Jaki zbiornik?

Moderator: ModTeam

placekjw
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Jaki zbiornik?

Post autor: placekjw » 2011-05-18, 20:21

Jestem przed zakupem zbiornika 200l i chciałbym się dowiedzieć jakie preferujecie proste czy profilowane, nie wiem na które mam się zdecydować. Proszę o wypowiedzi za i przeciw, do tej pory miałem 80l proste i jakoś kusi mnie profil.

Awatar użytkownika
emces
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 54
Imię: maciek
Nazwisko: rodowe :)
Kontakt:

Re: Jaki zbiornik?

Post autor: emces » 2011-05-18, 20:44

ja mam 54 L profil i fajnie to wygląda i myślę, że gdybym miał sprawić sobie 200L to wybrałbym także profil. Jeśli chodzi o wytrzymałość powiedzmy, to nie ma różnicy między tymi typami baniaków(chociaż chyba na tym forum widziałem temat o naprężeniach ścian w różnych typach akwariów i profil miał najkorzystniejsze parametry) więc wszystko zależy od gustu :)
Obrazek

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2011-05-18, 22:13

emces, przelicz dokładnie swoje litry...
ja mam profil który w teorii jest 60tką, w praktyce jak by nie był profilem (licząc po najdłuższej średnicy miał by 54, a że jest profilem ma jakieś 47l, profil wypacza obraz, ściana krzywa daje różne odbicie światła w różnych częściach akwarium, szczerze powiem że więcej profilowanego zbiornika nie wezmę :kwasny:

Awatar użytkownika
emces
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 54
Imię: maciek
Nazwisko: rodowe :)
Kontakt:

Post autor: emces » 2011-05-18, 23:35

aidi tak jak napisałem to kwestia gustu :) mi się jak na razie podoba profil, bo taki tylko mam, a nie mam możliwości oglądnięcia baniaka 200 litrowego na żywo(nie biorę pod uwagę baniaków w sklepie, bo to nie wygląda tak jak w domu) w profilu czy w prostocie, więc (może z braku doświadczenia) sprawił bym sobie profil, ale to tylko "może". Nie jestem na etapie tworzenia takiego akwa więc tylko podsuwam pod uwagę moje skromne zdanie :)
A co do wypatrzania obrazu to masz rację, mi to nie przeszkadza , a np. moja żona nie może długo z bliska patrzeć na zbiornik bo ma zawirowania w głowie :P Więc tu ta dyskusja ma miejsce, bo placekjw właśnie o to pyta :) za i przeciw, a co wybierze pytający to tylko jego :] pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2011-05-19, 00:21

Zdecydowanie proste. Profil tylko ładnie w sklepie wygląda, a tak to tylko wypacza obraz i oczywiście jest droższe. Jak chcesz naprawdę ładne akwa a nie masz na co kasy wydawać. Kup akwarium ze szkła optiwhite. Z profilowanych akwa miałem jedno 160 jak pamiętam i ze wszystkich najmniej mi się podobała .
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-05-19, 08:11

Po obecnym profilu zdecydowanie brałbym proste i jak pisze Kazio, ze szkła opti. Więcej litrów, nie zniekształcony obraz i w kantach lepiej się czyści.

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2011-05-19, 15:40

A własnie zapomniałem dodać. jak trzeba się namachać by profil żyletką oczyścić. Musisz wykonywać tylko poziome ruchy i równo bardzo żyletkę prowadzić lekko zgiętą.

A i zapomniałem dodać profil szczególnie jak jest znaczny. Powoduje pewien efekt jaki wykorzystuje się w czołgach. Mianowicie patrzeć na prost światło przechodzi przez grubszą warstwę szkła niż jest rzeczywiście czyli szyba 4 mm a widzisz przez nią jakby miała 5mm. Przy małych akwariach tego nie widać im większe akwa tym efekt bardziej widoczny.

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

placekjw
Nowicjusz

Post autor: placekjw » 2011-05-19, 17:34

Ok decyzja zapadła na proste dzięki za fachową poradę, ale mam jeszcze dylemat otóż mam możliwość zakupu zbiornika 100x40 i wysokość 50 lub 60cm. Obawiam się że w tej 60-ątce może być słabo z doświetleniem. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2011-05-19, 17:48

zależy co chcesz tam trzymać jak skalary/ palety to lepiej to 60 cm wysokości, rośliny i tak rosnąć będą, nużeniec swym pędem dostanie się zawsze do światła, jak obsadą będą ryby zwykłe to 50 jest wygodniejsza w obsłudze

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2011-05-19, 18:59

Jak liczę to te 10 cm to 40 L bierz wyższe więcej wody= stabilniejsze parametry. A co do światła to nie martw się. Ale zobacz czy te plus 10 cm to nie trzeba grubszego szkła.

ODPOWIEDZ