Po problemie z glonami inny problem...
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 130
- Imię: Marek
Po problemie z glonami inny problem...
Witam
Uporałem się z glonami o których pisałem w poście niżej jednak teraz mam inny problem.
Na liściach anubiasa pojawia się jakiś nalot koloru białego a w dotyku przypomina papier ścierny (dosłownie) co ciekawe pojawia się to na młodych listkach a starsze się trzymają, zrobiłem fotę ale niestety marna jakośc :/
Uporałem się z glonami o których pisałem w poście niżej jednak teraz mam inny problem.
Na liściach anubiasa pojawia się jakiś nalot koloru białego a w dotyku przypomina papier ścierny (dosłownie) co ciekawe pojawia się to na młodych listkach a starsze się trzymają, zrobiłem fotę ale niestety marna jakośc :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Po problemie z glonami inny problem...
To osad powstający gdy w wodzie jest tak mało CO2, ze rośliny są zmuszone do pobierania wodorowęglanów (jeżeli umieją to robić). By pozbyć się osadu trzeba zwiększyć ilość dwutlenku węgla w wodzie albo możesz zastosować Easy Carbo.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Zainteresowany
Stosuję Easy Carbo od 2 tygidni + bimbrownica około 10 dni osad pojawił się jakies 4 dni temu. Idzie to jakoś naprawic?
Zauważyłem też że mech z jasno zielonego zmienił kolor na ciemno zielony właściwie to wszystkie rośliny mi tak pozmieniały kolory na ciemno zielone.
Zauważyłem też że mech z jasno zielonego zmienił kolor na ciemno zielony właściwie to wszystkie rośliny mi tak pozmieniały kolory na ciemno zielone.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
No to bardzo dziwne... :znudzony:
Masz może test na CO2 w zbiorniku?
Masz może test na CO2 w zbiorniku?
-
- Zainteresowany
Testu nie mam :/ zapomniałem dopisac oprócz easy carbo stosuję easy life ProFito to podobno dobre połączenie.
Miałem napisac temat odnośnie Co2 i tej całej bimbrowni bo ona mi chyba nic nie daje hmm zanim ją zrobiłem dużo czytałem i wyczytałem że po podawaniu CO2 rośliny wypuszczają bąbelki... no moje nic nie wypuszczają ani nie wypuszczały. Tak sobie myślę czy może nie podaję tego CO2 zbyt dużo? bo leci 24/7 nawet w nocy i 2 sprawa może ograniczyc światło? bo świecę jakieś 12-13h a mech mi marnieje nie rośnie ale co mogę powiedziec że po podaniu carbo (podaję go rano po jakiś 3 h świecenia) na czubkach gałązek pojawiają się jasnozielone jakby pączki i tyle reszta mchu ostro ciemna zieleń.
PS. Czemu co2 24/7 bo skoro 0 rezultatów to pomyślałem że to przecież nie co2 z butli może trzeba go podawac więcej.
Miałem napisac temat odnośnie Co2 i tej całej bimbrowni bo ona mi chyba nic nie daje hmm zanim ją zrobiłem dużo czytałem i wyczytałem że po podawaniu CO2 rośliny wypuszczają bąbelki... no moje nic nie wypuszczają ani nie wypuszczały. Tak sobie myślę czy może nie podaję tego CO2 zbyt dużo? bo leci 24/7 nawet w nocy i 2 sprawa może ograniczyc światło? bo świecę jakieś 12-13h a mech mi marnieje nie rośnie ale co mogę powiedziec że po podaniu carbo (podaję go rano po jakiś 3 h świecenia) na czubkach gałązek pojawiają się jasnozielone jakby pączki i tyle reszta mchu ostro ciemna zieleń.
PS. Czemu co2 24/7 bo skoro 0 rezultatów to pomyślałem że to przecież nie co2 z butli może trzeba go podawac więcej.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Powiedziałabym raczej, ze dajesz za mało. Bimbrownia nie jest wyjątkowo wydajna. Mech powinien odżyć po Easy Carbo, bo on go bardzo lubi
Rośliny bomblują gdy woda jest nasycona gazami ;)

-
- Zainteresowany
To co mam zrobic mogę to w max odkręcic ale co z krewetkami? mam małą kaskadę na 40l a nie chcę tam zrobic pralki z napowietrzania, na dodatek jak odkręcę bimbrownię na maxa to te bąble lecą po 0,5cm... a mam to na zestawie od kroplówki końcówkę zaślepiłem i poprzebijałem wężyk igłą (jak bym tam miał kamień napowietrzający to tragedia woda to ze 20cm z akwarium pryska więc wężyk to lepszy pomysł, nie wiem jak drewno lipowe bo nigdzie tego nie mogłem dostac)
To może jednak światło zbyt długo? pare dni temu się przeniosłem z świetlówki kompaktowej o barwie 6500k na świetlówkę rurową akwarystyczną o barwie 9000 ( JBL SOLAR Natur)
Co mam teraz z tym zrobic?
To może jednak światło zbyt długo? pare dni temu się przeniosłem z świetlówki kompaktowej o barwie 6500k na świetlówkę rurową akwarystyczną o barwie 9000 ( JBL SOLAR Natur)
Co mam teraz z tym zrobic?
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Skróciłabym czas świecenia do max. 10 godzin, fakt trochę za długo.
Czyli gaz z bimbrowni leci Ci ''prosto z rurki''? Bez porządnego dyfuzora nawożenie CO2 nie ma sensu :/ Nic się nie rozpuści tylko od razu ucieknie do atmosfery... Kostkę lipową kupisz na allegro choćby ;)
Czyli gaz z bimbrowni leci Ci ''prosto z rurki''? Bez porządnego dyfuzora nawożenie CO2 nie ma sensu :/ Nic się nie rozpuści tylko od razu ucieknie do atmosfery... Kostkę lipową kupisz na allegro choćby ;)
-
- Zainteresowany
Jak jest lekko odkręcone to lecą bąbelki o średnicy 1mm i mniejsze a chyba o to chodzi?
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Powinna być tzw. ''mgiełka'' ;)
-
- Zainteresowany
Ok zrobiłem kostkę lipową mam mgiełkę zobaczymy czy po paru dniach się coś polepszy.
[ Dodano: 2011-04-15, 22:38 ]
Witam
Na daną chwilę jest coraz gorzej wychodzą małe listki anubiasa i już po nocy robią się białe, na dodatek mchy mi obumierają. Na bank nie jest czegoś w akwa za dużo bo by mi krewetki padały a mają sięświetnie, pytałem w zoologicznym co to jest to mi powiedziano że za mało fosforu. Teraz nie wiem co o tym sądzic :/
[ Dodano: 2011-04-15, 22:38 ]
Witam
Na daną chwilę jest coraz gorzej wychodzą małe listki anubiasa i już po nocy robią się białe, na dodatek mchy mi obumierają. Na bank nie jest czegoś w akwa za dużo bo by mi krewetki padały a mają sięświetnie, pytałem w zoologicznym co to jest to mi powiedziano że za mało fosforu. Teraz nie wiem co o tym sądzic :/