Mikroskopijne białe płatki w akwa
Moderator: ModTeam
- warson
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Mikroskopijne białe płatki w akwa
Witam, wczoraj minął tydzień od zalania akwarium, postanowiłem więc zrobić 20% podmianki wody, Akwarium mam 126l, cały tydzień męczyłem się z mętną wodą, używałem crystalWater oraz innych nawozów dla roślin Makro i Mikro Gainera. Po tym tygodniu woda była coraz lepsza, lecz coś mnie podkusiło i po podmiance, wrzuciłem do filtra tabletkę bactozymTetry aby się szybciej wszystko ustabilizowało, i od tego czasu w całym akwarium na szybach, grzałce, termometrze, roślinach itp mam takie mikroskopijne białe płatki, co to jest?? Noi jeszcze od tego momentu w akwa pływa mi dużo takiego jakby pyłu, mimo że w filtrze jest wata to coś nie daje rady, albo to nie pył tylko coś innego?
Proszę o pomoc w tej sprawie.
z góry dziękuję i pozdrawiam.
Proszę o pomoc w tej sprawie.
z góry dziękuję i pozdrawiam.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Mikroskopijne białe płatki w akwa
...za każdym razem, 50x w tygodniu tłumaczymy - wystartuj zbiornik, daj mu czas i wszystko będzie dobrze, bez jakiejkolwiek chemii. Wystarczy trochę cierpliwości. Metoda sprawdzona przez POKOLENIA akwarystów. Ale nie, trzeba zrobić eksperyment i ja poprawić, przecież po coś te kolorowe buteleczki przecież są... Są po to, żeby wydać na nie pieniądze, najlepiej wielokrotnie. Bo czym więcej masz problemów, tym więcej przecież sięgasz po CrystalWater i Bactozym.
W Twojej sytuacji doradzę jedno - zrób restart. To świeży, nieustabilizowany, i co tu ukrywać, spie%#$@$%#ony zbiornik. Restart i jego ponowne prawidłowe uruchomienie to w takiej sytuacji najlepsza metoda. Tym razem bez lania do wody co pod rękę popadnie.
W Twojej sytuacji doradzę jedno - zrób restart. To świeży, nieustabilizowany, i co tu ukrywać, spie%#$@$%#ony zbiornik. Restart i jego ponowne prawidłowe uruchomienie to w takiej sytuacji najlepsza metoda. Tym razem bez lania do wody co pod rękę popadnie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Garownik
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
Mógłbyś załączyc zdjęcie?jak tak się stało to uwazam,że powinienes wyjąć tą tabletkę z filtra a te płatki wyczyscić ręcznie poprostu.
- maol
- Moderator
...a jednak będę namawiał - zacznij od początku. Porządnie i tak jak to się powinno robić. Garownik - powinieneś doskonale wiedzieć że wszelkie błędy przy starcie zbiornika mszczą się okrutnie - np. plagami glonów. A to akwarium ma raptem tydzień - i rozpoczęcie od zera nie jest problemem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- warson
- Zainteresowany
- Kontakt:
ale po co startowac od nowa, jak uwazasz mam na nowo caly piasek wyciagac i cale dodloze aqua basis. moze jest jakas opcja aby to ustabilizowac teraz tego? tyle czekam z wielka niecierpliwoscia nie po to by to teraz niszczyc na nowo. latwo sie mowi.
tych platkow nie da sie sitkiem zebrac bo one sa mikroskopijne.
tych platkow nie da sie sitkiem zebrac bo one sa mikroskopijne.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
CIERPLIWOŚCI NA MIŁOŚĆ BOSKĄ!
Znam takie powiedzenie: łatwo popsuć, trudno naprawić. Teraz możesz się wściekać, że trzeba będzie zaczynać od nowa, ale niestety. Poniekąd sam się prosiłeś.
Lektura widać nie odrobiona... Lanie całej gamy nawozów mikro i makro na starcie to bilet w jedną stronę. Prosto do plagi glonów.
Znam takie powiedzenie: łatwo popsuć, trudno naprawić. Teraz możesz się wściekać, że trzeba będzie zaczynać od nowa, ale niestety. Poniekąd sam się prosiłeś.
Lektura widać nie odrobiona... Lanie całej gamy nawozów mikro i makro na starcie to bilet w jedną stronę. Prosto do plagi glonów.
- warson
- Zainteresowany
- Kontakt:
czy musze na nowo żwir i piasek wyciągać czy wystarczy wylać całą wodę i wlać nową?
nagrałem filmik abyście zobaczyli co to jest, widać to na samym początku jak zbliże kamerke do akwa:
http://www.youtube.com/watch?v=YjuXC2abpjI
nagrałem filmik abyście zobaczyli co to jest, widać to na samym początku jak zbliże kamerke do akwa:
http://www.youtube.com/watch?v=YjuXC2abpjI
- maol
- Moderator
Sama woda. Podłoża nie ruszaj.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- warson
- Zainteresowany
- Kontakt:
Zdecydowałem się na restart, zmieniłem podłoże na Manado i nic nie leje już do akwa, czekam aż się samo ustabilizuję.
jak długo ma działać oświetlenie w akwarium które startuje od nowa?
jak długo ma działać oświetlenie w akwarium które startuje od nowa?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Na początku świeć 7/8 godzin i stopniowo zwiększaj o godzinkę, aż dojedziesz do 11/12.
Rośliny jednak potrzebują światła ;)
Rośliny jednak potrzebują światła ;)
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Ja zaczęłabym od 6 godzin i skończyła na max. 10. ;) 12 godzin jest taką ''granicą'' , na której mogą zacząć pojawiać się glony.
- warson
- Zainteresowany
- Kontakt:
Okej a więc tak, Foty z dnia dzisiejszego 1 dzień po restarcie:
3.04.2011r. - Przepraszam za jakośc ale robione na szybko telefonem.
= Zamienione podłoże na wspomniane JBL Manado
= Narazie 1 nowa świetlówka Sylviana Gro-Lux
(trochę żałuje że ją kupiłem bo byłem w zoologicznym innym i widziałem Hagena Aqua-Glo i nieprawdopodobnie pięknie się świeciły mieczyki na pomarańczowo, a światło ma taką samą barwę różowawą jak moja grolux, chyba że nie widzę różnicy bo jeszcze nie mam rybek
"
Powiedzcie tylko czy tą moją Sylviane dać z przodu czy z tyłu bo nie wiem
, obecnie mam z tyłu.?
Noi w zasadzie tyle, czekam aż się ustabilizuję nic nie dolewam, a za tydzień zrobie pierwsze testy. Pozdrawiam.
3.04.2011r. - Przepraszam za jakośc ale robione na szybko telefonem.

= Zamienione podłoże na wspomniane JBL Manado
= Narazie 1 nowa świetlówka Sylviana Gro-Lux
(trochę żałuje że ją kupiłem bo byłem w zoologicznym innym i widziałem Hagena Aqua-Glo i nieprawdopodobnie pięknie się świeciły mieczyki na pomarańczowo, a światło ma taką samą barwę różowawą jak moja grolux, chyba że nie widzę różnicy bo jeszcze nie mam rybek

Powiedzcie tylko czy tą moją Sylviane dać z przodu czy z tyłu bo nie wiem

Noi w zasadzie tyle, czekam aż się ustabilizuję nic nie dolewam, a za tydzień zrobie pierwsze testy. Pozdrawiam.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Wygląda sympatycznie i dobrze się zapowiada
Będę śledził postępy 
Tego czyścika nie można przesunąć troszkę dalej ;) ?
Jak to jest na szybko i telefonem to ja chcę mieć taki telefon.

Tego czyścika nie można przesunąć troszkę dalej ;) ?
Jak to jest na szybko i telefonem to ja chcę mieć taki telefon.
- warson
- Zainteresowany
- Kontakt:
Wave 8500