CO2 za nie duże pieniądze
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mariusz
CO2 za nie duże pieniądze
Chciał bym się Was zapytać jak za nie duże pieniądze mogę zdobyć CO2. Powiedzmy że mogę przeznaczyć na to 150 zł. Posiadam akwarium 112l. Mieszkam w okolicy Ostrołęki, więc nawet nie wiem czy jest tutaj możliwość nabicia butli. Widziałem różnego rodzaju preparaty w tabletkach, CO2 w sprayu itp. Co mogli byście mi polecić?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: CO2 za nie duże pieniądze
Easy Carbo albo bimbrownia.
...a butlę CO2 napełnisz w każdej dziurze
Na pewno w Ostrołęce jest rozlewnia gazów technicznych, inaczej spawacze nie mieli by czym spawać 
...a butlę CO2 napełnisz w każdej dziurze

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
W prezentacjach akwariów masz mój zbiornik 63L i butlę zrobioną z gaśnicy proszkowej 

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Zainteresowany
Easy Carbo używam, ale niestety nie mam tego efektu co przy użyciu gazu CO2 

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Jak lubisz majsterkować to Ci napisałem co możesz zrobić ;]
Jak znajdziesz gdzieś starą butlę to cena wychodzi jakieś 10 zł... może 20.
Jak znajdziesz gdzieś starą butlę to cena wychodzi jakieś 10 zł... może 20.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Zainteresowany
No właśnie ja nie bardzo mam czas na majsterkowanie
Nie wiem zaczekam i może zdecyduję się na jakiś gotowy zestaw CO2 z butlą bo chyba innego wyjścia miał nie będę. Przy EasyCarbo niestety bombelkowania nie mam

Nie wiem zaczekam i może zdecyduję się na jakiś gotowy zestaw CO2 z butlą bo chyba innego wyjścia miał nie będę. Przy EasyCarbo niestety bombelkowania nie mam

- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
A to nie jest żaden wyznacznik.orzolek pisze:Przy EasyCarbo niestety bombelkowania nie mam
-
- Zainteresowany
Ale miło by było popatrzeć jak rośliny bombelkują. A jeżeli tego nie ma to znaczy że chyba nie ma zbyt dużo CO2 w akwarium.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Bąbelkowanie oznacza bardzo wydajną fotosyntezę.
To, że bąbli powietrza nie ma, nie znaczy, że rośliny nie rosną.
To, że bąbli powietrza nie ma, nie znaczy, że rośliny nie rosną.
63L z roślinami
63L z roślinami
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
To utnij którąś i będzie bąbelkować z pociętych kanalików tlenowychorzolek pisze:yło popatrzeć jak rośliny bombelkują

Po prostu jak się woda nasyci tlenem wtedy rośliny bąbelkują, bo więcej tlenu już się w wodzie nie rozpuści, a jak pisze deX nie oznacza to że nie rosną czy jest im źle.
- lol2000k
- Akwarysta
- Imię: Bartek
orzolek, za 150 zł już zrobisz zestaw z butlą wysokociśnieniową. 100 złotych za używaną butlę z legalizacją, 40zł za reduktor(tyle nowy, można też używany wtedy oczywiście jest taniej), pozostałe 10 zł możesz przeznaczyć na wężyk i zawór przeciwzwrotny. Dyfuzję co2 możesz przeprowadzać za pomocą strzykawki i lipy(chyba wiesz o co chodzi). Lepszym w tym momencie rozwiązaniem będzie zrobienie bimbrowni, uzbieranie większej ilości gotówki i zakup dobrego zestawu, czyli z zaworem przeciezwrotnym, licznikiem bąbelków, dyfuzorem ze spiekiem ceramicznym i dławikiem. Kupując na allegro zestaw do co2, lepiej kupić zestaw bez butli, a butlę kupić używaną, bo i tak jak będziesz miał nową butlę, to wymienią Ci na jakąś obdrapaną ;) .
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Wystarczy poprosić o zatankowanie ;]lol2000k pisze:to wymienią Ci na jakąś obdrapaną ;) .
Pytałem się u siebie w sklepie ppoż butla ze spożywczym CO2 6 kilowa 130 zł, i cały zestaw za jakieś 200 zł. Tylko teraz zestaw złożyłbym sam. Tj dobrej jakości reduktor te po 40 zł puszczają gaz bokiem ;] zawór precyzyjny, licznik bąbelków i jakiś dyfuzor DIY

63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
orzolek, 150 zł to już jest dobry początek do kupna zestawu wysokociśnieniowego.
Dozbieraj parę złotych i taki sobie kup.
Żadne inne wynalazki typu bimbrownia, EC itp. nie mają porównania.
Jak jeszcze nie widziałeś to poczytaj ten temat: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/15583.htm
Dozbieraj parę złotych i taki sobie kup.
Żadne inne wynalazki typu bimbrownia, EC itp. nie mają porównania.
Jak jeszcze nie widziałeś to poczytaj ten temat: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/15583.htm
To zupełnie tak jak ja. :hyhy:Suja pisze:dobrej jakości reduktor te po 40 zł puszczają gaz bokiem
- lol2000k
- Akwarysta
- Imię: Bartek
Suja, nie we wszystkich punktach Ci zatankują. Jak ma się taki punkt w mieście to spoko można kupować nowiutką wypucowaną butlę. Ale w większości przypadków wymieniają. Możesz też na tym zyskać, bo dasz obdrapaną a może dostaniesz lepszą? :hyhy: