chore neonki+reszta zdrowa+co dalej?

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

rafał
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: rafa³

chore neonki+reszta zdrowa+co dalej?

Post autor: rafał » 2011-04-29, 14:08

Witam.3 tygodnie temu kupilem 20 neonek czerwonych i 4 skalary.Wszystkie poszly do 25 litrow do kwarantanny.Ryby przed wpuszczeniem z workow do malego akwa byly dosc dlugo aklimatyzowane do parametrow wody jednak i tak juz na samym poczatku padly 2 neonki podczas malych dolewek ,,mojej,,wody.Skalary w swietnej formie.P{ostawilem na stres bo wiem ze neon czerwony jest na to wrazliwy.Niestety w ciagu 2 kolejnych dni zaczely padac po 2 -3 sztuki dziennie.Slalary ok.W sumie z tych 20 sztuk padlo 10.Za tydzien pojechalem pogadac z chlopakami na gieldzie i jak cos dokupic kolejne 20 sztuk.Doradzili ze czerwony taki jest i trzeba bardzo uwazac na szok parametrow wody i bardzo wolno przyzwyczajac ryby .Wiec kupilem i zrobilem jak mowili.Przed wpuszczeniem pomierzylem testami wode u sibie i w workach,wyrownalem temp wody i znowu bardzo wolno(caly dzien)oswajalem je z woda w malym akwa.Dwa dni po wpuszcenieu bylo ok po 2 dniach to samo -zaczely padac.Z 20 padlo 7.Objawy to apatycznosc,kiwanie sie na boki,opadanie w toni,szybkie ruchy skrzeli.Jedna miala srebrzysto biala plamke na boku.Wszystkie postrzepione pletwy.Skalary super.Po tym jak padly te z 2 zakupu postanowilem wlac na kapiel długotrwala nadamnganian potasu w dawce 2 ml na 20 l.Po tym odkarzeniu przestaly padac.Jednak duza czesc ma nadal postrzepione płetwy i nie wiem dalej czy to choroba czy uszkodzenia mechaniczne przy transporcie.Moja pytanie do Was jest nastepujace-czy jezeli skalary sa od poczatku zdrowe i siedza w tej kwarantannie z tymi neonkami juz chyba ze 3 tygodnie to moge je w koncu wpuscic do duzego akwa czy nie?Czy moze byc tak ze np skalary beda zdrowe a np jednak przeniosa jakas chorobe i im nic nie bedzie a inne ryby potem sie zaraza od wody?Prosze o porade i co dalej mam robic z tymi neonami.dzieki

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: chore neonki+reszta zdrowa+co dalej?

Post autor: Akwarybka » 2011-04-29, 14:22

A czy wiesz, ze skalarów nie powinno łączyć się z neonami, ponieważ neony to w naturze ''pokarm'' skalarów? Zwłaszcza w małym zbiorniku neony mogą nie mieć dokąd uciec...

rafał
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: rafa³

Post autor: rafał » 2011-04-29, 14:53

Wiem ale jak 2 cm skalary chowasz od malego z neonami a poza tym jak skalar ma co jesc bo akwa to nie natura to mysle ze nie beda zjadac:)A poza tym jak mi skalary juz urosna dosc spore to i tak je zawsze sprzedaje i kupuje znowu male:)A duze skalary ida wtedy do zbiornikow 500+

Awatar użytkownika
Gamaran
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 243
Imię: Kamil

Post autor: Gamaran » 2011-04-29, 15:53

czy nenony wykazuja,badz wykazywaly jakies inne obiawy? Nie sadze zeby to byla choroba,gdyz musiala by zaatakowac ryby 2krotnie przy wprowadzaniu do zbiornika,a to prawie niemozliwe...Zgodze sie z toba ze ryby chodowane od malego z rybkami sluzacymi im w naturze za pokarm zadko wykazuja potem wobec nich wrogie zachowanie ;) Lecz musza byc chodowane z TYMI samymi osobnikami;) Dla przykladu 15 cm skalar hodowany od malego z grupka 10 neonow raczej im nic nie zrobi ,ale kolejna grupka wpuszczana do akwa gdy bedzie dorosly raczej nie prztrwa nawet 2 dni ;)
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447

Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-04-29, 15:53

Miałam dawno temu przypadek, gdy młode skalary zabijały neonki już pierwszego dnia po wpuszczeniu do zbiornika. Ponadto jak wiemy ryby nie posiadają mechanizmu hamowania łaknienia, wiec nawet gdy nie są specjalnie głodne, mogą zacząć podskubywać mniejszych współmieszkańców. Według mnie, lepszym pomysłem byłoby najpierw trzymanie samych neonów czerwonych aż porządnie urosną, a potem spróbować wpuścić młodziutkie skalarki.

Pozdrawiam :)

koko
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Konrad

Post autor: koko » 2011-05-03, 20:06

U mnie skalary też zjadają neonki. :D

ODPOWIEDZ