Przyczyną jest otarcie a nie złe warunki czytaj potem pisz 1 bok się sam wygoił więc warunki są dobre. Co do tego fosforu to tak mi powidziano w sklepie i działa bo kupiłem Easy Life FOSFO i już 0 śladu po tym nalocie.
Co do grzałki to jak wyżej czytaj potem pisz nie mam skoków temperatur ciągle 27 stopni no chyba że myślałeś u lecie i upałach ale to byś raczej głupio musiał myślec bo w lato raczej wody nie podgrzewam a myślę jak ją zchłodzic.
Nie wiem czy na wszystko odpowiedziałem bo wypowiedz nie wiadomo jak podzielic jedno do tego 2 do czego innego.
Rada to rada radzę przenieśc gdzieś rybkę a nie teksty typu ,,To trzeba bylo za wczasu kupic... Potrzebny zarowno na kwarantanne oraz leczenie ryb chorych jak i ryb nowo zakupionych... tak samo potrzebny jak grzalka czy filtr''
Jaki to mądry tekst poradz coś jak nie mam innego akwa a nie kozaczysz trzeba było kupic...
P.S Ja się tu na nikogo nie obrażam tylko nie chce mi się czytac takich zarozumiałych odpowiedzi bo mi to ani nie pomaga ani nie szkodzi i nic się z tego nie dowiaduje no może
poza tym że mam kupic kolejne akwarium bo to przecież jak powietrze potrzebne.
(Nie mogę pisac ,,ć'')
Jak widać z Twoich poprzednich postów jednak masz kilka problemów. Jeśli ryby które dałeś do identyfikacji są w tym samym zbiorniku co ta zraniona ryba, to możliwe że któryś z nich uszkodził tego kiryśnika
ODP: Sum jakiś czas temu ocierał się o podłoże i od tego te rany wcześniej były czerwone a teraz jest jedna biała a 2 zagojona jednak widac na łuskach że jakieś uszkodzenie
kiedyś było
Ja to już pisałem ludzie czytac proszę
Uraz u suma
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Uraz u suma
Widziałeś jak się tak otarł czy tylko przypuszczasz? Jeżeli widziałeś, spierać dalej sie nie będę. A jeżeli nie... to nadal będę uważał że przyczyną są złe warunki w zbiorniku. Ty oczywiście możesz się z tym nie zgadzać.
Fosfor - coś jest nie tak z logiką Twojego sprzedawcy, skoro sprzedał Ci preparat UZUPEŁNIAJĄCY fosfor w sytuacji, kiedy teoretycznie się on wytrąca. Jeżeli nawet tak jest, to jego wytrącanie jest spowodowane nadmiarem a nie brakiem.
Temperatura - ależ masz skoki, i to codziennie. Utrzymujesz w pokoju 27 stopni bez przerwy? Oświetlenie działa bez przerwy? Na pewno nie - a wiec masz dobowe zmiany temperatury o co najmniej kilka stopni. A tego ryby nie lubią najbardziej. I to jest właśnie funkcja grzałki - STABILIZACJA!
Akwarium kwarantannowe - nie masz, trudno, Twoja sprawa. Większość akwarystów ma takie zbiorniki, i jak najbardziej ma dla nich regularne zastosowania. To nie jest kolejne akwarium - to zbiornik do sytuacji takich jak leczenie, rozród czy wprowadzanie nowych ryb. I nie musi być duży ani trzymany na widoku - do tego właśnie są te 25l zbiorniczki.
I jeszcze co do tych ran - właśnie takie objawy, bardzo często mylone z urazami mechanicznymi dają bardzo często choroby o pochodzeniu bakteryjnym. Łączni z uszkodzeniem łusek i krwią.
Fosfor - coś jest nie tak z logiką Twojego sprzedawcy, skoro sprzedał Ci preparat UZUPEŁNIAJĄCY fosfor w sytuacji, kiedy teoretycznie się on wytrąca. Jeżeli nawet tak jest, to jego wytrącanie jest spowodowane nadmiarem a nie brakiem.
Temperatura - ależ masz skoki, i to codziennie. Utrzymujesz w pokoju 27 stopni bez przerwy? Oświetlenie działa bez przerwy? Na pewno nie - a wiec masz dobowe zmiany temperatury o co najmniej kilka stopni. A tego ryby nie lubią najbardziej. I to jest właśnie funkcja grzałki - STABILIZACJA!
Akwarium kwarantannowe - nie masz, trudno, Twoja sprawa. Większość akwarystów ma takie zbiorniki, i jak najbardziej ma dla nich regularne zastosowania. To nie jest kolejne akwarium - to zbiornik do sytuacji takich jak leczenie, rozród czy wprowadzanie nowych ryb. I nie musi być duży ani trzymany na widoku - do tego właśnie są te 25l zbiorniczki.
I jeszcze co do tych ran - właśnie takie objawy, bardzo często mylone z urazami mechanicznymi dają bardzo często choroby o pochodzeniu bakteryjnym. Łączni z uszkodzeniem łusek i krwią.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 130
- Imię: Marek
Tak widziałem że ryba się ocierała przez kilka min. pływała po całym zbiorniku i tarła o wszystko bokami to wyglądało jakby coś z pod jej łusek chciało wyjśc a jak już se rozdarła łuski to przestała szalec.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To pytanie brzmi - dlaczego się tak ocierała? To nie jest normalne zachowanie, a może mieć wiele różnych przyczyn: od pasożytów, przez choroby wirusowe do ogólnie po prostu złych warunków. Nawet jeżeli te rany goją się same, to ja obserwowałbym tą rybę bardzo dokładnie - a także inne ryby, które być może też się tak ocierają, tylko... nie robią sobie (jeszcze) krzywdy. W każdym razie, jakby na to nie patrzeć coś w Twoim zbiorniku jest nie tak - jeszcze raz powtórzę - ocieranie się aż do ran to nie jest normalne zachowanie jakiejkolwiek ryby.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
Wiem że to nie jest normalne ale widziałem to pierwszy raz i do teraz tego nie robi na daną chwilę się goi. Co ciekawe nie wiem o co ona się tak otarła żwir mam tak gładki że w oko bym se go mógł nasypac 0 jakiś sztucznych dekoracji wystających ostrych elementów rośliny też wykluczam toc o kabombe se łusek nie starła na bank.
Mam pytanie czym zbic amoniak w krewetkarium bo mam problem mianowicie stężenie amoniaku mam na 2-3 w zbiorniku 120l z rybami w którym jest zwykły filtr na włókninę a 6!! w 40-litrowym krewetkarium w którym jest 10 krewetek 0 karmienia 0 gnijących roślin 0 kombinowania z wodą filtr ceramika,włóknina woda kryształ.
P.S czy cotygodniowe wg. instrukcji podawanie Carbo i ProFito może powodowac tak duży wzrost amoniaku?
Mam pytanie czym zbic amoniak w krewetkarium bo mam problem mianowicie stężenie amoniaku mam na 2-3 w zbiorniku 120l z rybami w którym jest zwykły filtr na włókninę a 6!! w 40-litrowym krewetkarium w którym jest 10 krewetek 0 karmienia 0 gnijących roślin 0 kombinowania z wodą filtr ceramika,włóknina woda kryształ.
P.S czy cotygodniowe wg. instrukcji podawanie Carbo i ProFito może powodowac tak duży wzrost amoniaku?
- SooB3k
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krystian
Mowisz ze ktos nasikal Ci do krewetkarium ? ^^
Nie jest powiedziane ze ryba ocierajac sie o to musiala sobie cos zrobic. Moglby to zrobic jej inne ryby lub jakies bakterie/wirusy. Zaczelo sie stosowac nawozy i mamy problemy :rotfl:
Nie jest powiedziane ze ryba ocierajac sie o to musiala sobie cos zrobic. Moglby to zrobic jej inne ryby lub jakies bakterie/wirusy. Zaczelo sie stosowac nawozy i mamy problemy :rotfl:
-
- Zainteresowany
Mowisz ze ktos nasikal Ci do krewetkarium ? ^^ POMOGŁEŚ
Nie zrobiły tego inne ryby
Zaczelo sie stosowac nawozy i mamy problemy - Ogarnij i nie bij postów bo też nie pomogłeś.
Zaczelo sie stosowac nawozy i mamy problemy - Ogarnij i nie bij postów bo też nie pomogłeś.
- SooB3k
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krystian
Twoj "sum" ma plesniawke, przyczyny : zle warunki hodowli, zbyt niska temp., objawy: ocieranie sie, mleczne zmetnienia na ciele ryby, zniszczenie pletw lub tkanki miesnej. Leczenie : zapewnic optymalne warunki, 5-10 minutowa kapiel w sloju z roztworu nadmanganianu potasu 0,5g/10L wody. Cos jeszcze masz do dodania ? Jestes poczatkujacym akwarysta ktory nie umie zapewnic dobrych warunkow hodowli i dlatego masz duze stezenie amoniaku w krewetkarium i zycze dalszych sukcesow w akwarystyce.Rezuter pisze:Mowisz ze ktos nasikal Ci do krewetkarium ? ^^ POMOGŁEŚ
P.S
wiecej nie sikaj do akwa :rotfl:
Edit: Idz sobie kup jakas ksiazke jak zaczac z akwarystyka... . Albo wypozyc w bibliotece.