Wymiana
Moderator: ModTeam
- Garownik
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
Wymiana
Witam!
Przygotowuję się do wymiany świetlówek.Akwarium 112l oświetlenie standardowe 2x18w.Jakie świetlówki teraz dać aby uzyskać lepsze rozproszenie niż 0.32 w/l.Czy udało by się zrobić około 0,5w/l bez przerobienia pokrywy.Jak się nie da to na jakie mocniejsze świetlówki mogę sobie pozwolić?
Przygotowuję się do wymiany świetlówek.Akwarium 112l oświetlenie standardowe 2x18w.Jakie świetlówki teraz dać aby uzyskać lepsze rozproszenie niż 0.32 w/l.Czy udało by się zrobić około 0,5w/l bez przerobienia pokrywy.Jak się nie da to na jakie mocniejsze świetlówki mogę sobie pozwolić?
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Wymiana
Dodajesz na przodzie jeszcze jedna 18w. Trochę pomniejszy Ci otwór ale masz dodatkowe światło
. Ja rozebrałem starą świetlówkę z łazienki, dałem mocowanie na wkręty do pokrywy, przewody przedłużyłem tak żeby dławik i starter był na zewnątrz pokrywy i mam podpinane osobnym przewodem, żeby móc sobie załączać osobno 1,2 lub 3 świetlówki. Co prawda starter magnetyczny ale co tam i tak pozostałe dwa są takie same
Zajęło mi to łącznie z rozebraniem starej świetlówki jakieś 20min. Oczywiście świetlówkę dałem nową, bo tamta była wypalona.

- Garownik
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dzięki, pokombinuje coś 

- lol2000k
- Akwarysta
- Imię: Bartek
Co do zestawienia świetlówek: możesz użyć Phillips Aquarelle +Phillips TL-D 965 razy dwa.
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Radze ten statecznik na elektroniczny wymienić Te magnetyczne sporo prądu tracą. Można latem przez grzanie mieć kłopoty z temperatura w akwa jak masz go w pokrywie. Elektroniczne teraz są tanie i mniej kabli bo starter niepotrzebny.Plewek01 pisze: Co prawda starter magnetyczny ale co tam i tak pozostałe dwa są takie same Zajęło mi to łącznie z rozebraniem starej świetlówki jakieś 20min. Oczywiście świetlówkę dałem nową, bo tamta była wypalona
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
- lol2000k
- Akwarysta
No nie powiedział bym, że są tanie. Magnetyczny 2x18w chyba 8 złotych a elektroniczny 50. Różnica jest ogromna. Jeżeli nie używa się drogich świetlówek to i magnetyczne nie są takie złe.
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
wydajnosc magnetycznych to koło 30% 2/3 energii idzie w grzanie
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Magnetyczne faktycznie są stratne, ale jak są za darmo można montować. Jak masz wydać kasę to lepiej dołóż do elektronicznego, się zwróci i na świetlówkach i na prądzie 

- Garownik
- Stały bywalec
- Kontakt:
A nie można poprostu przeciągnąć przewody i kupić świetlówkę z oprawką i podłączyć ją do sieci?
- lol2000k
- Akwarysta
Garownik, nie można, poczytaj sobie jak działa świetlówka. To nie jest zwykła żarówka z żarnikiem, który świeci. Świetlówka jest w środku wypełniona argonem i odrobiną rtęci. Świeci dlatego, że pomiędzy elektrodami występują wyładowania. Dzięki tym wyładowaniom następuje w niej promieniowanie ultrafioletowe, które uderzając o ścianki świetlówki, które są pokryte specjalną substancją, zaczynają świecić. I to właśnie barwa światła jest zależna od rodzaju użytej substancji do pokrycia wnętrza rury. Statecznik jest dlatego, że świetlówki potrzebują stabilizatora prądu i dławika, żeby ograniczyć ilość prądu, która jest dostarczana do świetlówki. Całkiem inaczej działa magnetyczny i elektroniczny ale już tutaj nie będę pisał o tym, możesz znaleźć to wszędzie. Na jakiś czas, dopóki nie stać Cię na elektroniczny, możesz użyć magnetycznego, ale pamiętaj: jeżeli masz problem z ochładzaniem wody w lato, inwestuj w elektroniczny.