300 literków, pomoc z obsadą.
Moderator: ModTeam
- ali g
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Przemek
300 literków, pomoc z obsadą.
Witam, jestem tu nowy, planuję założyć akwarium o pojemności jak w temacie, mam problem z obsadą, proszę o pomoc.
Planowana obsada:
- bocja wspaniała - 4
- bocja siatkowana - 6
- cierniooczki - 6
- brzanka sumatrzańska - 20
- danio pręgowany - 20
- ?????
Chciałbym jeszcze coś dorzucić, nie wiem co dokładnie może jakiś gurami, choć przy brzankach to może być mały zonk :zalamany: . Brzanek nie chcę wymieniać z planowanej obsady, podobają mi się te rybcie, jak macie jakieś sprawdzone pomysły co do akwa z brzankami można dołożyć to proszę o podpowiedź.
Planowana obsada:
- bocja wspaniała - 4
- bocja siatkowana - 6
- cierniooczki - 6
- brzanka sumatrzańska - 20
- danio pręgowany - 20
- ?????
Chciałbym jeszcze coś dorzucić, nie wiem co dokładnie może jakiś gurami, choć przy brzankach to może być mały zonk :zalamany: . Brzanek nie chcę wymieniać z planowanej obsady, podobają mi się te rybcie, jak macie jakieś sprawdzone pomysły co do akwa z brzankami można dołożyć to proszę o podpowiedź.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: 300 literków, pomoc z obsadą.
Ja bym dał więcej bocji wspaniałych + cierniooczki + brzanki. Reszta mi troszkę pasuje jak wół do karety ;)
- ali g
- Nowicjusz
Dlaczego? przecież danonki i gurami to ten sam biotop, a potrzebuję czegoś na górę zbiornika.blue_betta pisze:Ja bym dał więcej bocji wspaniałych + cierniooczki + brzanki. Reszta mi troszkę pasuje jak wół do karety ;)
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Mimo, że pochodzą z tego samego kontynentu to żyją w innych typach wód. Gurami lubią ciepłą wodę, o spokojnym prądzie, z dużą ilością roślinności i maja labirynt, który pozwala im przetrwać w wodzie o słabszym natlenieniu. Danio (nie danonki) wola niższe temperatury, woda powinna być mocniej natleniona, o wyraźniejszym prądzie. Potrzebują dużo miejsca do pływania, wiec zbyt gęsta roślinność im nie służy.
Polecałabym bocje, cierniooczki i brzanki. Uwierz mi, wielkie stado brzanek sumatrzańskich wystarczyłoby za wszystkie gatunki ryb; to przewspaniale urwisy. Sam zobacz >CLICK< Ponadto jedna duża ławica zawsze zapiera dech w piersiach, co w przypadku misz-maszu jest o wiele trudniejsze do osiągnięcia.
Polecałabym bocje, cierniooczki i brzanki. Uwierz mi, wielkie stado brzanek sumatrzańskich wystarczyłoby za wszystkie gatunki ryb; to przewspaniale urwisy. Sam zobacz >CLICK< Ponadto jedna duża ławica zawsze zapiera dech w piersiach, co w przypadku misz-maszu jest o wiele trudniejsze do osiągnięcia.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
A jakie wymiary ma zbiornik? Bo bocje wspaniale to wielkie ryby, a stado to nie 4 osobniki, ale conajmniej 8.
Brzanek możesz dac z 40.
A co powiesz na wielkopłetwy?
Mała rada, nie zapełniaj tak dna. Daj rybom przestrzeń.
Brzanek możesz dac z 40.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Wielkopłetwy przy brzanka to tez raczej nie najlepszy pomysł ;)
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Inna woda troszkę, aczkolwiek niekoniecznie (chodzi o temperaturę). Sam mam brzanki i naprawdę są przewspaniałe - wyzbywam się innych ryb, by powiększyć ich stado 
Ale nie jest powiedziane, że musisz mieć akurat pszczółki, zobacz na mszaste, albinosy

Ale nie jest powiedziane, że musisz mieć akurat pszczółki, zobacz na mszaste, albinosy

- ali g
- Nowicjusz
Zbiornik prosty standardowe wymiary 120 x50 x50 więc powierzchni do pływania będą miały chyba wystarczająco. Wielkopłetwów raczej nie, bo brzanki je oskubią. Czytałem że bocje można trzymać w grupach od 4 w górę, dlatego tyle w mojej obsadzie, ponadto łatwo zaprzyjaźniają się z innymi bocjami, stąd 6 mniejszych siatkowanych. Daje to razem 10 bocji więc to już chyba raczej stadko. Poza tym nie słyszałem żeby u kogoś w akwarium bocje wspaniałe dorosły do podawanych wymiarów osiąganych w naturze tj. 30 cm. W akwa nawet przy zapewnieniu idealnych warunków osiągnie ok. 20 cm i to po jakichś 7-8 latach.kbtor pisze:A jakie wymiary ma zbiornik? Bo bocje wspaniale to wielkie ryby, a stado to nie 4 osobniki, ale conajmniej 8.
Brzanek możesz dac z 40.
Z danio chyba zrezygnuję, zwiększę może liczbę sumatrzaków do 30, wpuszczę tak po 15 mszystych i o normalnym ubarwieniu, powinno ciekawie wyglądać, ale góra zbiornika pozostanie troszkę pusta.

- kbtor
- Moderator
Moje wielkopletwy nie miały problemów z brzankami, wręcz przeciwnie ;)
Danio odradzam bo brzanki by je męczyły.
Nadal upieram sie, ze jak stado, to jeden gatunek.
Twoje podejście do tematu wielkości dorastania ryb jest niewłaściwe.
- ali g
- Nowicjusz
Może masz rację, zwiększyłbym ilość brzanek do 40, bocje wspaniałe zamienił na siatkowane razem z 10 sztuk, może dorzuciłbym z 6 kosiarek i wielopłetwy skoro nie miałeś z nimi problemów. Myślałem też kiedyś o Labeo, ale przy kosiarkach jeśli bym je dorzucił to chyba raczej nie, zamęczyłby je.kbtor pisze:Moje wielkopletwy nie miały problemów z brzankami, wręcz przeciwnie ;)
- kbtor
- Moderator
Z labeo to zawsze jest loteria. Prędzej będzie zaczepiał bocje, kosiarki częściej pływają w toni a labeo raczej trzyma się dolnych partji zbiornika. Ja bym dał jednego osobnika.
- ali g
- Nowicjusz
Po analizie wpisów zdecyduję się chyba na coś takiego:
- Bocja siatkowana x 10
- Brzanka sumatrzańska x 30 (15 normalnych + 15 mszystych)
- Kosiarka x6
- Wielkopłetw wspaniały x2 (1+1)
- Labeo x1
Chyba że ktoś miałby jeszcze jakieś propozycje co by tu wymienić i ewentualnie dorzucić to proszę o cenne uwagi.
- Bocja siatkowana x 10
- Brzanka sumatrzańska x 30 (15 normalnych + 15 mszystych)
- Kosiarka x6
- Wielkopłetw wspaniały x2 (1+1)
- Labeo x1
Chyba że ktoś miałby jeszcze jakieś propozycje co by tu wymienić i ewentualnie dorzucić to proszę o cenne uwagi.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
jak na mnie perfekt
- ali g
- Nowicjusz
Zostanę chyba przy podanej wyżej obsadzie zbiornika. Baniak wystartuje jak znajdę trochę czasu (początek maja). Założę temat na forum jeśli będzie się czym pochwalić
. Dzieki wszystkim za pomoc. Admina proszę o zamknięcie tematu.