[54l] Kamienne Aktualizacja

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: [54l] Kamienne Aktualizacja

Post autor: Plewek01 » 2011-03-29, 21:49

Załóż większy filtr i zrób z tego tangę, bo LT to w ogóle nie przypomina...musi być dużo roślin a Ty masz 7 na krzyż...jak nic nie zrobisz będzie glonarium.

kamil0s
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: kamil0s » 2011-03-30, 00:22

a jeśli będę odmulał i dodam oświetlenie i dam nawóz to będzie to funkcjonowało??

Awatar użytkownika
Gamaran
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 243

Post autor: Gamaran » 2011-03-30, 08:16

Przy mocniejszym filtrze ,to i tak za malo roslin jak na moj gust. Wiecej nie ozancza dodaj 5 galazek ;)
Popieram Plewka o LT narazie nie moze byc raczej mowy. Sprobuj zalozyc typowe HT z nawozeniem itp.
lecz jesli teraz dodasz oswietlenie i zaczniesz nawozic bez dodania tak na oko 3x tyle roslin to nie minie 2 tygodnie i glonowe bagienko murowane bo stworzysz wrecz wzorcowe srodowisko do ich rozwoju.Woda bedzie pelna skladnikow odzywczych czego rosliny (z racji ich braku) nie wykorzystaja a przy jeszcze mocniejszym oswietleniu z ogromnym zapalem zaatakuja cie glony. Wtedy pomyslisz ze moze jednak chlopaki nie zartowali z tymi roslinami ;) , ale dosadzenie ich w tej fazie juz raczej nic nie da i albo zrobisz rastart,albo zaczniesz dluga i uciazliwa walke znimi ;)
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447

Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2011-03-30, 08:38

LT minimum 60% zalesienia tereny, HT ok 80% zalesienia terenu, twoje akwa to glony murowane, idź do sklepu i kup z 3-4 koszyczki moczarki, koszyk bacopy i jeszcze parę roślin łatwych w uprawie, puki masz zalesienie ok 3% zastanów się czy rzeczuwiście nie zrobić tam tangi

co do nużeńca z moich obserwacji wynika że potrzebuje on CO2 i nawozu, z resztą wszytko lepiej rośnie przy bimbrowni, na roślinach nie oszczędzisz bo po 3-4 tygodniach zrobi z wody zupa, a wtedy będziesz się pytał dlaczego... odpowiedź jest prosta wręcz oczywista ,, z uwagi na materie organiczną, produkty procesu azotowego, i fosforany których nie ma co wykorzystać, a uwierz mi na słowo że łatwiej jest do glonów nie dopuścić niż je zwalczyć

co do rogatka, ja nie mam na nim glonów

kamil0s
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: kamil0s » 2011-03-30, 13:01

Juz pisałem ze nie zależy mi na tym żeby to było LT czy HT. Po prostu ma to być akwarium z tym wystrojem i roślinkami i obsadą taka jak pisałem. Więc świetlówki jak na razie nie dokładać? dodam moczarki i bacopy (tylko z tego co wyczytałem potrzebuje ona CO2 i nawozów) czekam na strzałkę na 2 plan około 10 sadzonek no i gałęzatka będzie jutro na dywanik na 1 plan.

I co macie na myśli zrób Tangę? Co konkretnie wywalić rośliny dać więcej kamieni?? i niebieskie tło??

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2011-03-30, 13:58

Kamil0s - każde akwarium to albo HT (czyli oświetlenie, nawozy, CO2 itp. technologie) albo LT (czyli znacznie mniej techniki ale znacznie więcej roślin i mniej ryb). Obszar pośredni to trzy rodzaje:
- Malawi (masz za mały zbiornik)
- Tanganika (możesz spróbować)
- gnijące bagienko (idziesz w tym kierunku)

Innej możliwości nie ma- a jednym zdaniem, Ty wybierasz :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-30, 14:07

kamil0s pisze:odmulał i dodam oświetlenie i dam nawóz to będzie to funkcjono
Zamiast tego daj wydajniejszą filtrację wtedy to będzie funkcjonować.
kamil0s pisze: prostu ma to być akwarium z tym wystrojem i roślinkami
Czyli załóż akwarium z biotopem Tanganiki...popatrz na zbiornik mój, Suji czy Kbtor`a i zobaczysz o czym mówimy.

kamil0s
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: kamil0s » 2011-03-30, 14:25

widziałem na forum akwaria które nie miały bimbrowni i były ładne. Czyli co jeszcze potrzebne jeśli dodam świetlówkę będę miał robiony nawóz z którego korzysta wiele osób- z powodzeniem z tego co zaobserwowałem. Filtracja dedykowana jest do akwarii od 60 do 100l więc jest już większa ja mam wody koło 45litrów. Roślinki jakie dobieram tot akie które nie będą potrzebowały C02 ani nawożenia.

Czy to na pewno nie może funkcjonować.
W Tanganiku są pojedyncze rośliny i co sprawia że tam problemów z glonami ma nie być skoro jest ich o wiele mniej??

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2011-03-30, 15:52

Ech... w kółko to samo :( Nie ma roślin żyjących bez światła, nawożenia i CO2. To tak jakbyś twierdził, że są ludzie, którym zbędne jest powietrze, jedzenie i picie. Są za to rośliny, które potrzebują mniej światła LUB mniej nawozów LUB mniej CO2. Tak jak są ludzie którzy jedzą mniej, albo żyją na uboższym w tlen powietrzu.

Dla roślin światło jest źródłem energii, CO2 i nawozy to cegiełki i cement ich tkanek. Bez tego, w odpowiedniej dla danego gatunku ilości, po prostu umrą.

Filtracja - zastanów się, jaką rolę w procesach filtracji mają rośliny, żywiące się związkami azotu. Od takiej chwili zrozumienia niedaleko jest do prostego wniosku, że w wypadku akwarium bez roślin lub z ich małą ilością potrzeba znacznie większego filtra. Nie o większym przepływie - ten jest zbędny - ale o większej objętości filtracyjnej.

Co do akwariów prezentowanych na forum, pozbawionych bimbrowni, nienawożonych i ciemnych - ich zdjęcia zwykle pochodzą z tygodnia do dwóch od założenia. Dlaczego? Po kilka dni później te "piękne" rośliny zaczynają po prostu gnić. Człowiek też wytrzyma parę dni bez wody czy paręnaście bez jedzenia. A co robią wtedy "autorzy" takich akwariów? Prezentują nam "nowy wystrój". Aha, i opisują konieczność restartu ze względu na tajemnicze choroby zabijające ryby i rośliny. Nasze argumenty o tym, że jest ciemno i brak nawozów lub CO2 trafiają w próżnię - "bo ja wiem lepiej, to na pewno jest zupełnie zbędne i nie będziecie mnie na ten wydatek naciągali".

... a potem pojawia się w kółko to samo pytanie - "jak robicie, że wasze akwaria są takie ładne?"

Twoje akwarium nosi tytuł "Moje Pierwsze Kamienne" - dlaczego nie chcesz posłuchać osób, które w swojej karierze akwarysty mieli już po kilka-kilkanaście takich bądź podobnych zbiorników? Nie pozwala Ci duma własna czy wstyd z własnego braku wiedzy?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

kamil0s
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: kamil0s » 2011-03-30, 16:20

tutaj nie ma problemów z żadna dumą itp bo jeśli by tak było to po prostu bym tutaj nie zaglądał i nie prosił o rady. To teraz powiem tak ze decyduje się na dokupienie świetlówki ile Wat wziąć bo 8 W więcej dałoby około 0,5W na litr wiec chyba o to chodzi. Nawóz ten robiony to taki jak rewelacyjny nawóz z allegro przyda się?. roślin dokupię jutro i jakie kupić moczarki i ile sztuk bo u mnie są na sztuki kabomba? rogatek? gałęzatkę będę miał też jutro na dywan z przodu.

satyr23
Forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Nazwisko: H

Post autor: satyr23 » 2011-03-30, 18:38

dokup 10 moczarek 10 kabąby. Może być też nadwódka nurzaniec. kryptokoryny też możeż dać np "nana" lub inna nie wysoka. Ja mam akwarium 50 l, mam 1 świetlówkę 15 w podłoże zwykły żwir , i nie nawożę niczym, a rośliny rosną dobrze, Nie są to jakieś wymagające, kryptokoryny, żabienica, nadwódka, mech. i dosłownie co tydzień poświęcam 30 min tylko na podmianę. Tylko że trzeba na samym początku dać B. dużo szybko rosnących roślin. Polecał bym tobie zacząć od nowa żeby oszczędzić sobie nerwów, mówię z własnego doświadczeni, bo sam na początku źle zacząłem. Nie ma co oszczędzać na roślinach, a im mniej rybek tym mniej kłopotów.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-30, 20:43

kamil0s, czyli rozumiem że zmieniasz jednak aranżację i idziesz w roślinne? Tylko tak żeby nie było nieporozumień, możesz zostawić tak jak teraz pod warunkiem że zwiększysz filtr na taki, który będzie miał duuuużo większą pojemność wkładów...lub możesz dodać to co pisałeś i koszta pewnie będą porównywalne tylko aranżacja już się zmieni...tu decyzja należy do Ciebie. I nie w ilości 10szt. ... ma być tak żeby zasadzić przynajmniej z połowę zbiornika. Potem zacznie się samo rozrastać jak zwiększysz oświetlenie, dodasz co2 i nawozy.

kamil0s
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: kamil0s » 2011-03-30, 21:17

na jaki filtr musiałbym zmienić najlepsze byłyby przykłady:)

i w ogóle co na celu ma ta zmiana? jakieś wkłady itd??

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-30, 23:34

Może ex700 :) w filtrach są akurat więksi znawcy.
kamil0s pisze:e co na celu ma ta zmiana? ja
Zmiana ma na celu to, że to co miały by przetworzyć rośliny będzie przerabiał filtr z większą objętością wkładów.

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2011-04-01, 16:59

wszyscy tak piszą żeby z tego malawi zrobić a powiedzcie mi jakie on rybki może wpuścić do tak małego akwarium
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

ODPOWIEDZ