Paprochy w akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Damian
Paprochy w akwarium
Witam od jakiegoś czasu mam w akwarium dziwne paprochy (widok na zdjęciu) jak zapalę latarkę to pełno jest tego i w dzień też woda podmieniana regularnie filtr zewnętrzny zeolit plus ceramika i bio ceramika.Zauważyłem delikatny zakwit zielenic.Nawożenie potas K+, i do tego nawóz z allegro wszystko w takich dawkach jak instrukcja Temperatura wody 27.Rybki były zdrowe do pewnego czasu a teraz zauważyłem że dwie samice mieczyków wieczorem były pełne miały okrągłe brzuchy i były zdrowe a gdy wstałem rano pływały już jakieś osowiałe i chude.Proszę o jakieś rady.Z góry dziękuję.
-
- Nowicjusz
Re: Paprochy w akwarium
Filtr mam HW 301 wcześniej miałem krystaliczną wodę żadnych brudów
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Szymon
a czy w filtrze oprócz zeolitu i ceramiki jest jakiś wkład z biogąbki lub fizelinki bo tak właśnie wygląda ich brak. ceramika nie oczyści z zanieczyszczeń mechanicznych.
-
- Nowicjusz
Każdy koszyk mam przełożony włókniną a ostatnią warstwę dolną mam gąbkę.Dziś podmieniłem wodę może to coś pomoże a jak nie to czytałem że dodanie soli akwarystycznej coś pomoże bo to pewnie jakieś pierwotniaki.Umyłem dziś wszystkie akcesoria i kamienie jutro zaciemnię akwarium na 3 dni.Odstawiłem nawóz i potas K+.Nic nie nawożę i zobaczymy.
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Jak umyłeś kamyczki i resztę ? :zdziwko: Po co sól...daruj sobie. Włókninę i gąbkę płuczesz czasem?
-
- Nowicjusz
Kamyki i ceramikę płuczę w wodzie spuszczonej z akwarium a włókninę w wodzie z kranu co tydzień przy podmianie.Przypomniałem sobie że ostatnio dokładałem nowego zeolitu do koszyka ale umyłem go w wodzie spuszczonej z akwarium i po tym się zaczęło te brudy.
-
- Nowicjusz
Ale przecież wypłukałem go w wodzie to nic nie powinno się stać przecież.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Szymon
Mam pytanko odnośnie tego filtra bo chciałem taki nabyć. Jak głośno pracuje? bo akwa mam przy samym łóżku no i to jest problem mam wewnętrzny, który zaczął mi warczeć zrobiłem tuning ośki i jest lepiej ale jaszcze chcę dokupić kubełek tylko w miarę cichy bo spać trzeba chociaż trochęacer2244 pisze:Filtr mam HW 301 wcześniej miałem krystaliczną wodę żadnych brudów

- Gamaran
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 243
- Imię: Kamil
Odp. za autora filtr dziala cicho,po pol roku zaczyna byc halasliwy.
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447
Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447
Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Raz że za mało wypłukany może był, dwa że zmiana wkładu to zaburzenie równowagi.acer2244 pisze:przecież wypłukałem go w wodzie to nic nie powinno się
Może coś się wyrabia albo zapowietrza...Gamaran pisze:icho,po pol roku zaczyna byc halasliwy.
-
- Nowicjusz
Ale ja nie wymieniałem całego zeolitu tylko dosypałem trochę do koszyka.Na razie zacieniłem akwarium nic nie nawożę i nie karmię ryb zobaczymy jaki będzie efekt a i dodałem troche wody utlenionej.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
PO CO????? Chcesz zabić te biedne ryby? Nie karmisz, zaciemniasz i... dolewasz wodę utlenioną? Co będzie następne - benzyna? Chlorowodór? Gdzie jest granica eksperymentu? Może prądem je potraktuj?
Wsypałeś źle wypłukany zeolit. Drobny osad po czymś takim to norma - żeby zniknął, wystarczy poczekać. To naprawdę aż takie trudne?
Wsypałeś źle wypłukany zeolit. Drobny osad po czymś takim to norma - żeby zniknął, wystarczy poczekać. To naprawdę aż takie trudne?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Jestem pewien ze to pierwotniaki i przeczytałem że trzeba zaciemnić akwarium na 3 dni i można dodać trochę wody utlenionej.Mam już takie coś od kilku dni i czekam wciąż aż się wyklaruje i nic.Więc co pozostaje mi tylko czekanie.???????
[ Dodano: 2011-04-13, 18:38 ]
Odsłoniłem jednak akwarium i dodałem dodatkowy filtr Aquarel Fun 2 może mam za słabą filtrację już sam nie wiem.
[ Dodano: 2011-04-13, 18:38 ]
Odsłoniłem jednak akwarium i dodałem dodatkowy filtr Aquarel Fun 2 może mam za słabą filtrację już sam nie wiem.