Dlaczego rośliny w moim akwarium nie chcą rosnąc
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
Dlaczego rośliny w moim akwarium nie chcą rosnąc
Witam !
Jestem pierwszy raz na tym forum dlatego proszę o wyrozumiałośc
Od pewnego czasu w moim akwarium (ma ono 300 litrów) poza anubiasem żadne rośliny nie chcą rosnąc, sadziłem amazonki, lotosy żabienice różne trawy i nic z tego
Po wsadzeniu za kilka dni liście dostają małe potem coraz to większe dziury i trwa to
kilka tygodni, aż do całkowitego zniszczenia rośliny.
Oświetlenie akwarium to dwie świetlówki po 36w jedna to flora 5000kelw. a druga zwykła
7900kelw.
dawałem różne preparaty (sery)na liście i nic to nie daje.
Może ktoś wie co jest tego przyczyną ?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Jestem pierwszy raz na tym forum dlatego proszę o wyrozumiałośc
Od pewnego czasu w moim akwarium (ma ono 300 litrów) poza anubiasem żadne rośliny nie chcą rosnąc, sadziłem amazonki, lotosy żabienice różne trawy i nic z tego
Po wsadzeniu za kilka dni liście dostają małe potem coraz to większe dziury i trwa to
kilka tygodni, aż do całkowitego zniszczenia rośliny.
Oświetlenie akwarium to dwie świetlówki po 36w jedna to flora 5000kelw. a druga zwykła
7900kelw.
dawałem różne preparaty (sery)na liście i nic to nie daje.
Może ktoś wie co jest tego przyczyną ?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Re: Dlaczego rośliny w moim akwarium nie chcą rosnąc
Napisz jakie trzymasz ryby w zbiorniku, jakie parametry (temp itp), podłoże. Bo tak to troche trudno znaleść przyczyne.
-
- Nowicjusz
Witam ponownie.
Ryby jakie mam w akwarium to : neonki, rozbory klinowe, mieczyki, molinezje, glonojady
itrzy bocje
Co do podłorza to jest ono żwirowate temperatura wody 23 stopnie, niebardzo wiem co jeszcze mogę napisac odnośnie tych parametrów.
Ryby jakie mam w akwarium to : neonki, rozbory klinowe, mieczyki, molinezje, glonojady
itrzy bocje
Co do podłorza to jest ono żwirowate temperatura wody 23 stopnie, niebardzo wiem co jeszcze mogę napisac odnośnie tych parametrów.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Hmm, po pierwsze jakie masz oświetlenie? Powinno być według mojego doświadczenia min 0,6-0,7 W na litr, dalej powiniennes nawozić, dalej
jakie masz ryby, bo może jakieś co jedzą rośliny ??????
Sory nie zauważyłem że napisałeś
Rośliny jedzą ci bocje jestem tego pewien !!! a i napisz jeszcze jakie masz ale to nie zmienia faktu, to one niszczą ci florę !

Sory nie zauważyłem że napisałeś

Rośliny jedzą ci bocje jestem tego pewien !!! a i napisz jeszcze jakie masz ale to nie zmienia faktu, to one niszczą ci florę !
-
- Nowicjusz
Na wstępie pisałem jakie mam rośliny, to są wydaje mi się takie pospolite rośliny,
z tymi bocjami może i masz rację ale przede wszystkim w pierwszej kolejności
listki świeżo wypuszczające są niszczone, one dostają takie małe dziurki które przez
kilka dni robią się coraz to większe aż do całkowitego zniszczenia liścia
Czy bocja może w taki sposób je nadgryzac ?To trochę dziwne te dziury wyglądają jakby same z siebje się robiły. Do końca nie jestem przekonany ale posłucham twojej rady i wykasuje te ryby chociaż są bardzo ładne.
z tymi bocjami może i masz rację ale przede wszystkim w pierwszej kolejności
listki świeżo wypuszczające są niszczone, one dostają takie małe dziurki które przez
kilka dni robią się coraz to większe aż do całkowitego zniszczenia liścia
Czy bocja może w taki sposób je nadgryzac ?To trochę dziwne te dziury wyglądają jakby same z siebje się robiły. Do końca nie jestem przekonany ale posłucham twojej rady i wykasuje te ryby chociaż są bardzo ładne.
- Ucek
- Stały bywalec
- Kontakt:
Hmm... a może to rodzaj jakiegoś glonu ? Zauważyłeś w swoim akwarium glony? Jeżeli tak to opisz ich wygląd. Albo może to też być plaga ślimaków.
-
- Nowicjusz
Ślimaków nie mam w akwarium, wiosną zrobiłem taki numer że wyrzuciłem z akwarium wszystko, całe założyłem po prostu od nowa, wszystkie kamienie wyparzyłem w gorącej wodzie z roślin zostawiłem tylko anubiasy a wszystkie inne rośliny kupiłem nowe.
Ryby wpuściłem te co były łącznie z bocjami.
Po tym zabiegu wszystko zostało tak jak i przed to znaczy, ryby w idealnej kondycji
woda super przejrzysta aż się chce patrzec, tylko rośliny świeżo wsadzone tak jak już opisywałem dostają dziury. Odnośnie glonów to są takie czarne włoski (1 - 5 mm) na końcach lub dookoła liścia, oczywiście nie na każdym liściu ale jest ich dośc dużo no i troszkę na przedniej szybie ale te to usuwam.
Ryby wpuściłem te co były łącznie z bocjami.
Po tym zabiegu wszystko zostało tak jak i przed to znaczy, ryby w idealnej kondycji
woda super przejrzysta aż się chce patrzec, tylko rośliny świeżo wsadzone tak jak już opisywałem dostają dziury. Odnośnie glonów to są takie czarne włoski (1 - 5 mm) na końcach lub dookoła liścia, oczywiście nie na każdym liściu ale jest ich dośc dużo no i troszkę na przedniej szybie ale te to usuwam.
- Ucek
- Stały bywalec
- Kontakt:
A może masz za twardą wode w akwarium. Proponowałbym zmierzyć Ph oraz twardość wody (może tu leży przyczyna).
-
- Nowicjusz
W poniedziałek sprawdzę te parametry, ponieważ dzisiaj nie mam czym
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-12-21, 22:27 ]
Sprawdziłem Ph i twardośc są w porządku. W poprzednim tygodniu usunąłem z akwarium bocje i od tej pory zauważyłem że rośliny przestały dostawac dziury, nie jestem jeszcze pewny na 100% ale bo to jeszcze za krótko ale wydaje mi się że to one były przyczyną tego. DZIĘKI BARDZO ZA WSZYSTKIE SUGESTJE.
POZDRAWIAM!! WESOŁYCH ŚWIĄT.
Pozdrawiam.
Sprawdziłem Ph i twardośc są w porządku. W poprzednim tygodniu usunąłem z akwarium bocje i od tej pory zauważyłem że rośliny przestały dostawac dziury, nie jestem jeszcze pewny na 100% ale bo to jeszcze za krótko ale wydaje mi się że to one były przyczyną tego. DZIĘKI BARDZO ZA WSZYSTKIE SUGESTJE.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
lol, raczej, ze pisalKubuś_8 pisze:Hmm, po pierwsze jakie masz oświetlenie?

[ Dodano: 2006-12-27, 22:18 ]
Myslisz, ze to przez bocje? Hmm, predzej z tego powodu, ze od nowa zalozyles akwarium i wyginely wszystkie pozyteczne bakterie, zwane bakteriami nitryfikacyjnymi.mariuszb101 pisze:W poniedziałek sprawdzę te parametry, ponieważ dzisiaj nie mam czym
Pozdrawiam.
Jezeli masz mala obsade to bym wlal AQUA PLANT z azotynami.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
Ja posiadam akwarium ok. 15l z jednym glonojadem i uważam że te dziury w lisciach to nie tylko bocje ponieważ też mam ten sam problem.. :-(
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Nawoź: Tropical Ferro-Active.
ph wody mierz, jak bedzie wiecej jak 7,5 to rob bimbrownie, pomoze (chyba :-P )
co do roslin, to trzeba im czasu zanim sie oswoja z Twoja woda, parametrami - jakby nie patrzec nieco innymi niz w sklepie. mi ostatnio od jednej roslinki wszystkie liscie odpadły wkurzylem sie na maxa, ale zostawilem te kilka badyli, po kilku dniach zauwazlem ze wyrastaja nowe-malutkie- zobaczymy co z tego wyrosnie;]
co do roslin, to trzeba im czasu zanim sie oswoja z Twoja woda, parametrami - jakby nie patrzec nieco innymi niz w sklepie. mi ostatnio od jednej roslinki wszystkie liscie odpadły wkurzylem sie na maxa, ale zostawilem te kilka badyli, po kilku dniach zauwazlem ze wyrastaja nowe-malutkie- zobaczymy co z tego wyrosnie;]
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Zamiast bimbrowni mozna tez zaopatrzyc sie w butle wysokocisnieniowa z CO2, kupic reduktor i podlaczyc;) Osobiscie uzywam
Fajna sprawa i starcza na dlugo.
Minus taki, ze ph spada, ale rosnie GH...

Minus taki, ze ph spada, ale rosnie GH...
-
- Nowicjusz
Co wy z tymi Bocjami? Ludzie naprawdę myślicie że 3 bocje w 300l akwa mogą narobić tyle szkód??? :shock: Piszę bo mam podobny problem. Rosną mi tylko roślinki na korzeniach, a te w podłożu gina w ciągu kilku tygodni. Założyłem już posta z tym tematem, ale jakoś mało rad dostaję. Więc proszę również o pomoc. Wiem co przechodzisz. Ja też jestem bardzo zdenerwowany... :-|