Co to za zbrojnik ?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Cezary
Co to za zbrojnik ?
Proszę o pomoc w identyfikacji zbrojnika. Zakupiłem je (dwie samice) jako zbrojnik złoty. Mają aktualnie 13 cm i druga taka sama 10 cm. Mam dylemat czy to jest Ancistrus multispinis (złoty) czy Plecostomucs albino. Napewno forma albinotyczna ponieważ ma czerwone oczy. Załączam zdjęcia. Są to dwie samice i mam jeszcze zbrojnika niebieskiego samca około 7 cm. W tej chwili a mam te ryby juz 3 miesiące żadnych podejść do tarła. Czy obydwie formy można łączyć, czy dojdzie między nimi do tarła. ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Co to za zbrojnik ?
Niebieski to nie jest. Jeśli ma cały czas czerwone oczy, a nie tylko na zdjęciu, to jest to albinotyczna wersja liposarcus sp. lub jakiś hypostomus, zależy ile ma promieni w płetwie grzbietowej. W każdym razie rośnie wielki. Co do tarła to określenie u nich płci jest możliwe dopiero po sekcji ryby, nie wycierają się w akwariach, gdyż wymagają dużych głębokości i mulistych ścian.
-
- Nowicjusz
promieni na płetwie grzbietowej ma 13
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
W takim razie najprawdopodobniej Liposarcus pardalis, jeśli nie masz zbiornika minimum 500 litrów, to ryba niestety do oddania.
-
- Nowicjusz
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie tak zdecydowałem, rybki oddam koledze, który ma większe akwa. Ja będę szukał samicy zbrojnika niebieskiego lub albinosa. Temat zamykam.