Od ilu godzin mam zaczac nia oswietlac zbiornik od razu od 12 godzin czy lepiej od 6 stopniowo zwiekszajac :looka:
Moderator: ModTeam
Ale po co? W naturze dzień raczej trwa dłużej niż 6-8h?lol2000k pisze:rywaj akwa np. kocem, żeby światło nie docierało.
Zakrywasz codziennie akwarium kocem?lol2000k pisze:Zauważ, że u nas słońce wstaje w lato o 5 i jest gdzieś do 21. Łatwo można policzyć, że wtedy dzień w akwarium nie trwa tak jak w warunkach tropikalnych ok. 10 godzin tylko 16... Przez to rośliny mają tylko 8 godzin na "odpoczynek" od fotosyntezy i nie wpływa to korzystnie na rozwój flory roślinnej.
Jaki niekorzystny wpływ tego dłuższego dnia zaobserwowałeś?lol2000k pisze:I piszę to z obserwacji a nie z jakichś źródeł typu wikipedia.
Przyznam, ze pierwszy raz o tym słyszę.lol2000k pisze:Źle mnie chyba zrozumiałeś, że akwarium cały czas jest zakryte, ale chodzi o to że jest tylko z rana, żeby słońce nie świeciło i wieczorem, żeby oświetlenie pokoju nie wpadało do akwarium kiedy ryby śpią.
Wg mnie działa na zasadzie tego, że przy małej dobie oświetleniowej rośliny nie wybierają wszystkiego co lejesz. Kiedy dostają jeszcze słońce lub oświetlenie dłuższe zaczynają wybierać więcej składników przez co zachwianie równowagi i zielone punkty. Ja bym spróbował nie zasłaniać i lać więcej makro.lol2000k pisze:hodzi o zacienianie - na prawdę działa.
Nigdy nie słyszałem o tym, ani nie stosowałem codziennego zaciemniania akwarium przed dostępem porannego i wieczornego światła.lol2000k pisze:Ale jeśli chodzi o zacienianie - na prawdę działa. Nie wierze, że nigdy o tym nie słyszałeś :oczami: .