zmieniam co tydzień ok 8 litrów i leje zwykłą z kranu
[ Dodano: 2011-04-28, 21:00 ]
i jak usunąć je raz na zawsze?
Uporczywe glony
Moderator: ModTeam
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
Re: Uporczywe glony
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Nie da się
Jedyna metoda to prawidłowe warunki w akwarium.

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- TetriZ
- Przyjaciel forum
czyli jak doprowadze akwarium do dobrego stanu to problem minie?
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Tak. Jeżeli będziesz miał prawidłowe warunki, odpowiednią ilość roślin i ryb oraz nawożenie, oświetlenie, pokarm i ogrzewanie oraz filtrację
... problem glonów sam zniknie. Tak to sie robi w tych naprawdę ładnych akwariach 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
A póki co systematycznie również odsysaj przy podmianie wody...
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Ja tak miałem w akwarium, które stało bez roślin i ryb, po miesiącu zaczęły pojawiać się glony punktowe, po 2 sinice i w międzyczasie trochę okrzemek, ale niewiele. Nie wiem dlaczego, ale w małym 30 litrowym akwarium przez 5 lat nie miałem ani trochę okrzemek przy świetle ze świetlówki kompaktowej i w zasadzie brak jakichkolwiek glonów, a w nowym rocznym 112 litrowym akwa na świetle standardowym 2x18w od początku okrzemki, trochę punktowych i niewiele brunatnic na mchu. Dopiero teraz powoli to wszystko znika.
- TetriZ
- Przyjaciel forum
nNo, sinice opanowały prawie całą dolną przednią część zbiornika i osadziły się na większości roślinek. Staram się odsysać przy każdej podmianie ale to bardzo pracochłonne z każdego listka je usuwać. z usuwaniem z dna tez mam problemy bo posiadam bardzo drobniutki żwirek i ciężko jest wsysać same glony nie wciągając żwirku. Na pewnym forum przeczytałem że całkowite zaciemnienie zbiornika na 8 dni i codzienne podawanie erytromycyny załatwia sprawę, chyba sam od poniedziałku zacznę przeprowadzać taką kurację.