Akwarium to od podstaw wykonałem samodzielnie. Oprawa akwarium (półka wisząca na której zostało postawione akwarium) została wykonana głównie ze sklejki. Półokrągłe formy wygiąłem ze sklejki 4 mm, na którą nakleiłem laminat meblowy z powierzchnią aluminiową. Reszta wykończona jest różnego rodzaju listewkami. Samo akwarium również wykonałem samodzielnie, skleiłem je ze szkła które zostało zdemontowane ze starych okien

Jeszcze tylko test szczelności i można zaczynać zabawę z urządzaniem akwarium. Podłoże jest z piasku kwarcowego (gradacja ok 1mm), który został kilkakrotnie przepłukany i wygotowany. Później wyprawa w poszukiwaniu kamieni aby stworzyć jakiś ciekawy wystrój. Po jakimś czasie jak już woda się wyklarowała, akwarium zaczynało żyć swoim biologicznym, mikrobakteryjnym życiem zaczęła się zabawa z poszukiwaniem rybek. Najpierw do akwarium trafiały lśniącooczki i kardynałki, po kilku dniach zakupiłem 10 neonów inesa.
Następnie znalazłem ogłoszenie którego treść brzmiała mniej więcej tak: "sprzedam ok 25 gupików 4 amplurie i jakieś roślinki", koszt niewielki więc pomyślałem dobra okazja i pojechałem. Nabyłem nowych lokatorów, Roślinek tez było sporo wiec akwarium zaczęło nabierać wyglądu. Pozostał jeszcze problem oświetlenia, no i wpadłem na pomysł aby zastosować diody zakupiłem 1m listwy diodowej białej włożyłem je do najzwyklejszego wężyka gumowego (przeźroczystego) celem zabezpieczenia przed wodą. Patent póki co sprawdza się doskonale. A teraz czas na prezentacje wyżej opisywanego akwarium, oto kilka fotek:
Więcej zdjęć można obejrzeć na moim blogu : http://mojeakwaria.blogspot.com ZAPRASZAM