Jakie ryby dokupić do 45l
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Sebastian
Jakie ryby dokupić do 45l
Witam
Posiadam Akwarium o poj. 45l , a w nim :
3xżałobniczki
2xzwinniki jarzeńowce (jakoś tak)
1xGlonojad
Myślałem nad brzankami sumatrzańskimi(ok.5) ale nie wiem czy będą się czuć dobrze z taką obsadą.Jeśli nie to proszę o inną propozycje ,gupiki i bojowniki mnie raczej mnie nie interesują.
Posiadam Akwarium o poj. 45l , a w nim :
3xżałobniczki
2xzwinniki jarzeńowce (jakoś tak)
1xGlonojad
Myślałem nad brzankami sumatrzańskimi(ok.5) ale nie wiem czy będą się czuć dobrze z taką obsadą.Jeśli nie to proszę o inną propozycje ,gupiki i bojowniki mnie raczej mnie nie interesują.
- 123patryk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Patryk
Re: Jakie ryby dokupić do 45l
Witam
Najpierw to poraw tą obsadę.
Oddaj glonojada ( pewnie to zbrojnik niebieski i dokup zwinników , ponieważ to ryby ławicowe min 5 sztuk , a brzanek bym nie dawał bo nie ma sensu trzymania dwóch gatunków ławicowych.
Pozdrawiam
Najpierw to poraw tą obsadę.
Oddaj glonojada ( pewnie to zbrojnik niebieski i dokup zwinników , ponieważ to ryby ławicowe min 5 sztuk , a brzanek bym nie dawał bo nie ma sensu trzymania dwóch gatunków ławicowych.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
to jest tylko 45 l a zbrojnik niebieski (glonojad) potrzebuje minimum 100, zaś zwinnik jażeniec jest rybą stadną i potrzebuje 60l więc, żałobniczka minimum 50l, brzanka sumatrzańska co najmniej 80l
twoje akwarium nie spełnia warunków minimalnych na żadne z wypisanych gatunków,m stan aktualny już jest przerybieniem, jak aktualnej obsady się pozbędziesz to możesz mieć : neony(za wyjątkiem czerwonych), microrosbory galaxy, karliki szkliste, krewetki, ślimaki ampularie,
twoje akwarium nie spełnia warunków minimalnych na żadne z wypisanych gatunków,m stan aktualny już jest przerybieniem, jak aktualnej obsady się pozbędziesz to możesz mieć : neony(za wyjątkiem czerwonych), microrosbory galaxy, karliki szkliste, krewetki, ślimaki ampularie,
-
- Forumowicz
Czytałem ,że żałobniczka potrzebuje 45l ,a nawet jeśli 50l to te 5l ich nie zbawi... Glonojad rozumiem , zwinnik 60l niewiele więcej od mojego akwarium , a o brzanki się zapytałem bo nie wiedziałem ile litrów potrzebują i czy są agresywne.to jest tylko 45 l a zbrojnik niebieski (glonojad) potrzebuje minimum 100, zaś zwinnik jażeniec jest rybą stadną i potrzebuje 60l więc, żałobniczka minimum 50l, brzanka sumatrzańska co najmniej 80l
@123patryk
Też myślałem aby dokupić zwinników , ale powiedz mi czemu nie ma sensu trzymania dwóch gatunków ławicowych?(Tak z ciekawości pytam)
-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
Szogan, niewiele więcej też robi różnicę niestety im mniejszy litraż tym mniejszy wybór, ale z drugiej strony 45 to nie 25 (ja w 25 mogę mieć tylko 1 bojownika...)
http://www.moje-rybki.webpark.pl/Ryby/sumatra.html
http://www.moje-rybki.webpark.pl/Ryby/sumatra.html
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 125
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Zostaw sobie same Żałobniczki,czarne podłoże, posadź roślinkę dająca cień i będziesz miał ładne akwarium jednogatunkowe. To 45L i cudów tu nie zdziałasz ,a to jest jakieś rozwiązanie :-)
-
- Forumowicz
Wiem że cudów nie zdziałam , chciałem tylko widzieć , czy brzanki to dobry wybór i tyle. Odpowiedzi są jednoznaczne , że nie , że bez sensu to dokupie żałobniczki(1-2) i zwinniki(2-3)
- bercia289
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bernadetta
- Nazwisko: Baranowicz
- Kontakt:
Czy ktos z doradzajacych widzial dorosla zalobniczke? Widac nie. To sa spore kasacze i nadaja sie do litraza 100 i w gore. Do 45 radze jakies male razborki. Zwinnik jest mala ale ruchliwa rybka.
Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 125
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Miałem dorosłe żałobniczki, tak się składa że to moja ulubiona rybka akwariowa. Jak kolega wyżej napisał, ma 3 szt. i spokojnie może je trzymać (same) w 45L do późnej starości.
-
- Forumowicz
1 żałobniczkę dostałem od Kolegi , miał ją chyba 1rok(tak naprawde nie wiem) , a ja mam ją z 4 . Jest dorosła nie jest jakaś spora ,,kasacza" ,a kto Ci wcisnął kit ,że Żałobniczka do 100l+? Na stronach czytałem ,że nadają się spokojnie do 45l , a zwinnik do 55l ruchliwa wcale nie jest :wstyd: Myślę ,że trzeba zakończyć tą chorą brednię z pojemnością. Jak tak dalej pójdzie to w 750l będzie można trzymać tylko 2 neonki.....
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Dobra, to dla bojownika 0,5l kula - ruchliwa ryba nie jest, obróci się nawet, a kula to ładny kształt.
A teraz z innej beczki - 10x skalar w 25l - będą pływać, etc.
A dla 10 krewetek 250ml - przecież to małe żyjątka.
Ale nasuwa się pytanie - po co męczyć ryby?
Mam kilka żałobniczek w 200l i są naprawdę spore (i długie i wysokie), a jak jest ich małe stadko - ruchliwe.
I Panowie chyba zapomnieli, że żałobniczka jest stadna, więc ponadto co najmniej 7szt.
Bardzo Was proszę - wiem jak to jest, że najchętniej w 45l by się trzymało wszystko, ale prawda jest inna i zbędne jest przekonywanie na siłę, że jednak się da.
W takim akwarium fajnie by wyglądał bojownik + 6 rasborek + ew. 5 kirysków pigmejków.
Swoją drogą jestem ciekaw i bardzo proszę o podanie mi takowych stron na PW, gdzie są wypisane takie wymogi.
Już się więcej nie odzywam i przepraszam za OT.
A teraz z innej beczki - 10x skalar w 25l - będą pływać, etc.
A dla 10 krewetek 250ml - przecież to małe żyjątka.
Ale nasuwa się pytanie - po co męczyć ryby?
Mam kilka żałobniczek w 200l i są naprawdę spore (i długie i wysokie), a jak jest ich małe stadko - ruchliwe.
I Panowie chyba zapomnieli, że żałobniczka jest stadna, więc ponadto co najmniej 7szt.
Bardzo Was proszę - wiem jak to jest, że najchętniej w 45l by się trzymało wszystko, ale prawda jest inna i zbędne jest przekonywanie na siłę, że jednak się da.
W takim akwarium fajnie by wyglądał bojownik + 6 rasborek + ew. 5 kirysków pigmejków.
Swoją drogą jestem ciekaw i bardzo proszę o podanie mi takowych stron na PW, gdzie są wypisane takie wymogi.
Już się więcej nie odzywam i przepraszam za OT.
-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
Szogan, zwinnik niejest ruchliwy ... toś powiedział, po pierwsze są stadne po 2 są bardzo ruchliwe (przynajmniej te moje), a po słowo minimum w języku polskim ma proste znaczenie ,, powinno być więcej ale na pewno nie mniej"
co do twojej żałobniczki to stawiam na skarłowacenie (to się dzieje z rybami jak są z zbyt małych akwariach, śmierć nie jest natychmiastowa za to niezłych męczarniach
co do twojej żałobniczki to stawiam na skarłowacenie (to się dzieje z rybami jak są z zbyt małych akwariach, śmierć nie jest natychmiastowa za to niezłych męczarniach
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Damian
A ja takie małe akwaria polecam robić jednogatunkowe. Fajnie wyglądają stadka małych rozborek, albo kup kilka endlerków. Jeżeli lubisz kolorowe rybki w stylu POP ART (ja to tak nazywam
) to postaraj się o harem bojownika. Ja sam mam w 54 litry stado drobniczek. Są to małe ryby dość płochliwe i w takim akwarium rozmnażają się bez problemu.

- bercia289
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bernadetta
- Nazwisko: Baranowicz
- Kontakt:
Dorosla a skarlowaciala to spora roznica. Twoja juz skarlowaciala. 5l dla ryb w tak malym akwarium to duzo.
Zwinnik juz sama nazwa sugeruje ruchliwa rybe.
Bojownik tak ale jeden nie harem.
Zwinnik juz sama nazwa sugeruje ruchliwa rybe.
Bojownik tak ale jeden nie harem.
Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Sam harem bojownika w 54l jak najbardziej może być (dolna granica litrażu, ale jest), ale nie dla osoby początkującej. W takim połączeniu trzeba mieć trochę wiedzy i dodatkowe akwaria w razie potrzeby przeniesienia terroryzowanej ryby.