu nie doradzałem żeby tak zrobił, tylko uświadomiłem go, iż da się ten statecznik wyjąć. 
Tak, ale jak by co, to trzeba uświadomić użytkownika forum że grzebanie przy elektryce bywa groźne. I proszę bez spamu. kbtor ;)

Tak, ale jak by co, to trzeba uświadomić użytkownika forum że grzebanie przy elektryce bywa groźne. I proszę bez spamu. kbtor ;)
Ostatnio zmieniony 2011-03-29, 15:34 przez hidax, łącznie zmieniany 1 raz.
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Spokojnie. Nie przesadzajmy to skomplikowane nie jest trochę ostrożności ale to normalne przy zabawie z elektrycznością.
A moje Pytanie czy jest sens wymienić samą świetlówkę zostawiając statecznik itd np na świetlówkę AQUA GLO?? Albo jakąś inna i jaką??

A moje Pytanie czy jest sens wymienić samą świetlówkę zostawiając statecznik itd np na świetlówkę AQUA GLO?? Albo jakąś inna i jaką??
- hidax
- Stały bywalec
- Kontakt:
Większego sensu nie ma, roślinki ci lepiej rosnąć nie będą. :/
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
czyli jedynie dołożyć drugą świetlówkę na tył a mógłbym statecznik zamontować poza akwarium??
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
to jaką świetlówkę wybrać? nie większą niż 15W myślę ze 30W spokojnie wystarczy. I jakie koszta mniej więcej tego mogą być?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Marcin
- Nazwisko: H
na allegro jest pełno gotowych świetlówek gotowych do zamontowania, i które po założeniu są gotowe do użycia. Druga 15 w spokojnie starczy
-
- Akwarysta
- Imię: Jakub
Możesz też dołożyć odbłyśnik na początek i zobaczyć jak będą sobie radziły rośliny.W swoim starym 54L baniaku zastosowałem świetlówkę Philips Aquarelle 10.000k + odbłyśnik i rośliny dawały radę (o dziwo nawet Blyxa rosła).Dołożenie dodatkowego 15W światełka raczej zmusi Ciebie do nawożenia zbiornika ponieważ 30W na 54L baniak to troszkę ponad 0.5W/L.
Loża Szyderców
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
dostałem od znajomego nawóz jakiś robiony rozpuszczany w litrze wody destylowanej, przy tym oświetleniu coś on da?? i czy wystarczy jak bym dołożył oświetlenie?
[ Dodano: 2011-03-30, 15:27 ]
dołożę oświetlenie i ile wat świetlówkę dołożyć? Ile Wat gdyż 8 + 15wat które mam dałoby w okolicach 0,5Wata na litr. I jaką markę świetlówki wybrać?
[ Dodano: 2011-04-01, 22:44 ]
nikt nie doradzi??
[ Dodano: 2011-03-30, 15:27 ]
dołożę oświetlenie i ile wat świetlówkę dołożyć? Ile Wat gdyż 8 + 15wat które mam dałoby w okolicach 0,5Wata na litr. I jaką markę świetlówki wybrać?
[ Dodano: 2011-04-01, 22:44 ]
nikt nie doradzi??