Co powiecie o tym akwarium ?
Moderator: ModTeam
- Gamaran
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 243
- Imię: Kamil
Re: Co powiecie o tym akwarium ?
Tez zgodze sie z tym ze odpowiednia temp.barwowa jest wazna sprawa,jednak zdecydowanie najwazniejsza w uprawie roslin jest odpoweiednia ilosc swiatla oraz zapewnienie roslinom odpowiedniego podloza,oswietlenia,czasu oswietlenia,nawozenia oraz takze odpowiednich gatunkow ryb (gatunki chetnie podgryzajace rosliny powinny byc trzymane tylko z roslinami wytrzymalymi) Nurzaniec oraz rogatki jak najbardziej na start polecam , radze jeszcze poprzegladac zdjecia hygrophili polyspermy,moczarki -tez rosliny malo wymagajace ktore przy minimalnej pracy beda rosly jak szalone ;)
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447
Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447
Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
skąd wiesz jakie widmo ma ta świetlówka? Ja mam też 2700K w 30l i rośliny rosną lepiej niż w 2x18w w 112... Poczytajcie sobie o fotosyntezie, o akceptacji chlorofilu a i b przez poszczególne widma światła. W obu przypadkach jest to podczerwień i nadfiolet głównie, czyli niewidzialne dla ludzkiego oka. Samo światło słoneczne zmienia swoją temperaturę barwową przez cały dzień, a widmo pozostaje to samo. Więc gdzie tu zależność temperatury barwowej do fotosyntezy? :looka:teraz w 25 mam zwykłą energooszczędną o 2700K
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojciech
nic nie kumam co do mnie mowicie 
zwykla swietlowka a tyle gadania z jej powodu

zwykla swietlowka a tyle gadania z jej powodu

nowicjusz akwarystyczny 

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
lol2000k, kożystam z wykresów na ,,świetlówkach" (żarówki EO) i z wykresu tempa fotosyntezy w zależności od widma lol2000k, naturalnie się zgodzę z tym że ilość jest bardzo istotna ale po za ilością ważna jest też jakość niestety, na 25l akwa 14W to 0,56W/l, i moczarka zdycha (mówię o mojej 2700 K z dopiskiem działa jak 60W), w 50 przy san glo (6500K) i mocy0,3W/l tym samym nawozie i CO2 moczarka rozwija się z przyrostem 2 cm, dziennie (i mam przynajmniej co na jakiś czas wrzucić do 25 ;) ) ale mimo wszystko ta rozmowa wynika regularnie a temat był zupełnie inny
a wracając do motywu przewodniego, zestaw całkiem fajny gdyby nie ten profil, w tej cenie nie znalazłam żadnego z tyloma akcesoriami i szafką na której ci zależy :/ , osobiście kupiła bym samo akwarium z akcesoriami (zestawy o tum litrażu na all...można dostać poniżej 200zł do 300 z transportem) i kupiła bym jakąś wytrzymałą szafkę, co do samych akcesorii ten filtr jest średniej klasy ale i tak ładny zestaw w tej cenie
a wracając do motywu przewodniego, zestaw całkiem fajny gdyby nie ten profil, w tej cenie nie znalazłam żadnego z tyloma akcesoriami i szafką na której ci zależy :/ , osobiście kupiła bym samo akwarium z akcesoriami (zestawy o tum litrażu na all...można dostać poniżej 200zł do 300 z transportem) i kupiła bym jakąś wytrzymałą szafkę, co do samych akcesorii ten filtr jest średniej klasy ale i tak ładny zestaw w tej cenie