Roślinny CUBE 20x20x20
Moderator: ModTeam
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Roślinny CUBE 20x20x20
Hey chce na biurku postawić obok monitora cuba. Oczywiście same rośliny. Ale na roślinach się słabo znam (do tej pory doświadczenie tylko z malawi)i mam kilka pytań.
Czy te akwarium wymaga filtra ?? Cykl azotowy bez ryb chyba za bardzo nie istnieje. Bród też niema skąd się tam wziąć. A napowietrzać też raczej nie trzeba. Wiec czy jest sens wsadzać do tak małego akwa filtr.
Jak rośliny reagują na temperaturę. Wiadomo w akwa ustawiany temperaturę pod ryby jak niema ryb to co?? Temperatura pokojowa podniesiona trochę przez świetlówkę styknie??
Jak rośliny reagują na ph ?? Myślę że w dzień można tam ładować tyle CO2 ile wlezie. Przecież ich chyba nie u duszę kłopotem może być ewentualnie PH.
Ma ktoś doświadczenie z utrzymywaniem takiego zbiornika?? Jak jest z utrzymaniem poziomu pierwiastków ?
AAA I pytanie o światło. Tutaj pewnie zwykły przelicznik w/l nie pasuje. Pewnie z wat na litr się przyda. I pytanko skąd załatwić tak krótka świetlówkę. Montaż na skos pozwala na świetlówkę max 28cm
Czy te akwarium wymaga filtra ?? Cykl azotowy bez ryb chyba za bardzo nie istnieje. Bród też niema skąd się tam wziąć. A napowietrzać też raczej nie trzeba. Wiec czy jest sens wsadzać do tak małego akwa filtr.
Jak rośliny reagują na temperaturę. Wiadomo w akwa ustawiany temperaturę pod ryby jak niema ryb to co?? Temperatura pokojowa podniesiona trochę przez świetlówkę styknie??
Jak rośliny reagują na ph ?? Myślę że w dzień można tam ładować tyle CO2 ile wlezie. Przecież ich chyba nie u duszę kłopotem może być ewentualnie PH.
Ma ktoś doświadczenie z utrzymywaniem takiego zbiornika?? Jak jest z utrzymaniem poziomu pierwiastków ?
AAA I pytanie o światło. Tutaj pewnie zwykły przelicznik w/l nie pasuje. Pewnie z wat na litr się przyda. I pytanko skąd załatwić tak krótka świetlówkę. Montaż na skos pozwala na świetlówkę max 28cm
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Roślinny CUBE 20x20x20
Filtr nie potrzebny. Grzałka zależnie od roslin i pory roku, ale zwykle nie potrzeba ;)
Światło zależnie od roślin i położenia akwarium. Jeżeli będzie blisko okna (byle nie północnego) to lampka nie będzie potrzebna.
Światło zależnie od roślin i położenia akwarium. Jeżeli będzie blisko okna (byle nie północnego) to lampka nie będzie potrzebna.
Ma ;) http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12338.htmKazio pisze:Ma ktoś doświadczenie z utrzymywaniem takiego zbiornika??
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Ale podmianek będzie trzeba ostro pilnować. Jak się to zaniedba rośliny to pokażą lub wyręczą je glony ;) Ja dla pewności dałbym najtańszą, chińską kaskadę za około 10zł - zawsze to troszkę pomaga ;)
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Filtra bym nie dawał, ale dałbym jakiś cyrkulator - ruch wody potrzebny. Gazować możesz cały czas, bo czemu nie
i jak sypniesz trochę pokarmu, albo wpuścisz jakieś slimory to się i jakiś cykl znajdzie 

- Kazio
- Akwarysta
Ale w czym pomaga ? Z tego co kojaze NO3 własnie szybciej glony niż rośliny przyswajają a NO2 rośliny lepiej niż glony
[ Dodano: 2011-05-22, 22:37 ]
Choć teraz myślę nad 30x30x30 ale ten chyba już mi za bardzo zagraci biurko
[ Dodano: 2011-05-22, 22:37 ]
Choć teraz myślę nad 30x30x30 ale ten chyba już mi za bardzo zagraci biurko
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Najłatwiej przez rośliny jest przyswajany amoniak...Kazio pisze:aze NO3 własnie szybciej glony niż rośliny przyswajają a NO2 rośliny lepiej niż glony
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
I dlatego tez nie bawiłbym się w nawożenie azotanami tylko właśnie czystym amoniakiem ;]
Gazować nawet do przesady ;)
Gazować nawet do przesady ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Kazio
- Akwarysta
7dmego pewnie zamówie akwa i pewnie bedzie to 25x25x25 i wezmę od nich http://sklep.roslinyakwariowe.pl i od razu jedna przesyłka też rośliny. Macie jakieś opinie może o nich ??
I kolejne pytanie które mech najlepiej po siatce się wspina. Chce na 3cim planie mieć ścianę z mchu.
I kolejne pytanie które mech najlepiej po siatce się wspina. Chce na 3cim planie mieć ścianę z mchu.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Hmm opowiadasz jakbyś chciał co najmniej 30l założyć, a nie 15 ;)
Żeby mieć naprawdę ładną ściankę trzeba mieć full światła to raz
Dwa - jeżeli byś koniecznie chciał ja bym proponował phoenix lub stringy przywiązany na podłużnym korzonku/kamieniu i umieścić w tylnej części baniaczka
Żeby mieć naprawdę ładną ściankę trzeba mieć full światła to raz

Dwa - jeżeli byś koniecznie chciał ja bym proponował phoenix lub stringy przywiązany na podłużnym korzonku/kamieniu i umieścić w tylnej części baniaczka

- Kazio
- Akwarysta
Bo ja jak zacznę to z kopyta pewnie. baniak za baniakiem jak ostatnim razem a potem miejsca niema w pokoju.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
coś za coś, ale przynajmniej jest na co popatrzeć