Problem z gloami

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Rezuter
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 130
Imię: Marek

Problem z gloami

Post autor: Rezuter » 2011-04-04, 13:12

Witam
Mam 2 akwaria jedno 120l z rybkami i drugie 40l krewetkarium od zawsze miałem problem z glonami i akurat z tymi najgorszymi ,,glony pędzelkowate'' w dużym zbiorniku aż takiego problemu nie mam ale w krewetkarium to po prostu TRAGEDIA!! włoski glona mają po 4 cm długości!! na dodatek mam jakiś brązowy nalot na szybach oczywiście wszedł także na anubiasa, mchy i podłoże, anubias wygląda tak jakby go ten nalot na wylot przeszył tylko 1 nowy liśc się trzyma.

Teraz powiem coś o akwarium
Ma koło 3-4 tygodni, nawozy- kulki gliniano torfowe, Sera florena (kupiłem raz i więcej nie kupię).
Podłoże- Keramzyt na dno, góra żwir kruszony czarny.
Filtracja- Kaskada na 40l wkład gąbkowy, ceramiczny i włóknina
Światło- Żarówka 38w barwa 5600k (polecali mi to na forum z mojego miasta ponieważ podobno przy takiej barwie dobrze rosną mchy)
Przy podmianach wody dodaję JBL Biotopol (podmiany co tydzień 30%)
Chodziłem po wszystkich sklepach zoo jakie mam w mieście to nikt mi nie potrafił poradzić, dziś byłem w sklepie i sie kolesia pytam jak się tego pozbyć to powiedział żebym mniej karmił... to ja mu na to że wcale nie karmię to on żebym krócej światło świecił (też próbowałem)
Dziś kupiłem Easy Cabro (tzw. Co2 w płynie) podobno niszczy glony i polepsza wzrost roślin)
Proszę mi powiedzieć jak się tego pozbyć, czy ja mam wg. dobre oświetlenie do tego akwarium? nie jest to jakaś specjalna akwarystyczna świetlówka po prostu ma barwę 5600k odnoszę wrażenie jakby ona paliła liście anubiasa.
Ostatnio zrobiłem bimbrownicę jednak chodzi od 3 dni (tylko w dzień) i poprawy 0,
czytałem że z roślin powinny uchodzić bąbelki jednak nic takiego nie zaobserwowałem :/
pewnie też coś jest nie tak:/ ?
Proszę o jakieś rady

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Problem z gloami

Post autor: Plewek01 » 2011-04-04, 13:28

Rezuter pisze:Kaskada na 40l wkład gąbkowy, ceramiczny i włóknina
Dokładnie jaka?
Rezuter pisze: Żarówka 38w barwa 5600k
Taka zwykła żarówka?
I daj poglądowe foto jak możesz...

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2011-04-04, 13:39

barwa świetlówki powinna być 6500-8000K ale to szczegół
zdjęcie by na pewno ułatwiło.

raczej niż Easy Carbo polecała bym zwykłą bimbrownie a do dużego butle CO2, nawóz jest potrzebny. glony z szyb usuwaj ręcznie, podmiany rób regularnie po 25%, sprawdź parametry testem kropelkowym innym niż zoolek, zainfekowane rośliny (jak się nie do oczyścić usuń z akwarium), kup moczarkę im więcej tym lepiej i wsadź do zbiornika, co do świecenia to jeżeli świetlówka jest nowa to zacznij od 4-5h i wydłuż do 10 zwiększając czas o godzinę co tydzień

poprawa nie będzie natychmiastowa ale będzie, jak masz bimbrownie to EC nie wlewaj ;)

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2011-04-04, 13:53

Anubiasy uloz w taki sposob by nie padalo na nie bezposrednio swiatlo, poniewaz one swiatla tak nie potrzebuja a inaczej beda na nich wiecznie glony. Co do pozostalych to wlasnie krocej swiec podawaj troche mniej nawozow. Sprawdz parametry wody.

Rezuter
Zainteresowany

Post autor: Rezuter » 2011-04-04, 14:14

Żarówka energooszczędna Philips tornado (20w pomyliłem się) 5600k
Filtr to kaskada Elite Hush 10
W krewetkarium nawozu 0, ze 3 razy wlałem ten w płynie i 1 kulka pod kabombe 3 tygodnie temu.
PH 7,5
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ps. Woda kryształ trlko kom jakoś prześwietlił
Foty słaba jakośc bo telefonem :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-04-04, 14:59

Ekstra glony :) ...
Masz dobre światło, a zero nawożenia. Bimbrownię lepiej postawić, bo przy EC mogą Ci paść krewetki. Glony pousuwaj ile się da ręcznie. Zacznij podawać nawozy makro i podmień z 40% wody. I filtracja jakby przysłaba jak na ten zbiornik, choć są tam tylko krewetki. Jak już zrobisz porządki wrzuć trochę rogatka niech sobie pływa i robi to co umie najlepiej :P . Zacznij podawać makro i zastąp usunięte rośliny nowymi. Po 2-3 tygodniach powinna być poprawa. I nie lej tego biotopolu, bo nie ma potrzeby.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2011-04-04, 15:22

Może nadmienię że czyszczenie anubiasa ręcznie, kończy się śmiercią liści. Lepiej jest odcinać zagloniałe liście, a sam system korzeniowy ukryć gdzieś w najciemniejszym miejscu. Po jakimś czasie anubias wypuści młode liście, bez glonów.
Obrazek

Rezuter
Zainteresowany

Post autor: Rezuter » 2011-04-04, 16:09

Kurde to szkoda że nie wiedziałem że ręczne czyszczenie anubiasa powoduje obumieranie liści :/ właśnie sam zaczynałem już to zauważac, jego korzenie są w środku korzenia a te co widac same wyszły już na wierzch.
Co do rogatka, kabomb i moczarek z tym mam też problem kupię powiedzmy kabombę 5cm dł. po 4 dniach mam już jej czubek pod taflą wody i muszę przycinac a jak przytnę to roślina już nic nie rośnie nie wiem co jest :/
Jutro pójdę poszukac nawozów micro i macro tylko jakiego?

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-04-05, 10:20

Rezuter pisze:nawozów micro i macro tylko jakiego
Tylko makro na początek. Jakiś planta gainer powinien być ok....

Rezuter
Zainteresowany

Post autor: Rezuter » 2011-04-05, 18:18

Sorka możecie mi jeszcze doradzic jakąś świetlówkę energooszczędną do roślin bo coś czuję że będzie potrzebna moje akwarium ma 50cm dl i 23 szer.
Nie koniecznie musi to byc oświetlenie na gwint może jakaś rura albo widziałem takie w kształcie ,,U,, chodzi o coś co mi się zmieści żeby było łatwe do podłączenia bo nie mam pokrywy.
Proszę o nazwę jakiejkolwiek.

ODPOWIEDZ