Problem ze ślimakami
Moderator: ModTeam
- vrangsinn
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Szymon
Problem ze ślimakami
Witam. Wiem że takie tematy już były ale nie znalazłem odpowiedzi na takie oto pytanie.
Opis sytuacji. Niedawno założyłem akwarium po tygodniu zauważyłem małe ślimaczki, musiałem je przenieść na roślinkach niestety. Postanowiłem użyć bocji do pozbycia się tego problemu i tu pojawia się moje pytanie.
Czy nawet młode bocje (3-5 cm długości) także polują i likwidują skutecznie ślimaki?? czy muszą to być już większe osobniki??
I drugie pytanie: czy muszą być to konkretnie bocje wspaniałe, czy mogą to być również pręgowane bądź siatkowane??
Z góry dzięki za pomoc
Opis sytuacji. Niedawno założyłem akwarium po tygodniu zauważyłem małe ślimaczki, musiałem je przenieść na roślinkach niestety. Postanowiłem użyć bocji do pozbycia się tego problemu i tu pojawia się moje pytanie.
Czy nawet młode bocje (3-5 cm długości) także polują i likwidują skutecznie ślimaki?? czy muszą to być już większe osobniki??
I drugie pytanie: czy muszą być to konkretnie bocje wspaniałe, czy mogą to być również pręgowane bądź siatkowane??
Z góry dzięki za pomoc
- Akwarybka
- Moderator
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Problem ze ślimakami
Witaj,
Myślę, że młode bocje również poradzą sobie ze ślimakami.
Hmm, nie słyszałam, by tylko bocje wspaniale polowały, więc chyba nie ma to różnicy (pozostawiam innym do weryfikacji).
W Twoim przypadku problemem może być ''wiek'' zbiornika. Piszesz, że jest on niedawno założony, a ganiające po dnie jak perszingi bocje, mogą wywołać... Nieprzyjemności. Kiedy dokładnie zalałeś akwarium?
Tak myślę, iż u Ciebie lepsza by była pojedyncza helenka ;) Ja tak zrobiłam w mojej 180 i jestem bardzo zadowolona. Nie ma rozdętek, a helenka się sama nie rozmnożyła. Potem i tak wpuściłam sobie Planorbis rubrum
Chyba nawet taniej by to wyszło, nie ;)
Pozdrawiam
Myślę, że młode bocje również poradzą sobie ze ślimakami.
Hmm, nie słyszałam, by tylko bocje wspaniale polowały, więc chyba nie ma to różnicy (pozostawiam innym do weryfikacji).
W Twoim przypadku problemem może być ''wiek'' zbiornika. Piszesz, że jest on niedawno założony, a ganiające po dnie jak perszingi bocje, mogą wywołać... Nieprzyjemności. Kiedy dokładnie zalałeś akwarium?
Tak myślę, iż u Ciebie lepsza by była pojedyncza helenka ;) Ja tak zrobiłam w mojej 180 i jestem bardzo zadowolona. Nie ma rozdętek, a helenka się sama nie rozmnożyła. Potem i tak wpuściłam sobie Planorbis rubrum

Chyba nawet taniej by to wyszło, nie ;)
Pozdrawiam
- vrangsinn
- Zainteresowany
zbiornik ma 2 tygodnie, pływają w niej tylko gupiki na start zbiornika, hmmm o helence też sie zastanawiałem ale czy jest ona napewno skuteczna ?? 

- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Absolutnie skuteczna :]
- KeriannaRotkiw
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Anna
- Kontakt:
Na ślimaki - HELENKI POLECAM
poniżej link do mojej przygody z kilerami
http://www.e-akwarystyka.pl/topics6/16610.htm
poniżej link do mojej przygody z kilerami

http://www.e-akwarystyka.pl/topics6/16610.htm
przyjmę każdą ilość wszelkich plastikowych nakrętek dla tego oto słodkiego malucha
www.julian.sos.pl
www.julian.sos.pl
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
vrangsinn, żadne bocje nie nadają się do twojego zbiornika, a po za tym przynajmniej z moich doświadczeń twierdzę że jest to metoda nie skuteczna , raczej zainwestuj w wyżej podane helenki ;)
- vrangsinn
- Zainteresowany
helenka już jest...zobaczymy efekty czy 1 da sobie rade to ogarnąć 

- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt: